Butterscotch Chocolate Chip Cookies

Butterscotch Chocolate Chip Cookies

Joepie, Albert Heijn stuurde Choc Check een reep Butterscotch-chocolade van Delicata! Dat kwam goed uit, want ik had nog een butterscotch chocolate chip cookies recept liggen dat perfect is voor het chocoladeblog. Het gaat hier om ‘the real thing’, folks! Niet van die smakeloze chocolate chip-koekjes uit een pak, maar heerlijke grote, verse koeken met extra dikke, crunchy brokken butterscotch-chocolade. Loopt het water je al in de mond? Dan is het even slikken… het deeg van de butterscotch chocolate chip cookies moet namelijk minimaal 1 dag rusten in de koelkast!

Even-geduld-aub-cookies

Geduld is een schone zaak. En in dit geval ook een lekkere zaak. Door het deeg door en door koud te laten worden, krijgen de koeken namelijk een extra knapperige structuur. De ijskoude chocolade smelt bovendien iets minder in de oven, zodat de butterscotch-kristallen niet teveel verdwijnen. Dat betekent extra crunch en, in het geval van Delicata, af en toe een vleugje mokkasmaak (sommige chocolades met butterscotch smaken meer naar karamel). Overigens kun je het deeg ook invriezen. Dat bespaart je de volgende keer een hoop wachttijd, want ze kunnen vanuit de vriezer dan zo de oven in. Laat ze dan wel een paar minuten langer bakken.

Butterscotch chocolate chip cookies recept

Wat je nodig hebt voor 15 grote koeken:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 110 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 110 gram gewone suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • 120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 400 gram butterscotch-chocolade (in dit geval heb ik 2 repen Delicata gebruikt)

Butterscotch chocolate chip cookies maken

Hak de chocolade in stukken; niet al te fijn, er mogen best wat grotere brokjes tussen zitten. Roer het zout door het zelfrijzend bakmeel. Meng in een andere kom met een handmixer (of in de keukenmachine) de boter en alle suikersoorten door elkaar totdat het een smeuïg zalfje wordt. Meng het ei erdoorheen. Meng daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor. Dit gaat vrij zwaar, maar je hoeft ook niet lang te mixen. Zodra het een beetje gemengd is, kun je stoppen. Roer nu de butterscotch-chocolade erdoor (gaat ook zwaar, maar dan verbrand je mooi vast wat extra calorieën, ter compensatie…). Verdeel het deeg met je handen of met een lepel in 15 min of meer gelijke stukken, draai ze een beetje tot een balletje en leg ze in een kom. Dek af met plastic folie en laat minimaal 24 uur rusten in de koelkast. Tot morgen!

Butterscotch chocolate chip cookies bakken

Hoera, je kunt de chocolate chip cookies afbakken! Verwarm de oven eerst voor op 160 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en haal de deegballen uit de koelkast. Verdeel maximaal vijf ballen per keer over de bakplaat (ze worden groot!) en druk ze een beetje plat. Het geeft niet als dat niet helemaal lukt, door de hitte in de oven vloeien ze vanzelf uit. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 10 minuten. Laat ze niet te bruin worden, want dan smelt de chocolade teveel en dan proef je minder butterscotch. De koeken zijn juist lekker als ze in het midden nog een beetje pips zien; ze zijn dan knapperig aan de randen en lekker ‘chewy’ van binnen.

Haal het bakblik uit de oven, laat de koeken een paar minuten afkoelen en verplaats ze dan met behulp van een spatel naar een rekje om verder af te koelen en hard te worden. Koeken over? Bewaar ze in een goed afgesloten trommel, dan blijven ze zeker nog een of twee dagen lekker. Daarna worden ze wat zachter, maar de kans is erg klein dat ze tegen die tijd nog niet op zijn…

Uiteraard kun je naar eigen smaak variëren met de chocolade die je toevoegt: meer, minder, grotere stukken of een andere smaak – het kan allemaal. Ook lekker: een handje gehakte noten toevoegen.

Veel bakplezier, eet smakelijk en laat vooral even weten hoe je het butterscotch chocolate chip cookies recept vond! O ja, en kijk ook even bij de andere Choc Check chocoladerecepten, voor nog meer lekkers 😉

Delicata butterscotch chocolade



2 gedachten over “Butterscotch Chocolate Chip Cookies”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.