Naive Super Dark

Naive Super Dark

Poeh, na al die chocoladeletters was ik wel weer even toe aan een serieuze chocolade. Iets bean-to-bar-achtigs, organisch natuurlijk, liefst in een mysterieuze verpakking en afkomstig uit een land waarvan je denkt: huh, maken ze daar chocola? Gelukkig had ik deze vreemdeling nog liggen: Super Dark van Naive. Precies wat ik zocht! Of toch niet…?

Chocolade uit Litouwen

Naive wordt gemaakt in Litouwen. That’s right, die uit het basisschool topolijstje Estland-Letland-en-Litouwen. Het chocolademerk heeft een prachtig logo: een man op zo’n ouderwetse, hoge fiets met één wiel. Geen idee waarom ze dit kozen, maar het spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Misschien heeft het iets te maken met chocolademaker Domantas Uzpalis. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om niet-alledaagse creaties te bedenken. Want, zo zei hij in een interview met Dark Matters Chocolate Reviews: “The market is dominated by boring and repetitive products and I just don’t understand why I should do another one.” Precies, er ligt al zoveel saai spul in de schappen, tijd voor iets origineels!

Het assortiment van Naive is best groot, voor zo’n klein label. Bij de online chocoladewebshops in Nederland vind je zo’n 10 verschillende repen van dit merk. En inderdaad: er zit geen saaie smaak tussen. Chocolade met tahini (sesampasta), Imperial Stout (soort bier), porcini (eekhoorntjesbrood) en kefir eet je natuurlijk niet elke dag. Dan is de Super Dark eigenlijk nog heel basic.

Naive Super Dark review

Dus, Super Dark, oftewel extra puur. Op de verpakking staat weinig info over de chocolade. Herkomst van de cacao? Geen idee. Het cacaopercentage staat verstopt in de ingrediëntenlijst: minstens 80%. Ja, da’s Dark inderdaad. Maar Super Dark, dat nou ook weer niet.

De reep zelf is meer een plak, in de vorm van een wolk met natuurlijk ook weer het fietsende mannetje. Bijna te mooi om op te eten. Van de geur ben ik in eerste instantie minder gecharmeerd. Zodra de plastic binnenwikkel opengaat, ruikt het een beetje naar natte bosgrond. Dat neemt na verloop van tijd gelukkig af, de chocolade ruikt dan meer zoetig en aards. Misschien moet er gewoon wat zuurstof bij na zo’n lange reis.

Belangrijker dan de geur: hoe smaakt ie? Nou, in ieder geval anders dan ik dacht. De chocolade heeft een beetje de ondertoon van iets hooi-achtigs, gras bijna. Maar na verloop van tijd proef je ook granen en boter. Nu begrijp ik het verhaaltje op de wikkel ook, dat gaat over subtropische nachten en ‘de smaken van het woud’. Dat zal het zijn, ik proef tropisch oerwoud.

Voor een ‘Super Dark’ vind ik hem verrassend mild eigenlijk. Ik had de chocolade bitterder verwacht. Op zich is de smaak niet verkeerd. Er zitten veel verschillende lagen in en de chocolade heeft een lage zuurgraad. Gelukkig, want ik ben niet zo gek op dat hele zure in een chocoladereep.

So far so good, zou je zeggen, maar helaas… Wat het geheel een beetje verpest: de onopgeloste suikerkorrels. De reep zit er vol mee, je ziet ze ook glinsteren. Het maakt de chocolade dan wel lekker zoet, maar de korrelige textuur is veel te overheersend.

Zonder de korrels was dit een top-chocolade geweest. Nu blijft ‘ie wat mij betreft hangen op een net voldoende. Toch gaat Naive bij mij in de herkansing, want ik ben erg benieuwd naar de variant met Kefir. Wordt vervolgd…

Choc Check oordeel: Super Dark ziet er mooier uit dan hij ruikt en smaakt.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.