Mast chocolade: schandalig lekker of hippe hype?

Mast chocolade: schandalig lekker of hippe hype?

Mast chocolate olive oilThe Mast Brothers, zeg dat je iets? Nee? Nou, in de chocoladewereld gaan deze jongens anders flink over de tong. En dan heb ik het niet alleen over hun repen! Ik klink nu natuurlijk net als Albert Verlinde, en die had inderdaad zijn vingers afgelikt bij deze roddel. Tja, ook in de chocoladewereld zijn er dus schandaaltjes. Ga er maar even goed voor zitten, ik vertel je er alles over in deze aflevering van Choc Check Boulevard.

The Mast Brothers

Het Amerikaanse chocoladelabel Mast is opgericht door Rick en Michael Mast. De hippe broers, te herkennen aan hun enorme Amish-baarden en opvallende kledingstijl, begonnen in 2007met de productie van ‘craft chocolate’: chocolade die ze van boon tot reep in hun eigen New Yorkse keukentje maakten. Ze verpakten hun chocolade in fraaie, stylish wikkels en verkochten het voor een fraaie, stylish prijs (8 tot 10 dollar per reep) via luxe warenhuizen en trendy boetiekjes. Het liep als een trein: de repen gingen als warme broodjes over de toonbank. Binnen een paar jaar werd Mast chocolade over de hele wereld verkocht en moest het bedrijfje verhuizen van de keukentafel naar een echte fabriek.

Mast brothers: oplichters?

So what, denk je natuurlijk. Er zijn toch zat chocolademakers die de wereld veroveren met hun eigengemaakte chocolade? En echte bean to bar-chocolade is toch prijzig? Klopt. Lange tijd was er ook geen vuiltje aan de lucht. Totdat een foodblogger in 2015 de Mast broertjes beschuldigde van oplichting. Ze zouden– in ieder geval in hun beginjaren- bestaande chocolade hebben omgesmolten tot nieuwe repen en deze hebben verpakt in hun eigen wikkel. Het gerucht ging in no-time viral en de chocoladewereld stond op zijn kop. Kant-en-klare fabriekschocolade verkopen als exclusieve bean to bar… Stelletje oplichters!

Mast Chocolate Scandal

De Mast Brothers reageerden in het begin amper op de commotie. Na een poosje gaven ze toe dat ze in het begin wel eens wat chocolade van Valrhona hadden gebruikt, maar alleen om mee te experimenteren en niet om te verkopen. Ze blijven erbij dat ze vanaf dag 1 hun eigen chocolade produceerden. Chocoladekenners trekken dat in twijfel en sindsdien ligt Mast onder vuur. Google voor de lol eens op ‘Mast Chocolate Scandal’ en je krijgt zo’n 363.000 resultaten om je oren. Je zou denken dat de chocoladejongens direct hun faillissement konden aanvragen, maar nee: Mast chocolade bestaat gewoon nog. Mast was en is blijkbaar nog altijd een publiekslieveling.

Mast brothers chocoladeChocolade met olijfolie

Ik kwam Mast chocolade tegen bij The Chocolate Shop (tijdens mijn choco-shoptripje in Den Haag) en besloot de pure chocolade met olijfolie mee te nemen, een combinatie die ik altijd al een keer wilde proberen. Ik geef toe: zonder al die ophef had ik de dure reep misschien laten liggen. Maar chocolade van de omstreden Mast Brothers, tja… toch maar even proeven.

Mast chocolade: mooie wikkel, weinig info

Het moet gezegd worden: de wikkel is prachtig. Zachtgeel, dik papier met fancy, zwarte polka dots. Stylish indeed. Verder staat er opvallend weinig informatie op. Alleen dat de reep 70% cacao bevat, en verder rietsuiker, cacaoboter en olijfolie. Geen info over welke soort cacaobonen, welke soort olijfolie of hoeveel procent olijfolie. En dat terwijl de meeste bean to bar-chocolademakers juist heel veel vertellen over de herkomst van de cacao en de samenstelling van de reep. Slimme marketingtruc van Mast, of juist niet? Doen ze opzettelijk zo vaag om de speculaties over hun chocolade te voeden (negatieve aandacht is ook aandacht), of staat er zo weinig op het label omdat ze iets te verbergen hebben…?

Mast chocolade met olijfolie review

Genoeg gossip, tijd voor de Mast chocolade review! De chocoladereep die uit de verpakking komt is vrij basic. De geur vertelt niks bijzonders, ik ruik in ieder geval geen olijfolie. Qua smaak valt hij ook tegen. Ik weet niet precies wat ik me had voorgesteld bij chocolade-met-olijfolie, maar dit in ieder geval niet. Ik proef geen olijfolie, wel is het mondgevoel van de chocolade ‘anders’. Hij is wat vettiger, maar dan van het soort vet dat zich aan je tong hecht. De chocolade smelt ook minder makkelijk. De smaak van de cacao proef je wel goed, hij is wat aards met iets mokka-achtigs, niet echt bijzonder. Voor de helft van het geld heb ik veel betere chocolade geproefd. Voor mij voorlopig geen Mast chocolade meer, ook al is de wikkel nog zo pretty.

Choc Check oordeel: heerlijke roddel, matige chocoladeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.