Zotter: innovatieve chocolade uit Oostenrijk

Zotter: innovatieve chocolade uit Oostenrijk

Vraag me niet waarom, maar ergens in dit chocoladeavontuur heb ik de afslag Zotter gemist. Foutje, maar ach, beter laat dan nooit. inmiddels is Zotter hard op weg om mijn favoriete chocolademerk te worden. Of nou ja, één van mijn favoriete chocolademerken. Dat zijn er nogal veel, maar toch…

Zotter trok de aandacht toen ik op een dag de reep met gezouten karamel proefde. Het heeft me drie dagen gekost, maar uiteindelijk schoot me te binnen waar de smaak me aan deed denken: Zeeuwse babbelaars! Wát een topreep, echt, hier kun je me ’s nachts voor wakker maken. Dus ben ik me eens gaan verdiepen in deze Oostenrijkse chocolademaker. Er ging een wereld voor me open…

500 verschillende chocoladeproducten

Zotter is allesbehalve een doorsnee bean to bar-chocolademaker. Neem om te beginnen het ontzagwekkende assortiment. In de webshop lonken meer dan 500 verschillende chocoproducten, waaronder bonbons, single origin-repen, ‘Balleros’ (noten/fruit in een chocoladejasje) en gevulde repen. Allemaal gemaakt van biologische, Fairtrade fine flavour-cacao. Palmolie komt er niet aan te pas en verder gebruikt Zotter alleen natuurlijke producten zoals ruwe rietsuiker en echte Bourbonvanille.

Voor fans van pralinevulling (ikke!) zijn de gevulde ‘hand scooped’ repen een aanrader. Eigenlijk zijn het een soort reuzenbonbons. Er zijn meer dan 100 verschillende vullingen. De smaakcombinaties variëren van klassiek tot bijzonder, soms op het idiote af. Zoals kaas-walnoot-druiven. Of zeewier-karamel-ananas. Houd je van sterke drank in je chocolade? Zotter draait zijn hand niet om voor een 18+ reep. Tequila-zout-citroen, rum -rozijnen, whisky, abrikozenlikeur, port, Marc de champagne; de keuze is reuze!

Robots die chocolade maken

Zotter is een behoorlijk uniek en innovatief familiebedrijf. Banketbakker Jozef Zotter begint in 1992 met het maken van ambachtelijke chocoladerepen. Zonder de standaard blokjesverdeling maar met unieke vullingen. De repen zijn een succes en een paar jaar later besluit Zotter zich volledig te richten op het maken van bean to bar-chocolade. Hij begint zijn eigen chocoladefabriek, waar hij later een Chocolate Experience World (compleet met tasting tour, chocolate theatre en ‘edible zoo’) voor het publiek aan toevoegt.

Echtgenote Ulrike neemt de zakelijke kant van het bedrijf  op zich. Zoon Michael zorgt voor website- en IT-beheer. En dochter Julia ontwikkelt nieuwe producten. Opvallend: binnen het Zotter-team werkt ook een aantal robots. Jozef Zotter wil hiermee laten zien dat Artificial Intelligence prima samengaat met ambachtelijk handwerk. Ze vormen geen bedreiging voor de werkgelegenheid, maar vervangen andere machines en beschermen daarmee juist de positie van de werknemers.

Zotter chocolade kopen in Nederland

Een reisje naar Riegersburg in Oostenrijk staat inmiddels op mijn choco-bucketlist. Tot die tijd blijf ik natuurlijk proeven! De chocoladerepen van Zotter zijn in Nederlandse winkels zeer beperkt verkrijgbaar, hoewel de betere chocoladespeciaalzaak meestal wel een paar repen in het assortiment heeft. Online is natuurlijk een goed alternatief. Bijvoorbeeld in Zotters eigen webshop. Als je voor meer dan 50 euro koopt, betaal je geen verzendkosten. Maar je kunt ook terecht bij een van de Nederlandse online chocoladewinkels.

Doe jezelf een plezier en bestel vooral die met gezouten karamel. Of, als die is uitverkocht, de Happy Birthday-reep; die lijkt erop. Zul je geen spijt van krijgen!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.