Beste chocoladepepernoten 2018

Beste chocoladepepernoten 2018

Zie ginds zie ik de stoomboot nog lang niet aankomen hoor, maar de chocoladepepernoten liggen al wel weer in de winkels. En wat zijn het er veel! Na de chocoladelettertest van vorig jaar daarom dit keer een chocoladepepernotentest (of chocoladekruidnotentest, ook goed). Je snapt dat het thuisfront geen bezwaar had. Vooral niet toen ik met 8(!) zakken chocoladekruidnoten thuiskwam. Welke merk chocoladepepernoten wat ons betreft de eerste plek verdient? Lees lekker verder…chocoladepepernoten test 2018

Welke chocoladepepernoten doen mee?

Eerst wat info over de acht genomineerden. De chocoladepepernoten die mee doen in de test komen van Jamin, Action (Smikkelhuys), Lidl (Favorina), HEMA, Kruidvat, Albert Heijn, delicious. en Bolletje. Ik heb alleen zakken meegenomen waarin de mix puur-melk-wit zit. Er zijn tegenwoordig ook chocoladepepernoten met tig andere smaken, maar die zijn lastig met elkaar te vergelijken.

Eerlijke chocoladekruidnoten?

Zo op het oog zien alle chocoladepepernoten er hetzelfde uit. Ook hebben ze bijna allemaal een duurzaamheidskeurmerk. Favorina draagt het Fairtrade-logo. De rest maakt gebruik van UTZ-gecertificeerde chocolade, hoewel dat bij Jamin en delicious. niet op de verpakking vermeld staat.

Over cijfers enzo

Mocht je nog interesse hebben in de cijfers op het etiket: die zijn nogal onduidelijk. Want wat betekenen in hemelsnaam al die percentages? “Kruidnoten met 19% melkchocolade, 17% witte chocolade en 10% pure chocolade”. Procent van wat? Bedoelen ze dat er meer melkchocoladepepernoten in de zak zitten dan pure? (nee, want dan zou het samen 100% moeten zijn). De dikte van de chocoladelaag (lijkt me onlogisch)? Of het percentage aan cacaobestanddelen? (nee, want bij sommige merken zijn die ook nog eens apart vermeld). Hoe dan ook: verwarrend. Dat vonden ze bij Kruidvat denk ik ook, want die vermeldt alleen dat de chocoladekruidnoten voor 49% uit chocolade bestaan. Verder geen gedoe. De ruimte die dat scheelt, hebben ze opgevuld met de tekst van 2 sinterklaasliedjes, en da’s natuurlijk veel lekkerder leesbaar. Ook bij Bolletje houden ze het kort: 45% chocolade, de rest is kruidnoot.

chocoladepepernotenWelke chocoladekruidnoten zijn het lekkerst?

Zo, nu de administratie is afgehandeld, kunnen we eindelijk gaan proeven! Want daar gaat het uiteindelijk om: welke chocoladekruidnootjes zijn het allerlekkerst? We lopen ze per merk even af, beginnend bij de minst lekkere. Volgens ons dan hè, want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smaken verschillen! Dat betekent dat je de chocoladepepernoten vooral zelf moet gaan proeven.

Chocoladekruidnoten van Jamin

Hier kunnen we kort over zijn: mwah. Een glazige chocoladelaag die heel onprettig aanvoelt op de tong. Vooral de melkchocoladepepernoten smaken dubieus. We hebben zelfs de houdbaarheidsdatum op de verpakking gecheckt. Die was nog lang niet verstreken, dus dan is er toch iets mis met de kwaliteit. Gemiste kans, Jamin!

Chocoladepepernoten van Kruidvat

Steeds verrassend, maar helaas niet altijd even lekker. De chocoladelaag van deze kruidnoten is wat ons betreft veel te zoet. Bovendien smaken de kruidnoten zelf naar oude koek. Overblijfsel van vorig jaar? Nee, geen aanrader.

Chocoladekruidnoten van Bolletje

Jammer Bolletje, maar deze chocoladepepernoten zijn gewoon niet lekker. Ze zien er al niet echt smakelijk uit: het chocoladelaagje is hobbelig, heeft sommige stukjes overgeslagen en is vrij dof. Verder zijn er veel ‘dubbeldekkers’: pepernoten die aan elkaar zijn geplakt. De kleine kruidnoten zijn heel erg hard en smaken ook nog eens oud. De chocoladelaag heeft bovendien weinig smaak. Wat is hier mis gegaan? Dikke onvoldoende.

Chocoladepepernoten van Albert Heijn

Ook de chocoladekruidnoten van Appie vallen een beetje tegen. Ze zien er op zich prima uit, maar de smaak is minder, ook al staat er ‘gemaakt met Belgische chocolade’ op de verpakking. Dat ligt voornamelijk aan het glanslaagje waar je eerst doorheen moet, dat zorgt voor een wat chemische smaak. Net niet voldoende.

Chocoladekruidnoten van HEMA

De chocoladepepernoten van de HEMA zien er fantastisch uit. Het chocoladelaagje is egaal en de pepernoten glimmen je tegemoet. Jammer alleen dat de smaak zo tegenvalt. Die dikke, glanzende laag brengt een heel vervelend aroma met zich mee dat vaag doet denken aan goedkope alcohol. De kruidnootjes zelf zijn wel lekker bros en goed op smaak. We komen niet hoger dan een mager zesje.

Chocoladepepernoten van Smikkelhuys

De chocoladepepernoten van Actions huismerk Smikkelhuys zijn prima te pruimen. Lekkere bite, redelijk goede chocoladesmaak. En eindelijk eens geen vervelende bijsmaak. Ja, we nemen er nog een! Dikke voldoende: 7,5.

Chocoladekruidnoten van Favorina

Ook van deze chocoladepepernoten worden we blij. Knapperig nootje, lekker wegsmeltend chocolaagje, yum! We kunnen weinig minpunten noemen, behalve dan dat de zak te snel leeg is. Goed gedaan, Lidl! Wij geven deze chocopepernoten een 8.

And the winner is….

Delicious.! Applaus voor delicious. (ja, die punt hoort erachter)! Deze chocoladekruidnoten hebben het allemaal: goede crunch, lekkere smaak en een perfect chocoladelaagje. Het grote verschil met veel andere merken is dat je niet eerst door een dikke, onsmakelijke glanslaag heen moet voordat je chocolade proeft. Letterlijk delicious en vooral ook heel verslavend. Nog net geen 10, maar met een 9 toch echt de onbetwiste winnaar van de Choc Check chocoladepepernotentest 2018.

De chocoladekruidnoten van Delicious. zijn verkrijgbaar bij Hudsons Bay (ook online). Ze zijn er ook in andere varianten, waaronder truffel en straciatella.

Nou, dat was hem! Wij hebben voorlopig even onze buik vol van chocoladepepernoten. Maar eh… welke chocoladekruidnoten zijn eigenlijk jouw favoriet?

delicious. chocoladekruidnoten

 

 

 

 

 

 

 4 gedachten over “Beste chocoladepepernoten 2018”

  • Grappig, de chocolade van AH, Kruidvat, Hema, Lidl en Jamin is allemaal dezelfde.
    Toch knap dat jullie verschil proeven.
    En die percentages zijn heel makkelijk te verklaren hoor. Er zit 48% chocolade om de kruidnoten, de mixverhouding is 40% melk, 35% wit en 20% puur. Als je dit met elkaar vermenigvuldig kom je (afgerond) op jullie “vreemde” percentages uit.

    • Ik ben blij dat er iemand oplet! Thanks Johan! Wat betreft de smaakverschillen, die proefden we hier allemaal hoor. Er zit (vonden wij dan hè) vooral veel verschil tussen Lidl/action (wel lekker) en die van AH/Kruidvat/Hema en jammin (mwah). Maar delicious was hier favoriet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.