Gerookte chocolademousse (met of zonder rookoven)

Gerookte chocolademousse (met of zonder rookoven)

Mijn goede voornemen voor 2020: beginnen met roken. Uitsluitend binnenshuis hoor, en dan natuurlijk wel onder de afzuigkap, met het keukenraam op een kier.

Voordat jullie aankomen met nicotinepleisters: ik heb het hier over het roken van voedingsmiddelen, met behulp van mijn nieuwe rookoventje dat je bovenop het fornuis zet. Heerlijk! Ik heb er al heel veel groenten in gerookt, van paprika’s tot dikke plakken aubergine. Nu las ik op internet dat je ook chocolade kon roken. Dat heb ik natuurlijk meteen geprobeerd. Het resultaat is dit recept voor gerookte chocolademousse. Je denkt misschien yak (ik had ook zo mijn twijfels), maar geloof me: gerookte chocolade is hartstikke lekker.

Het gerookte chocolademousse recept heb ik niet zelf bedacht, wel her en der aangepast. Mijn foodblogcollega Mariette, van Zoetrecepten, had hem al op haar blog staan (die had ‘m weer uit een boek), maar ik vond ook een recept van Foodie Sophie (die had ‘m weer van MasterChef). Mijn gerookte chocolademousse recept is dus net weer een beetje anders, vooral omdat ik werk met een rookoven in plaats van een barbecue.

Chocolade roken in de rookoven

De rookoven die ik gebruik, bestaat uit een rechthoekige metalen bak met een schuifdeksel. In de bak zitten een kleinere lekbak en een rooster. Het principe is als volgt: onderin de bak leg je wat rookmot (houtsnippers, worden meestal erbij geleverd als je zo’n oventje koopt), daarop plaats je het lekbakje, daarop het rooster en daarop het voedingsmiddel dat je wil roken. Deksel erop en klaar is je rookoven.

Zet het geheel op het (brandende, uiteraard) fornuis en ja hoor: even later zie je rook verschijnen en ruikt het in je keuken alsof er ergens een openhaard brandt. Schuif op dat moment de deksel helemaal dicht en gooi de afzuigkap vol open, anders begint binnen no-time je rookmelder te loeien (drie keer raden hoe ik dat weet…). Een raampje open is ook geen overbodige luxe; uit het rookoventje ontsnapt namelijk altijd toch nog een klein beetje rook.

Gerookte chocolade

De chocolade in je rookoven krijgt na een aantal minuten een fijne rooksmaak. Je kunt het aroma van de rook een beetje beïnvloeden door wat extra’s aan de rookmot toe te voegen, zoals theeblaadjes met een smaakje (ik heb bosvruchtenthee gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook sinaasappelthee of earl grey nemen), een takje rozemarijn of een laurierblaadje. Kwestie van (voorzichtig) uitproberen, net als de rooktijd.

Ik heb de chocolade tussen de vijf en tien minuten in de rookoven laten staan. Je krijgt dan een subtiele rooksmaak. Laat je de boel langer staan, dan zal de smaak iets meer uitgesproken zijn.  Het is maar net wat je lekker vindt natuurlijk.

Gerookte chocolademousse recept

Oké, genoeg uitgelegd, tijd om aan de slag te gaan. Voor 4 personen heb je (naast een rookoven) het volgende nodig:

  • 160 gram pure chocolade, in stukjes in een schaaltje (let even op of het schaaltje niet te hoog is, anders kan de deksel van de rookoven niet dicht;
  • 200 ml slagroom;
  • 4 eiwitten (gooi de dooiers niet weg, zie tip onderaan!);
  • 80 gram suiker;
  • 2 blaadjes gelatine;
  • snuf zout;
  • zakje bosvruchtenthee (of andere thee);
  • 1 eetlepel rookmot.

Zo maak je gerookte chocolademousse

  • Leg de rookmot en de inhoud van het theezakje op de bodem van de rookoven. Plaats daarop de lekbak en daarop het rooster.
  • Zet het schaaltje chocolade op het rooster, sluit de deksel en zet de rookoven op het fornuis. Laat de chocolade zo’n 5 tot 10 minuten roken op laag vuur. Het geeft niet als de chocolade niet helemaal gesmolten is.
  • Week de gelatineblaadjes alvast in koud water (minuut of 5 tot 10).
  • Verwarm in een pannetje de slagroom met de suiker. Als de suiker is opgelost, zet je het vuur uit.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de room.
  • Voeg nu de gerookte chocolade toe en roer met een garde tot de chocolade helemaal is opgelost en je een egale massa hebt.
  • Giet de warme chocoladeroom over in een schaal. De vloeistof moet nu zo snel mogelijk afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de schaal een minuut of tien in de koelkast en roer de room af en toe door, dat versnelt het afkoelproces.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf met het zout tot het een stevig schuim is geworden.
  • Voeg een kwart van het eiwitschuim toe aan de afgekoelde chocoladeroom en roer met een garde goed door. Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwitschuim erdoor. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk lucht in de mousse blijft, dus roer niet te hard/lang.
  • Verdeel de mousse over 4 glazen en laat het een uurtje of twee verder opstijven in de koelkast.

Klaar is je zelfgemaakte smokey chocomousse!

Wat nou als je geen rookoven hebt?

Ik snap best dat niet iedereen zo’n rookoven in zijn keukenkast heeft staan. Gelukkig kun je ook prima gerookte chocolademousse zonder rookoven maken. Je kunt de chocolade bijvoorbeeld roken op de barbecue, zoals op Zoetrecepten wordt beschreven. Of in de wok, zoals Foodie Sophie adviseert.

En dan is er nog een ‘hack’, voor als je ook geen bbq, wok of rookmot hebt. Of als je het gewoon teveel gedoe vindt of geen zin hebt in die rooklucht in je kamer. In dat geval ga je als volgt te werk:

  • Loop, rijd of fiets naar een goede olijfoliewinkel of delicatessenzaak en vraag om een flesje gerookte olijfolie.
  • Smelt de chocolade in de magnetron of au bain-marie.
  • Voeg een theelepel (of twee, naar smaak) van de gerookte olijfolie toe.
  • Volg verder gewoon het recept voor de gerookte chocolademousse.

Ik heb allebei de versies gemaakt. De ‘echte’ gerookte chocomousse vond ik persoonlijk net iets lekkerder dan die met olijfolie. Maar ook de hack-mousse is beslist geen straf om te eten! Wees wel voorzichtig als je de olie toevoegt, want teveel is niet lekker.

Tip

Nog even over die eierdooiers die je van mij niet weg mocht gooien: die kun je ook roken! Leg ze in een schaaltje en zet ze een minuutje of 10 in de rookoven tot ze gestold zijn. Heel erg lekker door een salade of op brood. Enjoy!

gerookte chocolademousse


3 gedachten over “Gerookte chocolademousse (met of zonder rookoven)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.