Chocoladepepernoten recept
(laatste update: april 2020)
Jaaaa, het is weer pepernotentijd! Chocoladepepernoten zijn natuurlijk ook jouw favoriet, en een beetje chocoholic maakt die gewoon zelf! Zelf chocoladepepernoten maken is echt niet moeilijk, en ze zijn veel lekkerder dan die kant-en-klare uit de winkel. Het Choc Check chocoladepepernoten recept kun je bovendien aanpassen aan je eigen voorkeuren. Ik heb aan deze pepernoten (eigenlijk moet je ze kruidnoten noemen) wat sinaasappelrasp en gember toegevoegd voor een extra kruidige smaak. De sinaasappel combineert ook mooi met de chocolade. Ben je geen fan van gember en/of sinaasappel, dan kun je het natuurlijk gewoon weglaten.
Chocoladepepernoten zelf maken
De kruidnootjes gaan, zodra ze zijn afgekoeld, lekker in een chocoladebadje. Het beste resultaat krijg je als je de chocolade tempereert. De chocoladepepernoten krijgen dan een mooie glans en smelten minder snel in je hand. Helaas liep dat in mijn geval mis, want de suikerthermometer bleek kapot. Geeft niks, want het kan ook op de ‘snelle’ manier. De smaak was er in ieder geval niet minder om; ze waren zalig. Maar volgende keer ga ik het toch proberen met getempereerde chocola.
Chocoladepepernoten recept
Voor het maken van een behoorlijke schaal pepernoten met sinaasappel en gember heb je het volgende nodig:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel;
- 100 gram roomboter;
- 200 gram keukenstroop;
- 2 zakjes vanillesuiker;
- Snufje zout;
- 2 flinke eetlepels koek- en speculaaskruiden;
- Rasp van 1 gewassen sinaasappelschil;
- Rasp van een klein stukje gember (ongeveer 2 cm).
Voor de chocolade-coating heb je nodig:
- 200 gram chocolade (ik heb pure chocolade met 70% cacao gebruikt).
Chocoladekruidnoten maken
Zelf chocoladepepernoten maken is super simpel. Met dit chocoladepepernoten recept maak je genoeg chocoladekruidnoten voor de hele familie.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet twee bakblikken klaar en leg er bakpapier op.
- Meng alle ingrediënten voor de pepernoten. Maak een bal van het deeg. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
- Verdeel de deegbal in stukken en draai hier slierten van die ongeveer 1 cm dik zijn. Snijd de slierten in stukjes van 1 cm, draai er balletjes van en leg deze op de bakplaat. Druk ze een beetje plat.
- Bak in de over gedurende 10 tot 12 minuten. Laat de pepernoten goed afkoelen.
- Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain-marie. Leg de pepernoten op een vork en doop ze in het chocoladebadje. Leg ze daarna op bakpapier of een rooster en laat de chocolade helemaal koud en hard worden. Klaar!
Chocoladepepernoten food hack
Stel: je wil heel graag chocoladepepernoten met sinaasappel zelf maken, maar je hebt geen tijd… Dan is er natuurlijk een chocoladepepernoten ‘food hack’. Ja, dat is ‘cheating’, maar wat kan jou het schelen! Komt ‘ie:
- Koop een pak kant-en-klare kruidnootjes;
- Smelt een reep (of 2) sinaasappelchocolade zonder stukjes (tip: de sinaasappelchocolade van Green & Black’s is erg lekker!);
- Doop de pepernootjes in de gesmolten chocolade en laat ze op een bakblik of rekje afkoelen. Klaar!
Laat het heerlijk avondje maar komen! Ik wens je een hele gezellige sinterklaastijd.