Zaanse chocolade (De Euforij)

Zaanse chocolade (De Euforij)
(laatste update: november 2019)

De nieuwe chocoladefabriek De Euforij (anno 2016) stuurde een proefpakket met echte Zaanse chocolade. Het uitpakken alleen al was een feest, want wat zien deze doosjes er prachtig uit! Snoeperige pastelkleurtjes, Hollandse plaatjes en Zaanse gevels, maar dan in een eigentijdse en herkenbare stijl. Eigenlijk te mooi om open te maken, maar dat heb ik natuurlijk toch maar gewoon gedaan.

Net als toen

De Euforij is gevestigd in Wormerveer, op steenworp afstand van de Zaanse Schans – van oudsher het hart van de Nederlandse cacao-industrie. Hier stonden destijds maar liefst vijf cacaomolens en fabrieken van grote namen als Verkade en Boon Cacao. Deze chocolademakers zijn al lang geleden vertrokken, maar met de komst van de Euforij is de chocolade terug in de Zaanstreek.

Chocolade met groene stroom

Het assortiment van De Euforij is bescheiden: de chocolade is verkrijgbaar in de smaken melk, puur 55%, puur 65% en puur 80%. De producten worden gemaakt met UTZ-gecertificeerde cacao van fabrieken uit de buurt. Daarmee is het productieproces behoorlijk milieuvriendelijk, want van CO2-uitstoot voor het vervoer van de ingrediënten is amper sprake. Verder worden er nooit restanten chocolade weggegooid (dat principe streven we bij Choc Check ook altijd na – en dat lukt aardig), werkt de fabriek op groene stroom en worden de repen verpakt door medewerkers van de lokale sociale werkplaats.

Met de bedoelingen van de Euforij zit het dus wel goed. Maar kunnen ze ook lekkere chocolade maken?

Zaanse chocolade review

De tabletten zien er ook zonder de mooie doosjes veelbelovend uit. Leuk detail: op de achterkant van de verpakking worden serveertips gegeven. ‘Deze chocoladereep smaakt ook lekker bij stevige rode wijn, Ruby Port of een donker biertje’, lezen we over de puur 80%-variant. En de repen melk en puur 55% schijnen het goed te doen bij een kop thee of koffie.

Ik ga natuurlijk direct thee zetten. Prima aanleiding om de melk, puur 55% en de puur 65% open te maken. Wat als eerste opvalt, is de gladde consistentie van deze chocolade. De structuur is zijdezacht, je voelt geen korreltje, geen vezeltje, niets. De melkreep is lekker romig, de 55% en 65% verschillen qua smaak onderling niet veel van elkaar en zijn niet te zoet maar ook niet te bitter. Prima spul.

‘Chocolade waar je blij van wordt’

Na de thee is het tijd voor iets stevigs. De port komt op tafel, en we pakken de 80% erbij. En ja, dan wordt het warm van binnen, en niet alleen vanwege de alcohol!

Deze pure chocolade is helemaal geweldig. Bitterzoet en stroef, bijna poederachtig, met een intense cacaosmaak die lang achterblijft op je tong en op je lippen. De puur 80% steekt met kop en schouders boven de anderen uit en is absoluut onze favoriet. ‘Chocolade waar je blij van wordt’, claimt de Euforij over hun Zaanse Chocolade, en daar hebben ze helemaal gelijk in.

Choc Check oordeel: blij, blijer, blijst

Save

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.