Chocolade flantaart met een vleugje sinaasappel

Chocolade flantaart met een vleugje sinaasappel

Flan! Oftewel: puddingtaart. Je hebt ‘m vast wel eens gegeten op vakantie, in Frankrijk is deze romige taart favoriet. En ook in Portugal zijn de vergelijkbare ‘pasteís de nata’ bij elke bakker te krijgen. Het taartje bestaat uit een bladerdeegbodem met een stevige, gele, puddingachtige vulling. Omdat je de pudding bakt in de oven, krijgt de taart een heerlijke crème brûlée-achtige smaak.

De Choc Check-variant is gemaakt met chocoladepudding want tja, een dag zonder chocolade is een dag niet geleefd. Chocolade flantaart dus. Lekker!!

Romige chocoladepudding met een zomerse kick

Aan de chocoladepudding is wat sinaasappelrasp toegevoegd voor een extra zomers tintje. Houd jij minder van deze combi, dan kun je de sinaasappelrasp weglaten of vervangen door bijvoorbeeld een paar theelepels koffiepoeder. Koffie en chocolade zijn natuurlijk ook ‘best friends’. Andere tip: gebruik volle melk in plaats van halfvolle melk. De taart wordt dan extra romig.

Chocolade flantaart recept

Met dit recept bak je een flinke chocolade flan waaruit je minstens 8 tot 10 punten haalt. Je hebt het volgende nodig:

  • 100 gram pure chocolade, in stukjes
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 120 gram maizena
  • Rasp van de schil van 1 grote sinaasappel
  • 1 liter melk
  • 5 plakjes bladerdeeg (half pakje)
  • Steunvulling (bakbonen of keramische korrels) + bakpapier
  • Lage taartvorm met een doorsnede van ongeveer 23 cm

Zo maak je de chocolade flan

  • Verwarm de oven al vast voor op 200 graden Celsius. Vet de taartvorm in met boter.
  • Rol de vijf plakjes bladerdeeg uit tot een grote lap en bedek daarmee de taartvorm. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en stort de vorm vol met de steunvulling. Zet de vorm een kwartier tot 20 minuten in de oven. Zo kan het bladerdeeg al vast een beetje garen. Dit ‘blindbakken’ voorkomt dat de bodem nat en ongaar blijft. Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Laat een beetje afkoelen.
  • Roer de eieren, eidooier, maïzena, suiker, sinaasappelrasp en een kopje melk goed door elkaar. Voeg de gesmolten chocolade er doorheen.
  • Verwarm ondertussen de rest van de melk in een pan op het fornuis. Zodra het kookt, voeg je al roerend met een garde het chocoladepapje in de hete melk. Blijf roeren, de vloeistof wordt nu snel dikker. Roer goed over de bodem, want het brandt snel aan!
  • Zodra het mengsel zo dik is als pudding, giet je het op het bladerdeeg.
  • Zet de vorm terug in de oven. Na ongeveer een halfuur tot drie kwartier is de taart gaar. Pas op dat de bovenkant niet verbrandt, dat is vrij lastig te zien omdat de vulling bruin is. Houd je taart dus goed in de gaten.
  • Haal de chocolade flantaart uit de oven en laat hem afkoelen. De pudding wordt nu nog iets steviger.

Aansnijden, eventueel versieren met wat reepjes sinaasappelschil en koffieboontjes en… smullen maar! Lekker als dessert of gewoon bij een kop koffie of thee.



1 gedachte over “Chocolade flantaart met een vleugje sinaasappel”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.