Carobecake: chocoladecake zonder cacao
Chocoladecake, wie houdt er niet van!? Maar wat nou als je allergisch bent voor chocolade? Of als je om een andere reden geen cacao wil of mag gebruiken? Dan is carobe een goed alternatief. Carobe wordt gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom. Carobepoeder lijkt qua structuur en smaak op cacaopoeder, maar bevat geen cacao-eiwitten. Prima voor mensen met een cacao-allergie dus. En nog meer goed nieuws: je kunt met carobepoeder ook prima bakken. Deze carobecake is bijvoorbeeld erg lekker!
Chocoladecake zonder cacao
Een chocoladecake zonder cacao, die toch lijkt op chocoladecake. Ik had niet gedacht dat dat kon, maar ik moet zeggen dat carobecake aardig in de buurt komt. Ik heb de cake gemaakt met donkere basterdsuiker, waardoor de kleur nog meer leek op chocolade. Het carobepoeder doet een beetje denken aan de smaak van chocolade, maar neigt vooral naar karamel en een toast-achtige smaak. Je gebruikt het poeder net zoals cacaopoeder: in dit geval meng je een paar eetlepels door het zelfrijzend bakmeel. Kind kan de was doen.
Cake met minder suiker
Carobepoeder heeft van zichzelf een lichtzoete smaak. Daardoor hoef je minder suiker toe te voegen aan het cakebeslag. Ik heb aan het carobecake recept echter wel stukjes zachte fudge toegevoegd. Ten eerste omdat de stukjes fudge een lekkere bite geven aan de cake. Ten tweede omdat fudge de karamelsmaak van de carobe mooi versterkt. Fudge zit natuurlijk wel bomvol suiker. Wil je de cake iets gezonder houden, dan kun je de fudge weglaten uit het carobecake recept.
Carobecake recept
Carobepoeder is verkrijgbaar bij de gezondheidswinkel, gewoon in een potje. Voor de rest van de cake heb je standaard ingrediënten nodig. De fudge is overal verkrijgbaar; die van mij kwamen van de Hema, maar volgens mij hebben de supermarkten en drogisterijen ze ook. Ik heb karamelfudge met vanillesmaak genomen, maar je kunt daar uiteraard mee variëren. Voor het maken van de ‘chocoladecake zonder chocolade’ heb je het volgende nodig:
- Cakeblik, ingevet
- 185 gram zelfrijzend bakmeel;
- 4 eetlepels carobepoeder;
- 100 gram bruine basterdsuiker + 2 zakjes vanillesuiker;
- Snufje zout;
- 4 eieren;
- 200 gram roomboter
- Ongeveer 10 tot 12 blokjes fudge (ze wegen ongeveer 10 gram per stuk) voor in de cake;
- Ongeveer 4 tot 5 blokjes fudge voor op de cake (ter garnering).
Carobecake met karamelfudge maken
Het recept voor de chocoladecake zonder chocolade is lekker simpel. Eigenlijk is het niet veel anders dan dat van een gewone chocoladecake. Je maakt de carobecake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd de fudgeblokjes in kleinere stukjes.
- Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker lekker lang totdat het een volle, romige massa is geworden.
- Maak de boter zacht (maar niet te warm) in de magnetron en roer dit door het ei-suikermengsel.
- Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de carobepoeder en het snufje zout. Meng de droge ingrediënten daarna kort door het boter-eiermengsel zodat er een egaal beslag ontstaat.
- Roer nu de stukjes fugde door het beslag. Houd de stukjes voor de garnering nog even apart.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak de carobecake in het midden van de oven. Na ongeveer een half uurtje is hij al klaar, dus houd hem in de gaten! Even checken met een satéprikker of ie gaar is. Laat hem niet te droog worden, hij is lekkerder als ‘ie van binnen nog een klein beetje klef is.
- Haal de cake uit de oven en bestrooi met de overgebleven stukjes fudge. Door de warmte smelten ze iets, waardoor ze beter blijven plakken aan de cake.
Laat de cake afkoelen voor het serveren. Eet smakelijk!