Vegan Hot Chocolate: welke is het lekkerst?

Vegan Hot Chocolate: welke is het lekkerst?

Warme chocolademelk is hét winterdrankje voor chocoholics. Maar wat als je geen koemelk wil drinken of als je het niet goed verdraagt? Dan is er altijd nog vegan chocolademelk. In de supermarkt kun je ze kant-en-klaar kopen. Bijvoorbeeld op basis van soja- of havermelk. Wil je zelf vegan hot chocolate maken? Dan heb je veel meer mogelijkheden. Je kunt dan ook vegan hot chocolate van notenmelk maken. Maar is dat lekker, en hoe doe je dat?

Warme choco van notenmelk

Het assortiment notenmelk wordt steeds groter. ‘Melk’ op basis van cashewnoten, amandelen en hazelnoten zijn inmiddels prima verkrijgbaar. Let wel op de kwaliteit; de goedkopere varianten bevatten meestal minder noten en hebben daardoor ook wat minder smaak. Check dus even het etiket. Ik heb Plenish notenmelk gebruikt met een notenpercentage van minimaal 5%.

Zelf chocolade-notenmelk maken: hoe dan?

Je kunt op 2 manieren hot chocolate van notenmelk maken: met cacaopoeder of met echte chocolade. Ik vond die eerste optie geen succes. Met cacaopoeder bleef de chocolademelk veel te waterig en vrij vlak van smaak. Wel lekker: een paar blokjes echte chocolade laten smelten in je warme notenmelk. Goed roeren, dot (vegan) slagroom erop en genieten maar!

Gebruik je pure chocolade (zonder koekjes, karamel of andere toppings), dan is je hot chocolate sowieso vegan. Voeg je een standaard melk- of witte chocolade toe, dan zit er alsnog melkpoeder in je chocomelk. Tenzij je de vegan witte chocolade of ‘mylk’chocolade gebruikt. Houd daar dus rekening mee.

Warme hazelnootchocolademelk

Je kunt allerlei combinaties uitproberen. Cashew met pure chocolade. Of amandel met (vegan) melkchocolade. Mijn favoriete zelfgemaakte vegan hot chocolate: hazelnootmelk met een paar blokjes witte chocolade. De hazelnootmelk heeft van zichzelf een prachtige lichtbruin-roze kleur die niet verandert als je witte chocolade toevoegt. Bovendien blijf je de fijne hazelnootsmaak goed proeven omdat witte chocolade geen overheersende smaak heeft.

Overigens is de hazelnotenmelk ook fantastisch in je havermoutpap! En een goede vervanger voor melk in andere recepten, bijvoorbeeld in de chocolade-risotto.

Kant-en-klare vegan chocolademelk

Geen zin om zelf vegan hot chocolate te maken? De kant-en-klare vegan chocolademelk uit de supermarkt is ook lekker. Ik heb de Alpro Sojadrink Choco en de Oatly Haverdrank Cacao geprobeerd en ik vind ze allebei prima. Bij de haverdrank proef je qua romigheid, smaak en structuur amper verschil met ‘gewone’ chocolademelk. Even opwarmen en klaar, dus super makkelijk!

Welke vegan chocolademelk is jouw favoriet?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.