Rokbar: chocolade door en voor vrouwen

Rokbar: chocolade door en voor vrouwen

Rokbar chocoladeMorgen is het Internationale Vrouwendag. Een goede aanleiding om de nieuwe chocoladereep Rokbar eens in het zonnetje te zetten. Rokbar is namelijk de eerste chocolade die volledig geproduceerd en verhandeld wordt door vrouwen. Dit opvallende project is opgezet door twee Nederlandse initiatiefneemsters: Anna Laven en Noortje Verhart. Zij vinden het hoog tijd dat de vrouwen in de cacaoproducerende landen wat meer hun mannetje staan. Oók de vrouwen die op de cacaoplantages werkzaam zijn. Die doen momenteel namelijk een groot deel van het (zware) werk, en zorgen daarnaast voor hun gezin zodat de mannen hun handen vrij hebben om de cacao te telen en te verkopen. De vrouwen krijgen echter maar weinig van de opbrengst in handen: ze verdienen gemiddeld slechts 10% van de inkomsten uit cacaoverkoop. Dat kan en moet beter!

Maar… hoe dan?

Rokbar chocolade wordt gemaakt in Peru, en iedere stap in dat proces is in de handen van vrouwen. De cacaobonen worden uitsluitend gekocht bij vrouwelijke (mede)plantagehouders. De bonen worden vervolgens verwerkt tot chocolade. Dat gebeurt in Lima bij Shattell, de fabriek van chocolademaakster Lisi Montoya en haar medewerksters. De uiteindelijke Rokbar chocoladerepen worden naar Nederland verzonden, waar Cassandra Salvo zich buigt over het design en de marketing, en Anna en Noortje vervolgens zorgen voor de verkoop. Een girls-only-project dus, en dat is uniek in de ‘this is a man’s world’-chocoladewereld!

Rokbar chocolade logoNiet voor mannen?

Rokbar chocolade mag natuurlijk gegeten worden door iedereen. Dus mannen, proef gerust van dit lekkere reepje! Maar de winst die uit de verkoop komt, die is uitsluitend bedoeld voor de vrouwelijke onderneemsters in de cacaoproducerende landen. Het geld vloeit namelijk direct weer terug naar het Rokbar-project, voor de productie van nóg meer geëmancipeerde chocoladerepen. Zo worden steeds meer vrouwen economisch gezien wat zelfstandiger en komt er wat dat betreft meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Girl Powerrrrrr!

Rokbar chocoladeRokbar chocolade review

Een heel sympathiek project natuurlijk, maar eh… is die vrouwvriendelijke chocolade van Rokbar een beetje te eten? Tijd voor de smaaktest! Eerst maar even wat feiten op een rijtje: Rokbar is een pure bean to bar-chocoladereep met 70% cacao. Het is een zogenaamde Single Origin-chocolade, gemaakt van cacaobonen uit de Kimbiri-regio in Peru. Zodra je de verpakking opent, ruik je een krachtige, kruidige chocoladegeur. De chocolade is echter verrassend licht en verfijnd van smaak. Het heeft iets bloemigs, maar neigt ook naar laurier. Ik dacht kokosbloesemsuiker te proeven, maar de chocolade is gemaakt met rietsuiker. De kwaliteit is prima, ik vind hem heerlijk en blijf ervan eten. Goed gedaan, dames!

Rokbar chocolade kopenRokbar chocoladereep

Doe je smaakpapillen en de vrouwen in de cacaoproducerende landen een plezier, en koop een Rokbar chocoladereep! Rokbar is verkrijgbaar bij verschillende chocolade(web)winkels. Smaakt dit verhaal naar meer en wil je het project op welke manier dan ook steunen, dan kan dat natuurlijk. Graag zelfs! Check de Rokbar-website voor meer info en verkoopadressen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.