Kerstchocolade: witte sterren met candy cane-topping

Kerstchocolade: witte sterren met candy cane-topping

Kerstchocolade hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Deze witte kerststerretjes met zuurstokken-topping zijn zo gemaakt en ook nog eens super decoratief. Leuk bij de koffie na je kerstdiner. Of als zelfgemaakt culi-kerstcadeautje.

It’s beginning to look a lot like christmas

Candy canes, oftewel zuurstokken, zijn natuurlijk hét symbool voor kerst. Je kunt ze rond de kerst dan ook overal krijgen. Ik heb ze fijngehakt met een groot mes en daarna nog met in een plastic zakje met de deegroller bewerkt om zuurstokkengruis te krijgen. Dat strooi je dan straks over de kerstchocolade.

Chocolade kerststerren recept

Voor een stuk of 10 kerststerren heb je het volgende nodig:

  • 180 gram witte chocolade (bijvoorbeeld overgebleven witte chocoladeletters, maar je kunt natuurlijk ook bruine chocosterren maken van pure of melkchocolade, net wat je wil!)
  • paar zuurstokjes
  • uitstekertjes in de vorm van een ster (of kerstboom, kerstklok of welke vorm dan ook). Hoe groter je vorm, hoe minder chocolaatjes je natuurlijk hebt straks. Houd daar rekening mee.
  • platte schaal van ongeveer 15×20 cm
  • stukje bakpapier voor in de schaal
  • eventueel: suikerthermometer

Chocoladesterren maken

Je maakt de kerststerren van chocolade als volgt:

Doe twee derde van de chocolade in een kom en smelt deze in de magnetron. Laat de chocolade steeds 20 tot 25 seconden verwarmen en roer dan steeds totdat alles gesmolten is.

Roer de overgebleven chocolade erdoor totdat deze ook gesmolten is. Het mengsel koelt daardoor af tot de juiste verwerkingstemperatuur (ongeveer 25 graden voor witte chocolade).

Giet de chocolade in de vorm die je schaal waar je het bakpapier in hebt gelegd. Het bakpapier zorgt ervoor dat de chocolade straks gemakkelijk uit de schaal komt. Strooi het zuurstokkengruis op de chocolade. Zet de schaal 5 minuten in de koelkast.

Haal de schaal uit de koeling en druk het vormpje met de sterren in de chocolade, maar haal de sterren er nog niet uit. De chocolade is nog niet helemaal hard; je kunt dan gemakkelijker de vormpjes door de chocolade duwen. Laat de chocolade nu nog een halfuurtje goed hard worden in de koelkast.

Haal de hard geworden plak chocolade nu uit de schaal en leg op een plank. Steek de sterren nu helemaal uit door de vorm op dezelfde plek te leggen en nu helemaal door te duwen tot op de plank. Duw de chocoladesterren voorzichtig van bovenaf uit de vorm. (De punten kun je eventueel een beetje duwen met een mesje of achterkant van een theelepel). En klaar is je zelfgemaakte kerstchocolade!

Wil het niet lukken met je uitsteekvormpjes? Geen nood: je kunt de plak ook gewoon in stukken breken. Dan maak je er gewoon Rocky Road van.

Fijne kerstdagen allemaal!

Kerstster witte chocolade


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.