Chocolade-oliebollen voor Oud & Nieuw

Chocolade-oliebollen voor Oud & Nieuw

Als echte chocoholic wil je natuurlijk ook tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk genieten van chocolade. Vorig jaar introduceerde Choc Check al de chocoladebitterbal. Dit keer trakteer jij je gasten op oudjaarsavond op deze chocolade-oliebollen. Supermakkelijk te maken en ook nog eens hartstikke lekker. Bovendien kun je volop variëren qua vulling. De ideale chocolade oud & nieuw-snack dus!

Chocolade oliebollen uit de oven

Ik heb geen frituurpan en dat wil ik graag zo houden. Mijn maag kan namelijk niet zo goed tegen frituurvet. Maar bij deze oliebollen heb je dat ook niet nodig: je bereidt ze in de oven. Daardoor zijn de oliebollen minder vet, terwijl ze toch lekker luchtig blijven. Je hebt geen speciale ingrediënten nodig; je kunt gewoon de oliebollenbakmix uit de supermarkt gebruiken. Kan niet mislukken!

Choco-oliebollen met of zonder vulling

In een gewone oliebol zitten natuurlijk krenten of rozijnen. Die kun je achterwege laten als je oliebollen zonder stukjes lekkerder vindt. Maar je kunt ze er ook gewoon inlaten. Of vervangen door stukjes appel. Door het fruit blijft de oliebol uit de over lekker smeuïg. Maar je kunt ook stukjes chocolade en/of wat gehakte nootjes toevoegen. Alles is mogelijk, zie ook de tips onderaan het recept!

Chocolade-oliebollen recept

Voor 12 chocolade-oliebollen heb je het volgende nodig:

 • 1 pak bakmix voor oliebollen;
 • 50 tot 75 gram vulling, bijvoorbeeld stukjes appel, rozijnen of stukjes chocolade (bijvoorbeeld een overgebleven chocoladeletter)
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • Muffinbakblik
 • Zonnebloemolie

Je maakt de choco-oliebollen als volgt:

 • Bereid de oliebollenmix zoals aangegeven op de verpakking, maar roer door het droge meel eerst een eetlepel gezeefd cacaopoeder;
 • Voeg als laatste de vulling toe en laat het deeg rijzen zoals aangegeven;
 • Vet een muffinbakblik (met 12 holtes) goed in met zonnebloemolie;
 • Verdeel het deeg over het muffinbakblik en besprenkel elke oliebol met een half theelepeltje olie;
 • Bak de chocolade-oliebollen in de voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 20 minuten. Als ze gedurende de baktijd te donker dreigen te worden, leg er dan een vel aluminiumfolie overheen.
 • Stort de oliebollen op een rek en laat ze afkoelen. Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.

Tips: bij de bakmix moet ‘handwarm water’ van 37 graden. Check dit met een suikerthermometer. Als het water te koud of juist veel te heet is, rijst het deeg namelijk niet. Laat het deeg rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld boven de radiator (moet de verwarming wel branden natuurlijk) of onder een lamp.

Variëren met chocolade-oliebollen

Ook lekker in je choco-oliebollen: stukjes appel of ananas in plaats van stukjes chocolade. Of stukjes gevriesdroogde frambozen. Maar je kunt natuurlijk ook andere variaties bedenken. Voeg bijvoorbeeld een snufje kardemom toe aan het chocoladedeeg of een halve eetlepel geraspte kokos voor een exotisch tintje. Laat vooral weten als jij een andere vulling hebt geprobeerd!

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling, op naar een nieuw chocoladejaar!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.