Chocoladesoep, het lekkerste chocoladedessert ooit!

Chocoladesoep, het lekkerste chocoladedessert ooit!

chocoladesoep dessertZin in een lekker soepje? Deze chocoladesoep is een aanrader! Voor wie denkt, dat mens is gek: het gaat hier niet om een dampende kom Unox, maar om een geweldig lekker dessert. Het recept komt uit een van mijn favoriete chocoladeboeken: Green & Black’s chocoladerecepten. Maar eigenlijk heeft Eric Charot het bedacht. Dat is/was een Michelinsterren-chef die ik nu nergens meer op internet kan vinden, maar toch: ere wie ere toekomt.

De chocoladesoep is vrij snel klaar, vooral als je een keukenmachine hebt. Houd wel rekening met een paar uur koeltijd.

Chocoladesoep als dessert

Het soepje is eigenlijk een soort vloeibare chocolademousse, zo ongelooflijk lekker! In het oorspronkelijke recept zijn er sinaasappelrasp en geroosterde hazelnoten aan de chocoladesoep toegevoegd. Die heb ik vervangen door een bolletje vanille-ijs en wat fijngehakte walnoten. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook vers fruit bij doen. Of wat van die kleine marshmallows. Of een dot slagroom. Of… nou ja, je snapt het.

chocoladesoep receptChocoladesoep recept

Wat je nodig hebt voor 4 tot 6 personen:

  • 360 ml melk
  • 125 ml + 100 ml slagroom
  • 250 gram pure chocolade van goede kwaliteit, in stukjes
  • 25 gram suiker + een halve eetlepel water
  • 4 eierdooiers
  • Per persoon 1 eetlepel Grand Marnier  of Cointreau (sinaasappellikeur. Kun je ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld hazelnotenlikeur)
  • Vanille-ijs en een paar walnoten (of andere garnering naar keuze).

Chocoladesoep maken, zo doe je datchocoladesoep

Verwarm de melk met 125 ml slagroom in een pan. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe aan de warme vloeistof en zet de pan aan de kant.

Klop de eierdooiers totdat ze luchtig en wat bleker zijn. Verwarm ondertussen de suiker met het water in een pan en laat dit een minuutje koken tot het een siroopje wordt. Voeg de siroop aan de eierdooiermassa toe terwijl je klopt. Blijf kloppen totdat het papje is afgekoeld.

Klop in een andere kom de 100 ml slagroom stijf en meng dit met de afgekoelde eierdooiermassa. Inmiddels zal de chocolade gesmolten zijn in de warme room/melk. Roer de chocoladesaus goed door en meng deze voorzichtig beetje bij beetje met de slagroom-eidooiermassa.

Laat de chocoladesoep minstens 2 uur afkoelen in de koelkast. De soep wordt daardoor wat lobbiger.

Schep vlak voor het opdienen de soep in borden of kommen en besprenkel desgewenst met de likeur. Voeg voorzichtig een bolletje vanille-ijs toe en strooi de gehakte walnoten er overheen.

Lekker, lekker, lekker! Wel machtig, dus serveer hem vooral niet na een zware maaltijd. De chocoladesoep is bijvoorbeeld een perfect afsluiter na een maaltijdsalade of andere lichte kost.

Eet smakelijk!!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.