Maraná chocolade review

Maraná chocolade review

Als de eigenaar van het Cacao Museum deze reep niet zo enthousiast had aangeprezen, had ik hem daarom waarschijnlijk ook niet gekocht. Ik kende Maraná niet en eerlijk gezegd sprak de wikkel (met afbeelding van iets wat lijkt op een kindertekening) me ook niet zo aan. Maar nu blijkt maar weer eens: never judge a book (or a chocolate bar) by its cover!

Maraná: chocolade uit Peru

Voordat we het over de smaak gaan hebben, eerst maar even wat feiten op een rijtje. Maraná chocolade met het roze label (ze hebben ook een gele en groene lijn) wordt gemaakt van Chuncho-cacao uit Cusco, een regio in het zuiden van Peru. Chuncho is een cacaosoort die afstamt van de Forastero cacaofamilie. Deze inheemse Peruaanse cacaosoort werd vroeger al door de Inca’s geteeld. Maraná heeft van deze spreciale cacao een zogenaamde single-origin chocoladereep gemaakt, wat betekent dat de bonen niet zijn gemengd met die van een ander ras. De chocolade bevat 70% cacao en verder alleen wat suiker en cacaoboter. Een puur Peruaans reepje dus!

Kindertekening

En die ‘kindertekening’ op de verpakking? Dat blijkt een eeuwenoude, traditionele prent te zijn uit Sarhua, een gebied in de Andes. De oude Peruanen schilderden familieleden die hun beroep uitoefenden. De tekening op deze reep stelt een scène voor op een cacaoplantage, zo lees ik op de site van Maraná. Oeps…ik voel me ineens een behoorlijke cultuurbarbaar. Ik bekijk de wikkel nog eens goed. Eigenlijk is ‘ie best mooi. Maar goed, er zijn belangrijkere zaken. Zoals: hoe smaakt deze Peruaanse chocoladereep?

Maraná chocolade review

De chocolade is stevig en geeft zo’n lekker ‘knak’-geluidje als je een stukje afbreekt. De geur en smaak is kenmerkend voor een pure bean to bar-chocolade: zurig, een beetje donker, aards en hooi-achtig. Ik moet daar eerst altijd even doorheen, want mijn smaakpapillen zijn standaard ingesteld op de smeuïge, zoete melkchocolade die ik jarenlang heb gegeten (en ook nog steeds ontzettend lekker vind). Een pure reep single origin moet je leren waarderen, het is een kwestie van proeven, proeven en nog eens proeven.

Na die eerste aardse chocoladesmaak, geeft Maraná heel veel andere smaaktonen. De grap is dat je in elk stukje weer net iets anders proef. Dan denk ik weer een koffieachtige ondertoon te ontdekken, even later is het hazelnoot. Voor een pure reep smelt hij redelijk goed en qua structuur is de chocolade heel glad. Al met al een hele fijne chocolade, spijt dat ik de melk-variant niet heb meegenomen.

Choc Check oordeel: never judge a chocolate bar by its cover!

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.