Chocolade-oliebollen voor Oud & Nieuw

Chocolade-oliebollen voor Oud & Nieuw

Als echte chocoholic wil je natuurlijk ook tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk genieten van chocolade. Vorig jaar introduceerde Choc Check al de chocoladebitterbal. Dit keer trakteer jij je gasten op oudjaarsavond op deze chocolade-oliebollen. Supermakkelijk te maken en ook nog eens hartstikke lekker. Bovendien kun je volop variëren qua vulling. De ideale chocolade oud & nieuw-snack dus!

Chocolade oliebollen uit de oven

Ik heb geen frituurpan en dat wil ik graag zo houden. Mijn maag kan namelijk niet zo goed tegen frituurvet. Maar bij deze oliebollen heb je dat ook niet nodig: je bereidt ze in de oven. Daardoor zijn de oliebollen minder vet, terwijl ze toch lekker luchtig blijven. Het geheim van de smid: de oliebollen bakmix voor in de oven, die je tegenwoordig in alle supermarkten kunt kopen. Kan niet mislukken, zelfs niet als je er je eigen chocoladeversie van maakt.

Chocolate chip oliebollen

In een gewone oliebol zitten natuurlijk krenten of rozijnen. Die heb ik vervangen door stukjes chocolade. Je krijgt dan dus chocolate chip oliebollen. Of double chocolate oliebollen eigenlijk, aangezien het deeg ook al cacao bevat. De chocostukjes blijven mooi intact tijdens het bakken; de oliebollen hoeven namelijk maar een halfuurtje in de oven. Ze geven de oliebollen ook een lekker zoetje, ik vind de naturel mix een beetje aan de flauwe kant wat dat betreft.

Chocolade-oliebollen recept

  • Voor 12 oliebollen heb je het volgende nodig:1 pak bakmix voor oliebollen uit de oven (ik gebruikte Bakmix voor ‘Oviebollen’ van Koopmans)
  • 50 tot 75 gram chocolade, in stukjes gehakt (bijvoorbeeld een overgebleven chocoladeletter)
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Je maakt de choco-oliebollen als volgt:

  • Bereid de oliebollenmix zoals aangegeven op de verpakking, maar roer door het droge meel eerst een eetlepel gezeefd cacaopoeder;
  • Voeg als laatste de chocoladestukjes toe en laat het deeg rijzen zoals aangegeven.
  • Bak de chocolade-oliebollen in de voorverwarmde oven. Als ze gedurende de baktijd te donker dreigen te worden, leg er dan een vel aluminiumfolie overheen.
  • Stort de oliebollen op een rek en laat ze afkoelen. Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.

Tips: bij de bakmix moet ‘handwarm water’ van 37 graden. Check dit met een suikerthermometer. Als het water te koud of juist veel te heet is, rijst het deeg namelijk niet. Laat het deeg rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld boven de radiator (moet de verwarming wel branden natuurlijk) of onder een lamp.

Variëren met chocolade-oliebollen

Ook lekker in je choco-oliebollen: stukjes appel of ananas in plaats van stukjes chocolade. Of stukjes gevriesdroogde frambozen. Maar je kunt natuurlijk ook andere variaties bedenken. Voeg bijvoorbeeld een snufje kardemom toe aan het chocoladedeeg of een halve eetlepel geraspte kokos voor een exotisch tintje. Laat vooral weten als jij een andere vulling hebt geprobeerd!

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling, op naar een nieuw chocoladejaar!

chocolade oliebollen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.