Solkiki: chocolade uit Engeland

Solkiki: chocolade uit Engeland

Engelse drop kende je natuurlijk al. Maar heb je al eens Engelse chocolade geproefd? Solkiki is het chocolade label van Bob en Iris. Zij produceren handgemaakte, organische fine flavour chocolade vanuit hun cottage in Dorset, UK.

Solkiki bean to bar-chocoladeSolkiki chocolade review

Bij Solkiki maken ze uitsluitend bean to bar-chocolade. Bob en Iris hebben het hele productieproces van boon tot reep dus helemaal zelf in de hand. Door het directe contact met de cacaoboeren kunnen ze ook goede afspraken maken. Niet alleen qua prijs, maar ook als het gaat om het telen van de bonen. Bob en Iris betalen flink meer voor de cacao dan de standaardprijs. Maar dan heb je ook wat: de beste, organische cacaobonen die niet bewerkt zijn met pesticiden of andere chemische troep. Cacaobonen van de mooiste rassen, die groeien op bijzondere plekken en daardoor een uniek smaakprofiel hebben.

Less is more

Om die smaken helemaal tot hun recht te laten komen, worden er zo weinig mogelijk extra’s toegevoegd. Geen vet, geen kunstmatige geur- of smaakstoffen, geen melkproducten. Elk stukje chocolade bevat daardoor meer boon en dus meer smaak. Fine flavour chocolade noemen ze dat. En dat valt in de smaak, want aan de International Chocolate Awards-stickers op de doosjes te zien, heeft Solkiki al aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Goud in de categorie ‘British’, zilver in de categorie ‘European’. Dat belooft wat!

Solkiki smaaktest: even checken!Solkiki chocolade

Lucky me had maar liefst 2 Solkiki repen om te proeven: een witte chocolade met pinda en Yirgacheffe-koffie uit Ethiopië, en een pure chocolade met 68% Marañon-cacao uit Peru. Bij Solkiki draait het allemaal om de smaak, dat blijkt maar weer als je de verpakking opent. Aan de binnenkant van de kartonnen wikkel vind je een handige checklist. Hierop kun je aankruisen wat je opvalt aan bijvoorbeeld de smaak en de textuur. Niks hap-slik-weg dus, maar opletten en goed proeven. Aan de slag!

Solikiki chocolade review

We beginnen met de Marañon 68, volgens de verpakking ‘de zeldzaamste cacaosoort ter wereld’.  De reep zelf heeft een fraai bloemetjespatroon. Hij ruikt iets zurig, bijna als stremsel. Maar qua smaak is de chocolade lekker mild, met een mooie licht-aardse smaak die af en toe wat neigt naar karamel, gist en roomboter. Best opvallend, voor een ‘vegan’ chocolade waar geen spoortje melk of boter inzit. Het lekkerst en meest opvallend aan deze reep is echter de structuur. Hij is een beetje stroef, maar niet té. Heerlijk poederige chocolade waar je lekker lang mee doet. Die stickers zijn absoluut terecht.

Solkiki witte chocolade met pinda en koffieSolkiki chocolade

Schakelen we over naar de witte Solkiki chocolade. Nou ja, wit…, de reep is lichtbruin, waarschijnlijk door de koffie. Die is heel subtiel aanwezig, want de pindasmaak overheerst in het begin. Nu ben ik niet zo’n fan van Snickers, maar ik moet zeggen dat dit wel even iets anders is. Deze chocolade knalt aan alle kanten. Qua structuur is ‘ie de tegenhanger van Maranon: super‘smooth’. Geen nootje, korreltje of wat dan ook – alleen maar zacht smeltende zaligheid. Verder is de chocolade minder zoet dan hij ruikt. Als de pindasmaak wegebt, proef je iets dropachtigs, maar ook een vleugje mokka van de Yirgacheffe. Verder komt de koffie voornamelijk terug in het lichte bittertje. Het toegevoegde ‘pink salt’ geeft ieder hapje iets ziltigs.  Intens. Anders. Boeiend. Lekker.

Houd ze in de gaten, deze sympathieke chocolademakers. Gaan we nog veel van horen!

Choc Check oordeel: goud in de categorie ‘Choc Check’!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.