Witte chocoladeletters: de keuze is nu reuze!

Witte chocoladeletters: de keuze is nu reuze!

Ben jij een liefhebber van witte chocolade? Dan had je tot voor kort weinig te kiezen als het ging om chocoladeletters. Waar pure en vooral melkchocoladeletters al jaren in vele smaken verkrijgbaar zijn (karamel-zeezout, noten, marsepein, praliné) bleef wit gewoon saai wit. Maar… goed nieuws: de witte chocoladeletter heeft een inhaalslag gemaakt. Dit seizoen zijn er meer varianten dan ooit tevoren! Een rondje langs de winkels leverde hier al 8 verschillende witte chocoladeletters op. Welke is het lekkerst? Even Choc Checken…

Wit en wit-met-een-kleurtje

De stapel witte chocoladeletters die we gaan testen, bestaat uit de volgende varianten:

  • Wit Rood Fruit, Wit Sinaasappel en Wit Pistache van Delicata (huismerk Albert Heijn);
  • Wit Pepernoot en Wit 28%  van Tony’s Chocolonely;
  • Wit Crisp van Verkade;
  • Wit Roze Peper Limoen en Wit Knetterletter van Favorina (huismerk Lidl).

Wat meteen opvalt bij het uitpakken: de letters van Delicata zijn niet wit, maar hebben een kleurtje. Rozerood voor de Rood Fruit, de Sinaasappel is (behoorlijk!) oranje en Pistache lichtgroen. Geen probleem, vindt onze jongste Choc Checker. Die is namelijk nogal gek op witte chocolade, ook als het een kleurtje heeft. En dus beginnen we vol enthousiasme aan de smaaktest.

Zoet, zoeter, zoetst

Eerst even een kleine kritische kanttekening. Alle bovengenoemde chocoladeletters zijn namelijk zoeter dan zoet. Op het misselijkmakende af. Waarom zit er in witte chocolade altijd zo idioot veel suiker? Of ben ik de enige die dat vindt? Dus, beste chocolademakers, mochten jullie meelezen: volgende keer graag een schepje minder.

Witte chocoladeletters review

Dan nu de uitslag van de smaaktest. Zelf werd ik, zeer onverwacht, erg blij van de Wit Pistache van Delicata. Die smaakt gewoon echt naar pistache-ijs. Het kleurtje is misschien wat twijfelachtig, maar ik vond deze echt verrassend goed. De junior Choc Checker had natuurlijk (want smaken verschillen) een andere mening. Bij haar staat de Wit Pepernoot van Tony’s Chocolonely op de eerste plek.

De andere witte chocoladeletters zijn ook prima, het is natuurlijk maar net waar je van houdt. Persoonlijk ben ik geen fan van peper in chocolade, en chocolade met knettersuiker mag wat mij betreft wettelijk verboden worden. Maar misschien dat jij die nou net het lekkerst vindt.

De Wit Sinaasappel smaakt een beetje chemisch, maar misschien is deze wel heel lekker om witte warme chocolademelk van te maken. de Wit Rood Fruit lijkt teveel op de nieuwe Ruby chocolade, moet je van houden. Wit Crisp van Verkade bevat knapperige bolletjes. Het is meteen ook de dikste chocoladeletter. Lekker, maar erg zoet en machtig. Tony’s Chocoladeletterreep Wit 28% is ook lekker (en te zoet), maar z’n broertje met de stukjes pepernoot is net wat feestelijker.

And the winner is…

Wat ons betreft zijn de winnaars dus Delicata’s Wit Pistache en Tony’s Wit Pepernoot. Welke witte chocoladeletter vind jij de beste? De keuze is dit jaar in ieder geval reuze!

witte chocoladeletters 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.