Chocoladebitterballen, dé snack voor chocoholics

Chocoladebitterballen, dé snack voor chocoholics

Pepernoten en chocoladeletters over? Geen punt, bij Choc Check chocoladeblog. Want met deze restjes Sinterklaassnoep maak je in no time de lekkerste chocoladebitterballen. Leuk voor oudejaarsavond, naast een schaal chocolade-oliebollen! Nee, deze jongens gaan niet in de frituur of in de oven. Het zijn dus geen hartige snacks. Of ze daardoor veel gezonder zijn, valt te betwijfelen. But who cares?! De choco-bitterballen zijn gewoon superlekker.En ook nog eens leuk om te serveren, want zeg nou zelf: het zijn toch net echte bitterballen?!

Chocoladebitterballen maken

Het chocoladebitterballen recept is ideaal om allerlei overgebleven snoeprestjes van Sinterklaas op te maken. Daar ben ik dol op, want als ik iets zonde vind, is het wel voedsel weggooien. Ik heb chocoladepepernoten gebruikt voor de basis, die had ik nog over van de chocoladepepernoten-test. Maar je kunt ze ook maken met gewone pepernoten of speculaasjes (of een mix vandie twee). Ook qua chocolade zijn er geen speciale eisen. Puur, melk, wit; het maakt niet uit welke kleur je gebruikt. Lekker makkelijk, toch?

 De buitenkant vande bitterballen bestaat uit een laagje fijngehakte hazelnoten. Ik heb zo’n kant-en-klaar zakje uit de supermarkt genomen, maar je kunt natuurlijk ook zelf hazelnoten hakken. Zorg er dan wel voor dat je ze niet te fijnmaalt; het moet er wel een beetje uitzien als dat gefrituurde paneermeel op een echtebitterbal.

Chocoladebitterballen: zo maak je ze

Voor ongeveer 12 ‘bitterballen’ heb je het volgende nodig:

  • 250 gram (chocolade)pepernoten, speculaasjes of (mocht je ze hartje zomer willen maken) een ander soort koekjes;
  • 100 tot 150 gram roomkaas;
  • 100 gram chocolade;
  • 100 gram fijngehakte hazelnoten.

Chocolade bitterballen recept

Het chocoladebitterballen recept is verder easy: doe de pepernoten of speculaasjes in een plastic druk-en-sluitzakje, leg plat op het aanrecht en rol er met een deegroller overheen totdat je fijne koekkruimels hebt. Meng goed met de roomkaas. Gebruik daarbij net zoveel roomkaas totdat het mengsel stevig genoeg is om ballen van te maken. Is het lastig om de roomkaas te prakken met de kruimels, voeg dan een heel klein beetje melk toe. Halve eetlepel tegelijk, want anders wordt het mengsel weer te klef.

Draai ongeveer 12 ‘bitterballen’ en zet ze een halfuurtje in de vriezer zodat ze goed kunnen opstijven.

Smelt ondertussende chocolade. Dat kan au-bain-marie, ik doe het echter altijd in de magnetron. Daarvoor doe je twee derde van de chocolade in een kom. Zet in de magnetron en verwarm de chocolade steeds 25 seconden. Roer om en verwarm opnieuw. Herhaal dit totdat de chocolade vrijwel helemaal gesmolten is. Zet op het aanrecht en voeg de rest van de chocolade toe. Roer totdat alles gesmolten is en een temperatuur heeft van ongeveer 30 graden. Geen suikerthermometer in huis? Als een druppel stolt op een koud bordje, is de temperatuur goed.

Haal de bitterballen uit de vriezer en strooi de gehakte hazelnoten in een diep bord.

Doop de koekballetjes met behulp van een vork door de chocolade, laat een beetje uitdruipen en rol ze meteen door de hazelnoten. Leg op een bord en laat een uurtje opstijven in de koelkast.

Prikkertje erin, servetjes paraat en serveren maar. Pas op hoor, heet! O nee. 😉

Eet smakelijk!

chocolade bitterballen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.