Chocolade crumble met pruimen en walnoten
(laatste update: december 2019)
Natuurlijk is apple crumble hartstikke lekker. Er zit alleen geen chocolade in. Dat is met deze chocolade crumble (of eigenlijk ‘chocolate crumble’, op z’n Engels) wel anders. Donkere, zalig zoete chocoladekruimels met een hint van sinaasappel, sappige pruimen met wat speculaaskruiden en knapperige walnoten voor een extra bite; yummm….. Het ultieme toetje of taartje voor chocoholics dus! En het beste nieuws: het Choc Check chocolade crumble recept is ook nog eens super simpel. Heb je geen pruimen in huis of is het geen pruimentijd, gebruik dan gerust een andere fruitsoort. Peren zijn ook altijd een goede combi met chocolade, net als kersen. Hetzelfde geldt voor de walnoten, die kun je bijvoorbeeld vervangen door pecannoten, paranoten of hazelnoten. Oké, aan de slag!
Chocolade crumble recept
Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 porties:
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels ongezoete cacaopoeder
- 50 gram pure chocolade
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram roomboter
- Zakje vanillesuiker
- 1 sinaasappel, schil goed gewassen
- Snufje zout
- Stuk of 5 pruimen
- Handje walnoten, grof gehakt
- 1 tot 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- Eetlepel suiker
- Fijne rasp
- Ovenschaaltje(s)
Chocolate crumble maken
Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
Rasp de schil van de sinaasappel. Roer in een kom de bloem, cacaopoeder, basterdsuiker, sinaasappelrasp, zout en vanillesuiker door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf alles tussen je vingers totdat er kruimels ontstaan. Dek de kom af met plastic folie en laat het chocolade kruimeldeeg een halfuurtje rusten in de koelkast.
Snijd ondertussen de puimen in stukjes en hak de walnoten en de pure chocolade grof. Meng met de pruimen met de walnoten, chocolade, de suiker en 1 of 2 theelepels (net wat je lekker vindt) koek- en speculaaskruiden.
Vet de ovenschaaltjes in met wat boter. Bedek de bodem met wat chocoladekruimels. Leg daar bovenop een laagje van het pruimen-walnotenmengsel. Probeer het sap dat uit de pruimen is gekomen zoveel mogelijk achter te houden. Zo voorkom je dat de bodem te nat wordt. Dek het laagje pruimen af met een flinke laag chocoladekruimels.
Bak de chocolade crumble in de oven gedurende zo’n 25 tot 35 minuten. Omdat de kruimels donkerbruin zijn, is het moeilijker te zien of ze verbranden. Check dus regelmatig (ruiken, kruimeltje proeven)!
Haal de schaal(tjes) uit de oven en laat de chocolade crumble afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur. Garneer eventueel met een restje van het pruimenmengsel en/of wat stukjes walnoot. Serveren met een bol walnotenijs of vanille-ijs en smullen maar!
Dankjewel! Hij is ook zalig… al zeg ik het zelf 😉
Zeker leuk om op inspiratie op te doen bij collega-bloggers (en collega-chocoholics)!
Oeh, dat ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op chocolade. Leuk om zo nieuwe chocolade recepten op elkaars blog te ontdekken. 🙂