Mississippi Mud Pie uit de Chocoladebijbel

Mississippi Mud Pie uit de Chocoladebijbel

De Chocoladebijbel ligt al weer een poosje op mijn nachtkastje, en afgelopen weekend had ik eindelijk eens tijd om iets uit te proberen. Dat was nog lastig kiezen, want er staan zo’n 150 chocorecepten in dit dikke boek. De Bijbel is geschreven door chocolade-apostel Kees Raat – de man die jarenlang Metropolitan Deli, één van de beste chocoladewinkels in Amsterdam had. Goede keuze van uitgeverij Carrera Culinair, want als iemand veel van chocolade weet, dan is het wel chocolademaker, chocolatier, patissier en ijsmeester Kees.

Chocoladebijbel review

Chocoladebijbel

Eerst maar even over het boek. De chocobijbel is opgedeeld in 12 handige hoofdstukken. De leukste: How to – bean to bar, het deel waarin je leert hoe je zelf chocolade maakt (ik heb nu een walsje op mijn verlanglijst staan!). Maar ook de hoofdstukken Candy bars (maak je eigen Mars!) en Pasta’s (chocolade-speculoos!) zijn geweldig. Verder staat de Chocoladebijbel natuurlijk vol met achtergrondinfo, handige tips & tricks en plenty recepten voor koekjes, taarten, bonbons en zelfs hartige gerechten met chocolade. Het boek ziet er qua volume misschien ontmoedigend uit, maar geloof me: het leest zo lekker dat je hem in no-time uit hebt.

Mississippi Mud Pie

Dus, recept. Na lang bladeren, kwijlen en twijfelen besloot ik voor de moddertaart te gaan. Die klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, totdat je hem even naar het Engels vertaalt: Mississippi Mud Pie. Ah…. yes, please! Die vergelijking met modder slaat op de structuur van dit machtige taartje – net niet vloeibaar, lekker klef en vooral heel donker (er moeten zo’n 3 repen chocolade in, yum!). Ook een pluspunt: hartstikke makkelijk te maken. Bovendien had Kees voor dit recept nog geen foto paraat, en dus kon hij eigenlijk niet mislukken (altijd zo gênant als jouw misbaksel totaal niet lijkt op het werk van de meester). Snel aan de slag!

Moddertaart recept van Kees Raat

Voor dit fijne moddertaartje heb je het volgende nodig:

  • 175 gram boter
  • 1 gram zout
  • 260 gram pure (70%) chocolade in stukjes
  • 175 gram ei (bij mij waren dat precies 3 eieren)
  • 290 gram suiker
  • Mespunt gemalen peper (oké, eerlijk is eerlijk: dit heb ik er niet in gedaan, ik vind peper alleen lekker op carpaccio)
  • 25 gram boekweitmeel (blijken ze gewoon bij Appie te hebben, van het overgebleven meel kan je pannenkoeken bakken)
  • 3 gram bakpoeder
  • Springvorm, bakpapier, mixer, garde, pannetje, kom en beslagkom

Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de boter en het zout in een kom en zet die op een kleiner pannetje met water dat net tegen de kook aan is (au bain-marie). Laat de boter smelten, haal de kom van de pan af en voeg de chocolade toe aan de gesmolten boter. Roer met de garde tot het een lekker chocosausje is geworden.

Mix in een andere beslagkom de eieren met de suiker en de peper totdat het een vrij stevige, lobbige massa is. Dat duurt even hoor, houd rekening met een paar minuten.

Giet de chocoladeboter bij het eimengsel en meng met een spatel. Roer daarna het bakpoeder en de boekweitmeel door het beslag.

Giet het beslag in de springvorm en zet die in de oven. Na ongeveer een halfuur mag hij eruit! Prik even met een stokkie; de taart moet van binnen nog een beetje vochtig zijn. Liever iets te vroeg dan te laat eruit dus. Laat de taart een beetje afkoelen en verwijder de rand van de springvorm.

En? Hoe was ‘ie?

Ik kan maar één ding zeggen over deze taart uit de Chocoladebijbel: Goddelijk. De korst is knapperig, bijna een soort meringue. De binnenkant lijkt een beetje op zo’n lavacakeje, zacht, zoet en half vloeibaar. Hij is vrij machtig, dus neem vooral een klein stukje. Heb ik ook gedaan (not!). Geen idee hoe de taart smaakt als ie helemaal is afgekoeld, want toen was hij bij ons al lang op. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Wat zal ik de volgende keer eens maken uit de Chocobijbel: de chocolade-macarons? Choco-cheesecake? Of toch mijn eigen bean to bar-chocoladereep? Nog 149 choco-recepten te gaan… Hallelujah!

Mississippi mud pie recept


5 gedachten over “Mississippi Mud Pie uit de Chocoladebijbel”

  • Ik heb een vraagje, ik ben een mega chocolade gek dus ik zat ook al te twijfelen om dit boek aan te schaffen, alleen kan ik niet goed tegen koemelk, heb je dan ook wat aan de recepten? Zijn ze wat aan te passen etc

    • Hi Esther,
      Er staan ook heel veel recepten in zonder melkproducten hoor! Bij de afdeling taart/koek heb je natuurlijk al snel te maken met boter en slagroom. Maar veel repen, candybars, pindarotsjes, sommige chocopasta’s, hartige gerechten etc zijn vrij van melkproducten als je pure chocolade gebruikt. Misschien kun je voor de taarten/koekjes de boter vervangen door kokosolie en de slagroom door sojaroom, maar daar heb ik geen ervaring mee.
      Groet, Danielle

  • Wat een geweldig leuk stuk over de chocoladebijbel,.
    Zo is het boek ook bedoelt als je het leest meteen iets willen maken.

    Voor iedereen die het boek heeft geniet ervan

    Kees Raat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.