Zeebanket: guilty pleasure

Zeebanket: guilty pleasure
(Laatste update: augustus 2023)

Guylian bestaat deze zomer 65 jaar! Voor wie denkt “huh?”: Guylian is de producent van Zeebanket, je weet wel, die chocolade schelpjes, zeepaardjes en zeesterren gevuld met hazelnootpraliné. Je kreeg ze bij oma op de thee, van een vage kennis als verjaardagscadeautje of van de overburen om je te bedanken voor het verzorgen van de kat tijdens hun vakantie. Inmiddels wordt zeebanket door veel chocoladeproducenten (na)gemaakt. Maar de chocolade schelpjes, zeepaardjes en garnalen zijn toch echt bedacht door het Belgische chocolademerk Guylian.

Chocolade zeevruchten sinds 1958

De Belgische chocolatier Guy Foubert en zijn verloofde Liliane ontwierpen het chocolade zeebanket in 1958, nadat ze een romantische reis naar de Belgische kust hadden gemaakt. Het chocoladekoppel schijnt erg gek op elkaar te zijn geweest. De gemarmerde chocolade staat dan ook symbool voor hun twee levens die samenvloeien. Een mooi romantisch verhaal dus, zo staat op de website van Guylian te lezen. De bedrijfsnaam Guylian is overigens samengesteld uit de voornamen van deze Belgische tortelduiven.

 Chocolade zeebanket review

Hoe je het ook went of keert: zeebanket is een bulkproduct, en dus geen ‘bean to bar’-chocolade of exclusieve, handgemaakte bonbon. Maar bij Choc Check vinden we zo’n gladde en smeuïge zeester op zijn tijd wel lekker. De hazelnootpralinévulling zit ongetwijfeld boordevol suiker, transvet en andere ellende, en is heerlijk zoet en (waarschijnlijk daardoor) behoorlijk verslavend. De choco-zeevruchten zijn wat dat betreft een echte ‘guilty pleasure’.

Voor de liefhebbers van puur is er goed nieuws, want ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan wordt de zeebanketcollectie nu aangevuld met een donkerdere versie: Dark Praliné Seashells. Oeh… gaan we zeker proeven!

chocolade zeebanket

Save

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.