Chocoladebikkels review

Chocoladebikkels review
(laatste update: december 2019)

Je zou het misschien niet verwachten, maar Baarn is een bijzonder interessante plaats. Hier, bij banketbakkerij Veldhuizen om precies te zijn, worden namelijk Chocoladebikkels gemaakt, die vrolijke tweekleurige chocoladeballetjes die je steeds vaker ziet bij delicatessenzaken en op food-beurzen.

Mariëlle, samen met banketbakker/chocolatier Dennis van Marion de drijvende kracht achter Chocoladebikkels, had me uitgenodigd om een kijkje in de keuken te nemen. Dat laat een fanatieke choco-blogger zich natuurlijk geen twee keer zeggen! En zo bevind ik me op een zonnige maandagochtend in de gekoelde, betegelde ruimte achter de bakkerswinkel. Mariëlle wijst naar de stellingkast vol met dozen. ‘Allemaal Bikkels,’ zegt ze. ‘We krijgen steeds meer bestellingen, uit het hele land.’ De Chocoladebikkels lopen dus goed; zo goed dat ze inmiddels ook al in België verkrijgbaar zijn.

Bikkels van Callebaut-chocolade

Tegenover de stellingkast staat een grote mengmachine. In de bak wordt een lichtblauwe, vloeibare massa door elkaar geroerd: gesmolten, witte chocolade met smurfenkleurstof en blauwe bes-aroma. Alle Chocoladebikkels worden gemaakt van Callebaut-chocolade. De toegevoegde kleurstoffen en aroma’s zijn zoveel mogelijk gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Het blijkt dat de Chocoladebikkels volgens een vaste volgorde geproduceerd worden. Eerst de lichte kleuren, daarna de donkere. Een spoortje donkere kleurstof door een lichter gekleurde chocolade kan de boel namelijk behoorlijk verpesten. Vandaag is het dus Blue Monday.

Chocoladebikkels met smaakjes

Na het mengen gaat de chocolade in de mal en worden er ballen van gevormd. Er zijn maar liefst 43 verschillende Chocoladebikkels in de meest uiteenlopende soorten; van fleurige fruitsmaakjes als appel, passievrucht en kers tot wat meer kruidige smaken als kaneel, gember en koffie. Dennis heeft ze fraaie namen gegeven, zoals Klunzige Karamel, Prima Passie en Magische Mint. Liefhebbers van sterke drank kunnen kiezen voor bikkels met bier-, advokaat-, amaretto-, whiskey of rumsmaak. Allemaal alcoholvrij, dus na het snoepen kun je gewoon nog autorijden. Kinderen zijn volgens Mariëlle vooral gek op bikkels met cola- of bubblegumsmaak, hoewel die met knettersuiker ook heel populair is.

Originebikkels: single origin cacao

Naast de 43 Chocoladebikkels met een smaakje zijn er ook 10 soorten Originebikkels, gemaakt van cacaobonen uit exotische plekken als Java, Mexico of Papua Nieuw-Guinea. Deze bikkels bevatten, afgezien van een klein gekleurd streepje om ze uit elkaar te houden, geen toegevoegde aroma’s of kleurstoffen. Wat je proeft is de volle, authentieke chocoladesmaak. Een feestje voor liefhebbers van single origine cacao!

Chocoladebikkels stappenplan

Mariëlle schenkt thee in, en ik mag een Chocoladebikkel uitkiezen. Het wordt een Sao Tome, een Originebikkel met 72% cacao. Hij is zalig. De bedoeling van Chocoladebikkels is overigens dat je ze langzaam laat smelten in je mond. Bijten is ‘not done’. Volgens het bijgeleverde stappenplan moet je tijdens het sabbelen een kopje thee of koffie drinken. Zo warmt je mond goed op en kan de bikkel lekker wegsmelten. Een echt zen-momentje. Tenminste, als je daar het geduld voor hebt. Ik zit stiekem toch een beetje te kauwen, maar dat komt natuurlijk omdat ik nog zoveel vragen heb. Welke smaak Mariëlles favoriet is, bijvoorbeeld (pistache), wanneer Dennis is begonnen met de Chocoladebikkels (in 2012, met slechts vier smaakjes!) en of de Chocoladebikkels verkrijgbaar zijn in mijn woonplaats. Dat laatste is helaas nog niet het geval. Gelukkig kun je de bikkels ook gewoon online kopen. Bovendien is Baarn voor mij niet zo heel ver rijden.

De lekkerste Chocoladebikkels

Na het ‘Bikkelmomentje’ kijk ik nog even rond in de winkel. De bakken met kleurige balletjes lachen me toe. Ik krijg van Mariëlle een buisje Chocoladebikkels mee, om thuis nog eens op mijn gemak te proeven. De eerste heb ik al in mijn mond voordat ik goed en wel in de auto zit. Lollige Lychee, die ze beter Romige Rozen hadden kunnen noemen (ik vind hem naar rozenstroop smaken). Heel anders dan de Originebikkel, maar minstens zo lekker. Thuis jagen we de bikkels natuurlijk in no-time er doorheen. Een paar highlights: de Duivelse Drop, waar ik mijn twijfels over had, maar die een verrassend lekkere combinatie blijkt, de Hongerige Honing (lijkt op boterbabbelaar!) en de Madagaskar, een Originebikkel met een heel subtiel pijnboompittensmaakje.

Dankjewel Mariëlle en Dennis, voor deze heerlijke ochtend. Ik heb genoten!

Banketbakkerij Veldhuizen
Kerkstraat 3, Baarn
www.chocoladebikkels.nl

Save

Save

Save



2 gedachten over “Chocoladebikkels review”

  • Sorry, maar ik proef echt amper verschil tussen de ene en de ander. Ze smaken allemaal lekker hoor, maar totasl hetzelfde. De kleur is misleidend. Erg lieve, maar onbetriuwbare review

    • Ha Joost. Leuk dat je de bikkels geprobeerd hebt! Proefde je ook geen verschil tussen de ‘gewone’ bikkels en de single origine bikkels? Die laatste hebben een wat meer uitgesproken chocoladesmaak. Vind ik tenminste, maar smaken verschillen natuurlijk. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.