Willie’s Cacao

Willie’s Cacao

Denk jij bij de term Britse chocolade alleen aan Cadbury’s? Think again! Er zijn in Engeland namelijk een paar geweldige chocolademakers! Pump Street Bakery bijvoorbeeld, maar ook Soliki, Hotel Chocolat en Dormouse. Willie’s Cacao stond ook al tijden op mijn review-verlanglijstje. En dus scoorde ik onlangs deze vrolijke doosjes. Vier totaal verschillende smaken, en alle vier absolute aanraders. Maar wie is die Willie eigenlijk?

Who’s Willie?

Willie Harcourt-Cooze is een bekende chocolademaker. Tenminste, in Groot-Brittannië. Dat komt deels door de Channel 4 documentaires over Willie’s eigen cacaoplantage (!) in Venezuela en zijn missie om zijn eigen chocolademerk te lanceren in het Verenigd Koninkrijk. O ja, het feit dat hij lange tijd getrouwd was met een fotomodel hielp natuurlijk ook. Maar wat mij betreft is Willie vooral een grote naam vanwege zijn geweldige chocola. Hij gebruikt niet alleen de cacao van zijn eigen ‘estate’, maar reist de hele wereld af om de allerbeste cacaobonen te zoeken. Daarmee maakt hij, in zijn eigen fabriekje in Engeland, fijne bean to bar-chocoladerepen.

Single estate chocolade

De chocolade van Willie’s Cacao wordt gemaakt van Trinitario- en Criollo-bonen. Daarbij werkt Willie ook nog met single estate cacao: cacao die van één plantage afkomstig is. En omdat de omgeving (samenstelling van de bodem, het klimaat, etc.) een grote invloed heeft op de cacaoboom, smaakt een reep met cacao uit Venezuela weer heel anders dan een reep met cacao uit Madagaskar. Aan de high quality cacao wordt verder zo weinig mogelijk toegevoegd. Geen lecithine of andere kunstgrepen, maar hooguit wat ruwe rietsuiker en ongeraffineerde cacaoboter. Pure en unieke smaken dus.

God save the kingWillie

Willie's Cacao

Willie heeft inmiddels uit een mooie collectie chocoladerepen op zijn naam staan. Daarvan heb ik er 4 geproefd:

  • Los Llanos Gold (puur 88%), met cacao uit Colombia
  • Milk of the Gods (melk, 44%), met Venezolaanse cacao
  • Pistachio & Date (puur 100%) zonder suiker maar met pistachenootjes en stukjes dadel
  • Luscious Orange (puur 65%), een pure reep met Cubaanse cacao en sinaasappelolie.

Ja, wat kan ik zeggen? Ze zijn allemaal lekker, maar zo verschillend! Ben je een fan van heel puur, dan zal de Los Llanos je bevallen. Willie heeft al vast de ‘tasting notes’ op de verpakking gezet. Soft cherry & plum notes heb ik er niet uitgehaald, want ik ben nu eenmaal een waardeloze proever. Wel vond ik hem een beetje richting tabak, vanille en hooi gaan.

De Pistachio & Dates was een gokje. Ik ben geen liefhebber van niet-zoete chocolade. Maar deze reep was beslist geen straf! De dadelstukjes geven net dat zoetje wat ik nodig heb, en de pistache zorgt voor een lekkere bite.

De Milk of the Gods is prima, maar van deze vier de minst opvallende. Ik ben een groot fan van dark milk chocolade, maar deze springt er wat mij betreft niet uit.

Maar dan… OMG, de Lucious Orange!! Ja, deze knaller moét je proeven!!! Ik dacht eigenlijk dat het om melkchocolade ging, zo romig en smooth is ‘ie. Maar dit is toch echt een pure reep. Licht bittertje, iets stroef op de tong en verder een en al sinaasappel-sunshine. Hier word je blij van. Brexit of geen Brexit, deze reep is voortaan bij mij verplichte kost. God save Willie!

Je koopt de chocoladerepen van Willie’s Cacao bij de betere chocoladewinkel of choco-webshop. Meer info over de avontuurlijke chocolademeester Willie Harcourt-Cooze (en zijn chocolade) vind je op de website: www.williescacao.com

Willie's Cacao


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.