Omnom Black n’ Burnt Barley: zwarte chocolade uit IJsland

Omnom Black n’ Burnt Barley: zwarte chocolade uit IJsland

Omnom chocolade IJslandWit. Bruin. Oké, en sinds kort roze. Dan heb je alle chocoladekleuren wel zo’n beetje gehad, toch? Nope. Er is nu ook zwarte chocolade: Black n’ Burnt Barley, van de IJslandse bean to bar-chocolademaker Omnom. Laat ik het meteen maar even nuanceren: De zwarte chocolade is zwartgekleurd. Het is van zichzelf dus geen nieuwe cacaosoort-met-aparte-kleur, zoals de nieuwe roze Ruby chocolade schijnt te zijn. Black n’ Burnt Barley is zwart door de houtskool.

Chocolade met houtskool

Houtskool… in chocolade? Kan dat? Ja dus. Want voor me ligt de gloednieuwe reep van Omnom waar al veel over geschreven is: Black n’ Burnt Barley. Een zwarte chocoladereep met houtskool, geroosterde gerstekorrels en gerstemout (barley = gerst). Deze nieuwe sensatie heeft zelfs de krant gehaald, en dus heb ik hem direct besteld om te proeven. You know me: chocoladenieuws, daar zit ik bovenop, ook al kost deze reep ruim 8 euro exclusief verzendkosten.

Omnom zwarte chocoladeZwarte chocolade met houtskool en geroosterde gerstekorrels

Voor dat geld heb je dan ook een indrukwekkend verpakte reep, dat moet ik zeggen. Een chique enveloppe met daarop de afbeelding van krijsende vogels. Het geheel doet een beetje onheilspellend aan. Ook de uitgeklede versie ziet er interessant uit. Een pikzwarte chocoladereep met aan de oppervlakte de structuur van kleine bolletjes. Dit zijn de geroosterde IJslandse gerstekorrels. Volgens de site van Omnom zou de reep smaken naar ‘burnt toast, coffee, malt’. Oké… klinkt als een lekker ontbijtreepje. So far, so good!

Snif snif…

Nou heb ik geleerd dat je chocolade eerst altijd even moet besnuffelen voordat je een hap neemt. Misschien had ik dat niet moeten doen. Omnom Black n’ Burnt Barley ruikt namelijk helemaal niet prettig. Ik weet niet precies waarnaar, maar in ieder geval niet naar chocolade. Vulkanisch gesteente, daar deed het me nog het meest aan denken. En dan meteen maar door naar het volgende slechte nieuws (spoiler alert!!): met de smaak is het al niet veel beter.

Omnom Black n’ Burnt Barley reviewOmnom Black 'n Burnt Barley review

Omnom Black n’ Burnt Barley bevat (naast houtskool) geroosterde gerstekorrels en gesrtemout. Waar kennen we dat van… o ja, bier. Maar geloof me, van een biersmaak is geen sprake. Ik kon hem tenminste niet ontdekken. Waar de zwarte chocolade dan wel naar smaakt? Misschien nog wel het meest naar houtskool. En dan bedoel ik pure houtskool die nog niet gebrand heeft. Voordat jullie denken, die Danielle spoort niet: nee, ik eet zelden of nooit briketten. Maar ik stel me zo voor dat het die smaak heeft: licht zwavelachtig, aards. Leuk in de barbecue, geen succes in je chocoladereep. Wat niet echt meehelpt, is de bitterzoute smaak die zich achterop je tong vastzet. De krokante gerstekorrels geven nog iets te kauwen, maar helaas kan dat de reep niet redden. Sorry Omnom, maar ik word hier echt niet blij van.

Zwarte chocolade is witte chocoladeOmnom Black 'n Burnt Barley

Een beetje teleurgesteld check ik het ingrediëntenlijstje nog maar eens. En dan valt me ineens op dat de zwarte chocolade helemaal geen cacao bevat. Alleen cacaoboter. De zwarte chocolade is dus eigenlijk witte chocolade, maar dan met een kleurtje. Nee hè… ik voel een nieuwe zwartepietendiscussie aankomen. Maar goed, dit verklaart wel waarom deze reep totaal niet naar chocolade smaakt. Ik zeg erbij: de man in huis vond hem ‘nog niet zo verkeerd’. Nou is dat een dropliefhebber, dus die is gewend aan het eten van zwarte zoetigheid met een bitterzoute nasmaak. Of misschien herkende hij wel een latente biersmaak in de geroosterde gerstekorrels. We hebben het hier over een geoefende bierdrinker.

I’ll go back to… brown and white

Het blijkt maar weer… smaken verschillen. De zwarte chocolade gaat bij mij niet in de herkansing; voorlopig houd ik het bij mijn favoriete kleurtjes bruin en wit. Maar het kan natuurlijk best zijn dat jij deze reep fantastisch vindt. Heb jij de zwarte chocolade van Omnom al geproefd? Hij is te koop bij de betere (online) chocoladewinkels. Laat even weten wat jij ervan vond!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.