Boekrecensie: Chocolate – indulge your inner chocoholic

Boekrecensie: Chocolate – indulge your inner chocoholic

Dom Ramsey auteur ChocolateDom, dom, dom dat ik dit boek niet eerder heb gelezen. Ik heb het over ‘Chocolate – Indulge Your Inner Chocoholic’, van Dom Ramsey. Het boek vertelt alles over chocolade, van de oorsprong van cacao tot hoe chocolade gemaakt wordt. Dankzij de overzichtelijke pagina’s en duidelijke taal leest het als een trein. En het bevat ook nog eens lekkere chocoladerecepten. Echt, dit is mijn nieuwe chocoladebijbel!

Dom Ramsay

Logisch natuurlijk, dat het boek inhoudelijk zo sterk is. Dom Ramsey is namelijk een chocolade-expert. De man is niet alleen chocolademaker en eigenaar van een bean to bar-chocolaterie in Londen, maar blogt ook nog eens over chocola (collega!) én is jurylid bij verschillende prestigieuze chocolade-awardscommittees. Mag ik even een buiging maken?

Indulge your inner chocoholic boekrecensieLekker duidelijk

Maar goed, terug naar het boek. Waarom ik zo in love ben met dit meesterwerk? Ik denk vanwege de veelzijdigheid, maar vooral ook vanwege de manier waarop het is geschreven. Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken waarin elk aspect van chocolade belicht wordt. Knap hoe alles in een notendop wordt uitgelegd. Verwacht geen ellelange verhalen over plantages of rijpingsprocessen. In ‘Chocolate’ word je getrakteerd op beknopte maar toch volledige informatie, compleet met illustraties en foto’s.

Nooit geweten…I Love chocolade Dom Ramsey boekrecensie

Het eerste deel van ‘Chocolate’ is vooral heel leerzaam. Wist jij bijvoorbeeld dat er in een cacaovrucht maar 25 tot 50 cacaobonen zaten? (Ik dacht veel meer). Ook interessant: het stuk over de verschillende cacaoproducerende landen. Zo blijkt dat Ivoorkust 33% van de cacao levert. Dan volgt Ghana met 17% en de rest van de landen zit allemaal net boven, maar meestal onder de 1%. Eyeopener. Dat Ivoorkust cacaoland bij uitstek was, wist ik. Maar dat het verschil met de rest zó groot was… En zo zijn er nog veel meer van die feitjes waarvan je denkt: ‘nooit geweten’.

Create & Enjoy!boekrecensie Dom Ramsey

Verderop in het boek gaat het meer over de smaak van chocolade, hoe je moet proeven, hoe je chocolade kunt bewaren. In het onderdeel ‘Create’ leert Dom Ramsey je hoe je zelf chocolade kunt maken. Ook hier krijg je een handig en overzichtelijk stappenplan voorgeschoteld. Ik ben aan het sparen voor een ‘grinder’… Daarna, in het hoofdstuk ‘Enjoy’ volgen een aantal goddelijke recepten. Die zijn zo te zien wel voor de gevorderde thuiskok, maar hé, oefening baart kunst, toch? Ik zal de familie binnenkort eens trakteren op een huisgemaakte ‘wild garlic truffle’ of een chocolademacaron met rodewijnganache. Ik houd je op de hoogte!

I Love Chocolade

Het boek ‘Chocolate – Indulge Your Inner Chocoholic’ (ondertitel: Become a Bean-to-bar Expert) is ook verkrijgbaar in het Nederlands, onder de titel ‘I Love Chocolade – Word een Expert op Chocoladegebied’ (en dan in plaats van het woord Love een hartje). Hoe dan ook: koop, leen of vraag een exemplaar. Zul je geen spijt van krijgen!

  • ‘Chocolate – Indulge Your Inner Chocoholic’, Dom Ramsey (2016, ISBN: 9780241229439)
  • ‘I Love Chocolate – Word een Expert op Chocoladegebied’, Dom Ramsey (2017, ISBN: 9789048314430)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.