Hot Choc Spoons zelf maken!
Ook zo dol op warme chocolademelk van zo’n blokje op een stokje? Zo’n Hot Choc Spoon kun je gemakkelijk zelf maken! Het enige dat je nodig hebt is een ijsblokjestray en een paar ijsstokjes. O ja, en chocolade natuurlijk.
Het grote voordeel van zelf hot choc spoons maken: je kunt lekker experimenteren met verschillende smaken. Niet alleen wat betreft de chocolade zelf (puur, melk, ruby, wit), maar ook qua toppings. Maar je kunt ook speciale ‘dieet’ Hot Choc Spoons maken, bijvoorbeeld voor een vegan hot chocolate of suikervrije chocolademelk. Lees vooral even de tips onderaan het recept voor een aantal smaakcombinaties die je beslist moet proberen!
Tip: de Hot Choc Spoons zijn trouwens ook erg leuk om weg te geven. Ideaal als chocolade cadeautje voor sinterklaas of kerst!
Recept Hot Choc Spoons
Als je zelf chocoblokken op een stokje gaat maken, heb je het volgende nodig:
- IJsblokjesvorm (of 2, als je nog meer hot choc spoons maken wil);
- Houten ijsstokjes (tip: Blokker heeft ze);
- Chocolade naar keuze. Ik heb gewerkt met basic repen in de smaken puur, melk, wit en Ruby (roze chocolade). Maar je kunt bijvoorbeeld ook chocolade met karamel-zeezout, sinaasappelsmaak of butterscotch nemen;
- Toppings/smaakmakers, zoals kaneel, pepermunt, mini-marshmallows, stukjes fudge, smarties, koffieboontjes of van dat kleurige chocoladestrooisel (te vinden in het schap van de bakproducten);
- Paar plastic zakjes, heel klein puntje van 1 hoek eraf geknipt zodat je een spuitzakje krijgt.
Werkwijze Hot Choc Spoons maken
- Smelt de chocolade in de magnetron of in een kom boven een pan heet water (au-bain-marie). Geen ervaring? Lees de tips in dit artikel over chocolade smelten;
- Verdeel eventueel in kleinere schaaltjes om te mengen met smaakmakers (bijvoorbeeld kaneelpoeder, pepermuntgruis of koffiepoeder);
- Schep de gesmolten chocolade in het puntzakje en spuit voorzichtig in de vormpjes van het ijsblokjesbakje;
- Laat de chocolade even stollen en steek een ijsstokje in het midden van het chocoladeblok (doe je dit te vroeg, dan blijft het stokje niet goed staan);
- Strooi vervolgens de topping erop en druk deze voorzichtig een klein beetje aan;
- Zet ijsblokjestray in de koelkast totdat de chocolade echt goed hard is geworden. Door de kou krimpt de chocolade een beetje zodat het blok makkelijk uit de vorm komt.
- Verwijder de Hot Choc Spoons door voorzichtig aan het stokje te trekken. Wil het blokje niet loslaten, draai dan voorzichtig de korte zijkanten van de tray een beetje tegen elkaar in. Het blokje komt dan alsnog los van de vorm.
Trek in warme choco? Zet je zelfgemaakte Hot Choc Spoon in een beker warme melk en roer tot alle chocolade gesmolten is. Laat de winter maar komen!!
Variatietips voor de lekkerste en origineelste chocoblokken
Geen inspiratie? Deze tips helpen je op weg.
- Drie kleuren chocolademelk-blok: spuit eerst een laagje puur, dan een laagje melk en dan een laagje witte chocolade in de vorm. Maar je kunt natuurlijk ook wit-Ruby doen, of melk-karamel-puur, etc. Heel decoratief!
- After Eight Hot Choc Spoon: hak 1 of 2 pepermuntjes fijn en voeg toe aan gesmolten pure chocolade. Leg een heel pepermuntje bovenop het bijna gestolde chocoladeblok ter decoratie.
- Speculaas-chocoblok: voeg een halve theelepel koek- en speculaaskruiden (alleen kaneel kan ook) toe aan de gesmolten chocolade voordat je deze in de vorm spuit. Decoreer met een kaneelstokje.
- Mokka-Choc: roer een halve theelepel oploskoffie door de chocolade voordat je deze in de vorm spuit. Decoreer met een chocolade mokkaboontje. Lekker met witte chocola!
- Anijs–chocolademelk: roer een theelepel anijspoeder (gestampte muisjes kan ook) door de chocolade voordat je deze in de vorm spuit. Decoreer met een steranijs of wat blauwe of roze muisjes (ook leuk als kraamcadeautje!)
- Vegan Hot Choc Spoon: voor een vegan chocolademelk gebruik je uitsluitend pure chocolade of een van de vegan melkchocolades die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Oplossen in een beker warme soja-, haver- of rijstmelk en genieten maar!
- Suikervrije Hot Choc Spoon: voor een suikervrije chocolademelk gebruik chocolade met zoetstof of kies je voor een chocoladereep met een cacaopercentage van 100%.
Welke smaak is jouw favoriet?