Cacaosap gelei (cacao juice jelly)

Cacaosap gelei (cacao juice jelly)

Nee, dit is geen aardbeienpuddinkje! Deze fraaie jelly is gemaakt van cacaosap (cacao juice op z’n Engels). Het is een hele frisse en beetje exotisch smakende gelei geworden. En de cacaosapgelei is veel minder zoet dan die jelly die je van een pakje poeder uit de supermarkt maakt.

Cacaosap, wat is dat?

Cacaosap is gemaakt van het pulp dat om de cacaovrucht zit. Het pulp is een wit, zacht, sponsachtig laagje, net als bij een grapefruit en sinaasappel. Het beschermt de cacaobonen zolang ze in de vrucht zitten.

Tot voor kort werd het pulp na de oogst van de cacaobonen weggegooid. Zonde! Want het pulp blijkt een heerlijke, lichtzoete, exotische smaak te hebben. Je kunt er dus heel goed sap van maken. Inmiddels zijn er verschillende bedrijfjes die cacaosap op de markt brengen. Pacha de Cacao is daar een van. Verder wordt cacaopulp sinds kort ook ingezet als natuurlijk zoetmiddel. Zoals in de nieuwe Incoa chocoladereep van Nestlé.

Cacaosap jelly en ijsjes

De cacaosap is heerlijk om zo te drinken. Het doet een beetje denken aan een kruising tussen verse ananas en lychees, maar dan minder zoet. De kleur is neutraal en het sap is een klein beetje troebel. Net als verse appelsap eigenlijk. Het leek me leuk om eens iets anders te doen met het sap. Je kunt het natuurlijk prima invriezen in van die ijslollievormpjes. Zo maak je in een handomdraai lekkere en gezonde cacaosap-ijsjes.

Ik was benieuwd of je met cacao juice ook gelei kunt maken. Ja dus. Supersimpel eigenlijk. Het enig dat je nodig hebt, is een flesje cacaosap en wat blaadjes gelatine. Ik heb er daarnaast nog een klein beetje suiker aan toegevoegd. De cacaosap gelei wordt anders een beetje flauw. Verder heb ik ervoor gekozen om een druppeltje voedingskleurstof toe te voegen. Dat verklaart die mooie roze kleur! Het oog wil ook wat, zullen we maar zeggen.

Cacaosap-gelei recept

Het recept voor cacao juice jelly is zo makkelijk als wat. Dit is wat je nodig hebt voor 1 bescheiden jelly pudding (of twee kleinere):

 • 250 ml cacaosap (ik gebruikte Pacha de Cacao);
 • 5 blaadjes gelatine;
 • 25 gram suiker;
 • Paar druppeltjes rode voedingskleurstof (Toko). Andere kleur kan natuurlijk ook. Of je laat de kleurstof helemaal weg;
 • Puddingvorm (of een paar kleinere vormpjes of bakjes).

Je maakt de cacaosap-geleipuddinkjes als volgt:

 • Leg de blaadjes gelatine in een kom koud water en laat ze 5 minuten weken;
 • Verwarm ondertussen de cacaosap met de suiker in een pannetje;
 • Zodra het sap kookt, voeg je de uitgeknepen gelatineblaadjes toe;
 • Roer totdat de gelatine volledig is opgelost;
 • Zet het vuur uit, voeg paar druppels kleurstof toe en roer nogmaals goed door;
 • Giet de gelei in de vorm(pjes), dek deze af en laat afkoelen;
 • Plaats de vorm(pjes) in de koelkast. Het duurt even voordat de gelei opstijft. Laat de cacaosap-gelei dus minstens een paar uur staan.

Ik ben heel benieuwd hoe je de cacao juice jelly vindt. En wat je ermee doet. Eet je het als toetje? Gebruik je het als vulling in een taart? Je kunt ook wat vers fruit toevoegen aan de gelei voordat je de vorm(pjes) vult. Of slagroom erbij serveren. Laat je het weten? Eet smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.