Chocoladerisotto
Comfortfood 2.0, deze chocoladerisotto! Ik vind rijst en chocolade sowieso een goede combi. Zoete rijst doet me denken aan mijn jeugd; mijn Indische oma maakte vaak ketan (kleefrijst) met palmsuiker en kokos als ik kwam logeren. Zo lekker! Met chocolade erdoor is de rijst nog smeuïger, het wordt dan een heerlijke kleverige chocoladerijstebrij.
Het recept komt uit het boek ‘Choc!’ en is echt supersimpel. Bij gewone risotto moet je lang in de pan roeren en steeds vloeistof toevoegen. Bij deze versie doet de oven het meeste werk voor je, dat scheelt een hoop tijd. Ik heb er iets meer melk in gedaan omdat de risottorijst met 400 ml wat aan de droge kant bleef. Je kunt hier dus een beetje mee spelen. Kwestie van tussendoor even proeven en wat melk toevoegen als dat nodig is.
Exotische of vegan chocoladerisotto
Wil je een chocoladerisotto met een exotische twist, dan kun je de melk vervangen door een blikje kokosmelk. Voeg wat geraspte kokos toe en je hebt een soort Bounty-rijstebrij. Voor een vegan chocoladerisotto vervang je de melk door kokosmelk, sojadrink of een andere plantaardige melk en voeg je uitsluitend pure of vegan chocolade toe. Laat de slagroom aan het einde dan achterwege.
Chocoladerisotto als dessert
De chocolade risotto is behoorlijk machtig, dus als je hem als toetje eet, heb je aan een klein bakje genoeg. Dit chocolade-risottorecept is voldoende voor ongeveer 6 (kleine) porties. De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten, het grootste deel daarvan staat de risotto in de oven.
Chocoladerisotto recept (dessert, 6 personen)
Verwarm de oven al vast op 150 graden en zet de volgende ingrediënten klaar:
- 100 gram risottorijst
- 25 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 ml melk (kokos-, soja- of havermelk kan ook)
- 100 gram chocolade (kleur maakt niet uit) in stukjes, verdeeld in 75 gram en 25 gram
- 125 ml ongeklopte slagroom
Ook nodig: pan, ovenschaal met een inhoud van 1 liter, aluminiumfolie, 6 schaaltjes.
Zo maak je de chocolade risotto
- Zet de ovenschaal vast in de oven om warm te worden (invetten hoeft niet).
- Doe de melk, risottorijst, suiker en vanillesuiker in een pan en verwarm al roerend tot de melk bijna kookt.
- Zet het vuur uit en voeg de 75 gram chocolade toe. Roer alles goed door elkaar totdat de chocolade is gesmolten.
- Giet het rijstmengsel in de warme ovenschaal (voorzichtig!), dek af met aluminiumfolie en zet de schaal weer in de oven.
- Roer na 15 minuten even om en voeg eventueel wat melk toe als de rijst te droog is.
- Herhaal dit na 15 minuten en zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven. In totaal staat de risotto dus 35 minuten in de oven. In principe is dat genoeg. Is de rijst nog niet helemaal gaar, dan laat je de schaal nog wat langer erin staan.
- Haal de schaal uit de oven en roer de risotto nogmaals goed door.
- Verdeel de chocoladerisotto over de schaaltjes, bestrooi met de overgebleven chocoladestukjes en voeg een klein scheutje ongeklopte slagroom toe.
Direct serveren en opeten; de choco-risotto is het allerlekkerst als ie nog warm is.
Eet smakelijk!
Dol op warme chocoladetoetjes? Kijk dan ook even naar de recepten voor chocolade-crumble en campfire cones. Ben je meer van de koude kant, dan is chocoladesoep, Nutella-ijs of gerookte chocolademousse misschien iets voor jou.