Alyonka: chocolade uit Rusland

Alyonka: chocolade uit Rusland

En toen… kreeg ik een chocoladereep uit Rusland, van iemand die daar op zakenreis is geweest. Rusland! Nooit bij stilgestaan dat ze daar ook Alyonka chocolade uit Ruslandchocolade maken, maar guess what: Alyonka is Ruslands bekendste chocolademerk en is al in 1965 op de markt. Aangezien ik geen plannen heb om naar Rusland te gaan, is dit natuurlijk wel een hele bijzondere chocoladereep: de eerste en misschien ook wel meteen de laatste keer dat ik Russische chocolade proef!

Wie is Alyonka?

Alyonka is een Russische meisjesnaam, en op de wikkel van de chocoladereep staat een afbeelding van een schattig meisje met grote blauwe ogen en een hoofddoekje. Over het portretje is nogal wat gedoe geweest. Schijnbaar hebben een aantal vrouwen geclaimd dat de tekening is gebaseerd op hun babyfoto. In 2000 kwam het zelfs tot een rechtszaak toen ene Yelena Gerinas miljoenen euro’s van fabrikant Krasny Oktyabr eiste voor geschonden portretrechten. Haar vader werkte bij de chocoladefabriek en zou haar foto hebben laten gebruiken om het beeldmerk voor Alyonka te produceren. Ze verloor overigens, want het bedrijf houdt vol dat de tekening niet is gebaseerd op een bestaand persoon. Hoe dan ook, het kenmerkende gezichtje van Alyonka is inmiddels verankerd in het Russische culturele erfgoed, een beetje zoals Nijntje in die van ons.

Chocoladefabriek Krasny Oktyabr (Rode Oktober)

Rode Oktober chocoladefabriek
Rode Oktober, Moskou (foto via Flickr)

De fabriek waar Alyonka aanvankelijk werd geproduceerd, is nog veel ouder dan het chocolademerk. Krasny Oktyabr, wat Rode Oktober betekent, stamt uit 1867. Het bedrijf schijnt zelfs hofleverancier van snoepgoed en chocolade te zijn geweest aan de toenmalige Tsaar en zijn familie. In de fabriek, een enorm gebouw opgetrokken uit rode bakstenen, wordt al lang geen chocolade meer gemaakt: de productie is overgegaan naar een andere vestiging. Het oude Rode Oktober-gebouw is echter nog altijd een bekende toeristische attractie in Moskou. Het indrukwekkende en sfeervolle pand aan de rivier doet nu dienst als activiteitencentrum, club, kunstgalerij en concertzaal.

Alyonka chocolade reviewAlyonka chocolade review

Nou, genoeg achtergrondinformatie. Op naar de proeverij! Het bescheiden reepje bestaat uit vijf blokjes. De kwaliteit van de chocolade is niet bijzonder goed maar ook niet heel erg slecht. Het cacaogehalte van 35% geeft vrij weinig chocoladesmaak. Ik proef iets dat doet denken aan tabak. Qua smaak is ‘ie net iets anders dan de standaardchocolade hier in Nederland. Qua zoetheid en mondgevoel is er weinig verschil. Deze reep is vooral bijzonder omdat hij van ver komt. De wikkel bewaar ik, de chocolade zal het einde van de dag waarschijnlijk niet halen, want mijn huisgenoten willen ook wel eens Russische chocolade proeven. Wat een ontzettend leuk souvenirtje is dit, dank jullie wel, Andy en Trijntje!

Alyonka Russische chocolade

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.