Ruby chocolade review

Ruby chocolade review

Een nieuwe lente, een nieuwe chocolade. En dan niet zomaar een nieuw chocolaatje, maar Ruby chocolade, de hippe, gloednieuwe, rozegekleurde uitvinding van chocoladegigant Barry Callebaut! Bof ik even dat ik vlakbij Top’s Edelgebak woon; die hadden Ruby als een van de eerste chocolaterieën in Nederland beschikbaar, en dan ook nog in de vorm van paaseitjes. Ruby Chocolate is momenteel dé hype als het gaat om chocolade. Je begrijpt dat ik stond te springen om deze nieuwkomer te proeven!

Wat is Ruby Chocolade?

Nee, nee, nee, je mag Ruby Chocolate geen ‘roze chocolade’ noemen,las ik in De Standaard. Het is ‘Ruby chocolate’ (letterlijk vertaald ‘robijnrode chocolade’), gemaakt van speciale Ruby-cacaobonen. Barry Callebaut heeft dus ook liever dat je het chocolaatje bij die naam noemt. Best lastig, want Ruby chocolade is zeg maar opvallend eh… roze. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat een cacaoboon deze kleur kan hebben. Ruby chocolade lijkt verdacht veel op witte chocolade die gekleurd is (denk: Tony’s met knettersuiker), maar de oudroze tint is volgens Barry Callebaut toch echt puur natuur. Er komt geen druppeltje kleur- geur- of smaakstof aan te pas bij het maken van de chocola. Na pure, melk- en witte chocolade wordt Ruby daarom ook wel de vierde chocoladesoort genoemd.

Hoe smaakt Ruby chocolate?

Ruby chocolade is niet in een paar maanden tijd geboren. Barry Callebaut ontdekte de Ruby cacaosoort al 13 jaar geleden. Vanaf die tijd is er net zo lang mee geëxperimenteerd totdat de chocolade goed genoeg was om op de markt te brengen. Nu is het dan eindelijk zo ver! Ik ben uiteraard (en helaas) niet de eerste die Ruby chocolate proeft; er is op internet al uitgebreid over deze roze chocolade geschreven en gediscussieerd. De een vond hem heerlijk, de ander zegt dat het tegenvalt. De hoogste tijd om zelf dus even te proeven. Op naar de test. Hoe smaakt Ruby chocolade?

Ruby chocolate review

Het eerste waar ik aan dacht toen ik Ruby proefde, was yoghurtijs. Yoghurtijs met een licht fruitsmaakje om precies te zijn. Ruby chocolade heeft iets zurigs en romigs tegelijk. Het zuurtje in combinatie met de kleur doet al snel denken aan zacht zomerfruit. Qua smaak is er weinig bijzonders te melden. Je proeft in de verte iets fruitigs, verder geen cacao of vanille. Ook qua geur valt Ruby niet speciaal op; de eitjes die ik had gekocht, roken hooguit naar de banketbakkerij waar ze gemaakt zijn. Zelfs witte chocolade ruikt meer naar cacao dan Ruby doet. De chocolade smelt overigens vrij langzaam. Wat opvalt is dat de zurige smaak lang in je mond blijft lang hangen. Het geeft een beetje een prikkend, branderig gevoel op je tong en gehemelte, ook als je de chocolade al hebt doorgeslikt.

Fijn dat ik Ruby eindelijk heb mogen ontmoeten. Of ik haar nog eens in huis haal? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ruby is vooral geschikt voor mensen die houden van witte chocolade. Of van yoghurtijs. Persoonlijk ben ik meer van de aardse, krachtige cacaosmaak. Ik ben heel benieuwd of Ruby aanslaat bij het grote publiek.

Heb jij Ruby chocolade al geproefd, en wat vond je ervan?

Choc Check oordeel: zurig + romig = yoghurtijsGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.