Winterchocolade als kerstcadeau
Chocolade is natuurlijk het hele jaar lekker. Maar steeds meer chocolademerken komen zo tegen de feestdagen met een speciale kersteditie: chocoladerepen met winterse kruiden. Lekker bij je warme chocolademelk, je glühwein, Jägerthee of gewoon zomaar.
Winterse melkchocolade
Winterse chocolade zie je vooral bij de duurzamere chocolademakers. Zo hebben de Chocolate Makers sinds kort een ‘Milky Speculaas’ in het assortiment. Het Nederlandse chocobedrijf viert dit jaar haar 10-jarig jubileum en heeft daarom tien(!) nieuwe smaken ontwikkeld, waarvan dit er één is. De chocolade van Chocolate Makers is gemaakt van cacao uit Peru. De reep bevat minuscule crunchy stukjes speculaas. Erg lekker.
En ook van het Duitse biologische chocolademerk Vivani ligt een ‘Winter Vollmilch Spekulatius‘ in de schappen. Herkomst van de cacao kan ik niet achterhalen, maar hij is heerlijk. De speculaasstukjes zijn in deze reep wat groter, de smaak weer net wat anders. Ieder jaar vanaf september verkrijgbaar.
Pure winterchocolade
Houd je meer van puur, dan is de Winter Spiced reep van Mesjokke een topper. Gebaseerd op hun bean-to-bar klassieker D.A.R.C Angel; een 72% single origin chocolade van cacao uit Nicaragua. De chocolade heeft een subtiele, kruidige smaak. Zonder stukjes en hij smelt lekker langzaam. De sfeervolle verpakking maakt het feestje compleet. Mesjokke Winter Spiced is door de Academy of Chocolate (terecht!) bekroond met een ‘bronzen’ stickertje.
Voor de liefhebbers van rauwe chocolade is er een geweldige limited edition van LoveChock. Er zijn er twee eigenlijk, maar ik heb alleen de pure (76%) Winter Spice & Mandarin geproefd. Dit is veruit de kruidigste reep die er tussen zit, met kardemom, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Instant kerstgevoel! Vroeger was ik niet zo’n fan van rauwe chocolade, maar bij LoveChock proef je nauwelijks verschil met ‘gewone’ chocola. Ben benieuwd naar de limited edition vegan melk-variant.
Chocolademelk maken van winterse chocolade
De winterrepen zijn natuurlijk lekker om te laten smelten op je tong, maar je kunt er ook heel goed een winterse warme chocomelk mee maken. Stop gewoon een paar blokjes in een beker warme melk. Gebruik je notenmelk, sojamelk of een andere plantaardige variant, dan heb je een winterse vegan hot chocolate. Ook leuk: zelf hot choc spoons maken met je favoriete winterse chocolade!
Kerstcadeau tip: winterchocolade onder de boom
Last minute cadeau-idee? Deze verantwoorde, biologische winterchocolades zijn natuurlijk superleuk (en lekker) om met Kerstmis cadeau te geven! Sla de doorsnee supermarkt maar over, die heeft ze niet. Online bestellen in de webshop dus. LoveChock vind je bovendien bij een aantal gezondheidswinkels; Vivani en Chocolate Makers liggen meestal bij de biologische supermarkt. De Winter Spice van Mesjokke zat deze maand trouwens in mijn chocolade-abonnement; ook leuk als kerstcadeau!
Fijne feestdagen!