Fairtrade chocolade Lidl/Albert Heijn

Fairtrade chocolade Lidl/Albert Heijn
(Laatste update: oktober 2019)

Het is Fairtrade-week; een goede reden om eens twee Fairtrade chocoladerepen met elkaar te vergelijken. We kiezen voor de ‘Pure chocolade’ van Lidl en de ‘Biologische extra pure chocolade’ van Albert Heijn. Allebei huismerk, allebei met het label Fairtrade/Max Havelaar. Lidl heeft daar nog zijn eigen keurmerk Fairglobe aan toegevoegd (wat feitelijk gewoon betekent dat ze zijn aangesloten bij Fairtrade/Max Havelaar), en de Fairtrade chocoladereep van Albert Heijn mag het EKO-logo dragen vanwege de biologische ingrediënten.

Waar komt de AH/Lidl fairtrade chocolade vandaan?

Volgens de informatie op de wikkel bestaat de reep van Lidl voor 70% uit cacao uit Ghana. Albert Heijn heeft geen land van herkomst vermeld, alleen een percentage (72%). Wel is helemaal onderaan te lezen dat de reep gemaakt is van Delicata-chocolade. Een rondje Googelen levert helaas niet meer informatie op wat betreft de herkomst. Wij gokken erop dat het een melange is van cacaobonen uit verschillende landen in West-Afrika.

Fairtrade chocolade Lidl/Albert Heijn review

Als we de wikkels eraf halen, lijkt de uitslag al beslist: een gouden (Lidl) en een zilveren plak (AH)! Ook komt de Fairtrade chocoladereep van Lidl een mooiere mal: de blokjes hebben de print van een cacaovrucht, waar de chocoladereep van Albert Heijn gedecoreerd is met wat saaie streepjes. Nu laten we ons natuurlijk niet leiden door het uiterlijk. Met de blinddoek om worden de stukjes chocolade door maar liefst 3 Choc Checkers fair and square geproefd.

Beide repen ruiken erg lekker. Wat dat betreft is er tussen Lidl en Albert Heijn weinig verschil. Ook qua smaak krijgen ze beiden een ruime voldoende. De reep van Albert Heijn smelt wat sneller en heeft een fijne cacaosmaak. De chocolade van Lidl smaakt wat aardser en wordt iets minder snel zacht.

Deze fairtrade chocolade is het lekkerst!

Lastig kiezen, maar meeste stemmen gelden. And the winner is… Albert Heijn! Twee van de drie stemmen gingen naar deze biologische Fairtrade reep, hoewel de Fairtrade chocolade van Lidl ook zeker geen slechte koop is.

Choc Check oordeel: eerlijk is eerlijk, ze zijn allebei prima!

Fairtrade chocolade Lidl Albert Heijn

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.