Krak chocolade review

Krak chocolade review
(laatste update: juli 2020)

Er was eens een patissier die dag in dag uit werkte met chocolade. Chocolade uit grote fabrieken die altijd hetzelfde smaakte: lekker, maar saai. Op een dag besloot de patissier zelf chocolade te gaan maken. Chocolade die niet saai was, maar spannend, omdat het elke keer weer anders smaakte. Een jaar later was het zover: een betoverende chocolade zag het levenslicht, en iedereen vond het geweldig.

Sprookje? Nee hoor. Die patissier/chocolademaker/chocolatier is net zo echt als zijn zelfgemaakte chocoladerepen. Mark Schimmel heet hij, en Krak is de naam van zijn veelbelovende chocolademerk. Krak bestaat al sinds 2013. De hoogste tijd voor een Krak chocolade review!

Het perfecte recept

Mark maakt bean to bar-chocolade. Niks grote fabriek, maar puur ambachtelijk werken met kleine hoeveelheden, veel geduld en vooral veel aandacht en liefde. De cacaobonen worden met de grootste zorg uitgekozen, want hierin ligt de kern van de smaak. Vervolgens verwerkt Mark de bonen tot chocolade van hoge kwaliteit. Elke stap in het proces heeft hij in eigen hand. Met iedere cacaosoort wordt net zo lang geëxperimenteerd totdat het perfecte recept is ontstaan. Zo komt het unieke smaakprofiel van de cacaosoort optimaal naar voren.

What’s in a name

‘Krak’ is vernoemd naar het geluid dat je hoort als de geroosterde cacaobonen worden gekraakt, én als je een stukje afbreekt van de uiteindelijke chocoladereep. Bovendien zocht Mark een lekkere korte en krachtige naam voor het product. Krak voldoet daar prima aan. Wat Mark niet weet, is dat mijn hart hetzelfde geluid maakt bij het proeven van een perfect chocolaatje. Van geluk dan hè, niet van verdriet. Even afwachten of dat ook hier gebeurt…

Krak chocolade FilipijnenKrak chocolade review

Voor de smaaktest heb ik twee Krak-repen klaarliggen, allebei puur met 70% cacao. De één is gemaakt met cacaobonen uit de Filipijnen, de ander met cacaobonen uit Guatemala. Landen die niet bepaald naast elkaar liggen. Zou je dat terugproeven in de smaak?

‘Krak’, zegt de Filipijnenreep als ik een stukje afbreek. Het geluid is bijna zo helder als dat van brekend glas. De geur en smaak zijn intens. Zoet, karamel met room en fruit, maar ook iets ziltigs. Het smaakt naar feest, naar strand en zee. En wacht eens…. Wat hoor ik daar? Krak – yep, daar gaat mijn hart. Dit is zonder overdrijven een van de lekkerste pure chocolades die ik ooit heb geproefd. Terecht dat deze reep brons heeft gewonnen bij de International Chocolate Awards.

Ook de reep met cacao uit Guatemala zegt krak, bijna nog duidelijker dan de andere. Deze chocolade is wel wat schuwer. Hij is doffer en hij smelt ook minder snel. Daardoor duurt het wat langer voordat de smaken vrijkomen in je mond. Eerst vond ik hem een beetje tegenvallen, maar bij het tweede stukje werd ‘ie ineens interessant. Als je hem de tijd geeft, proef je geroosterde granen en iets bloemigs. Ook nougat, honing en zon. Wel is de chocolade iets bitterder en zuurder dan de Filipijnen-chocolade. Geen krak in mijn hart. Wel een klein barstje. Niet slecht!

Bijzonder, hoe verschillend deze twee cacaosoorten smaken. Knap, hoe Mark deze chocolades zo mooi tot hun recht heeft laten komen. En dat zonder kunstmatige toevoegingen: beide repen bevatten niets anders dan cacao en suiker. Normaal gesproken gooi ik testchocolade thuis in de algemene snoeptrommel, deze repen houd ik lekker voor mezelf (en nu maar hopen dat de familie niet meeleest…).

Krak chocolademelk

Sinds eind vorig jaar is er ook Krak chocolademelk verkrijgbaar: een zak met chocoladeschaafsel gemaakt van cacaobonen uit Mexico. Die zijn 5 dagen gefermenteerd en tijdens dat proces 1 x gedraaid. Het resultaat: een supermooie fine flavour chocolade met een krachtige smaak die prima oplost in een beker hete melk. Het leverde Mark de eerste prijs op bij de Drinking Chocolate Contest tijdens het 2017 Origin Chocolate Event in Amsterdam. Deze chocolademelk is even iets anders dan de superzoete Chocomel of chocoladepoeder uit de winkel. Veel voller, ietsjes bitter maar vooral bomvol chocoladesmaak. Aanrader voor de liefhebbers van échte hot chocolate!

Krak chocolade is te koop bij de betere (online) chocoladespeciaalzaken

Choc Check oordeel: liefde op het eerste geluid2 gedachten over “Krak chocolade review”

  • Thank you very much for featuring your chocolates made from our farm. We would appreciate very much if you can give us an english translation of this article. More powe to your company & God bless you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.