Mirzam, bean to bar-chocolade uit Dubai

Mirzam, bean to bar-chocolade uit Dubai

Mirzam roos chocoladeOei… wil je eens iets heel bijzonders proeven? Dan is deze chocoladereep een aanrader: Dark Chocolate with Rose, van Mirzam. We hebben het hier over een pure single origin chocolade van cacaobonen uit Ghana met Bulgaarse rozenolie, gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten. Is dat even een internationaal chocoladereepje!

Mirzam Chocolate Makers

Ik heb nooit eerder chocolade uit het Midden-Oosten geproefd. Mirzam, dat herout betekent, bestaat ook nog niet zo lang. De chocoladefabriek in Dubai opende in 2016 haar deuren. Indrukwekkend, hoe ze in zo’n korte tijd een enorme chocoladecollectie en reputatie hebben neergezet. Bij Mirzam wordt de chocolade van boon tot reep gemaakt. Zodra de cacaobonen arriveren, worden ze handmatig gecontroleerd zodat alleen de beste exemplaren overblijven. Daarna worden de bonen gebrand en verder verwerkt tot chocoladerepen in heel veel verschillende smaken.

Mirzam chocolade uit DubaiMaritieme specerijenhandel

Hoewel ze ook mooie pure single origin-repen maken, vind ik Mirzam vooral bijzonder om hun ‘spiced bars’: chocoladerepen met kruiden en specerijen uit de regio, zoals saffraan, kardemom en oranjebloesem. Heb jij ooit een pure chocoladereep met Ras-el-hanout gegeten? Ik wil ze allemaal wel proeven, maar ze zijn prijzig en dus hield ik het voor nu even bij de Mirzam Rose. De wikkel ziet er prachtig uit; een illustratie van een zeilschip op zee met daarboven een sterrenhemel. Ook de chocoladereep zelf heeft een golvenpatroon. Een verwijzing naar de Perzische Golf, waar ooit per schip kruiden en specerijen uit exotische landen werden vervoerd richting Europa.

Mirzam Rose reviewchocolade rozenolie Mirzam

Tijd om Mirzam Rose te proeven! De chocoladereep is vrij dun, maar qua smaak is het een krachtpatser. De rozenolie voert duidelijk de boventoon. Het doet denken aan Turks fruit, en een beetje aan de ‘stroop susu’ die ik vroeger wel eens van mijn Indische oma kreeg. Toch proef je tussendoor ook nog een krachtige chocolade. Knap, want zo’n sterke rozensmaak kan ook gemakkelijk gaan overheersen. Volgens Mirzam kun je van deze reep ook prima een warme chocolademelk maken. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om deze bijzondere chocolade in een beker hete melk te stoppen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Mirzam Chocoladefabriek in Dubai

De Mirzam chocoladefabriek in Dubai is trouwens gewoon te bezoeken. Je kunt er zien hoe de chocolade wordt gemaakt en er is natuurlijk van alles te proeven. Ik had de Verenigde Arabische Emiraten nooit op mijn hotspots-lijstje gezet, maar Dubai staat nu met stip op nummer één. Eerst even sparen. Gelukkig zijn de Mirzam chocoladerepen gewoon te koop bij de betere (online) chocoladewinkel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.