Vijf redenen om onbekendere chocolade te proberen

Vijf redenen om onbekendere chocolade te proberen
(laatste update: december 2019)

Ook zo dol op Kitkat, M&M’s, Verkade of een van die andere bekende merken? Hartstikke lekker natuurlijk, maar zou je niet eens iets anders willen proeven? Minder bekende chocoladerepen zijn meestal niet te koop bij de supermarkten en zijn ook wat duurder dan de ‘gewone’ reep. Toch zijn ze meer dan de moeite waard. Choc Check geeft je vijf redenen om de volgende keer een onbekendere chocolade mee naar huis te nemen.

1. Intensere smaakbeleving

Wist je dat de grote chocoladefabrieken verschillende, goedkopere cacaosoorten met elkaar mengen? Op die manier krijgen alle repen van hetzelfde merk precies dezelfde smaak. Die techniek levert weliswaar een prima chocolaatje op, maar echt spannend is het natuurlijk niet. Organische chocola of bean to bar-chocolade bestaat meestal uit maar één soort cacao van zeer goede kwaliteit, afkomstig van een en dezelfde plantage. ‘Single origin’ wordt dit ook wel genoemd. Deze cacaobonen hebben een veel intensere smaak. Bovendien bevat kwaliteitschocolade over het algemeen minder toevoegingen, zoals suiker, emulgator en kunstmatige smaakstoffen. Je reep smaakt daardoor veel voller.

2. Goede chocolade, beter voor de cacaoboeren

Chocolademakers die organische of bean to bar-chocolade produceren, hebben meestal nauw en persoonlijk contact met de cacaoboeren. Ze ontlopen tussenhandelaren en betalen een eerlijke prijs voor de bonen. Deze ‘direct trade’-tactiek pakt voor de lokale cacaoplantage vaak beter uit dan de Fairtrade-programma’s waar de grotere chocoladefabrieken aan verbonden zijn. Als ze überhaupt al meedoen aan zo’n programma.

3. Onbekendere chocolade: workout voor je smaakpapillen

Milka, Ferrero Rocher en al die andere grote namen smaken zoals altijd: zalige, zoete chocolade en verder niks. Een single origin chocoladereep smaakt elke keer weer anders. Soms ontdek je bessen op de achtergrond. Of kruiden. Of iets dropachtigs. Of iets heel anders. Tenminste, als je goed proeft. In een goede kwaliteitsreep kun je wel tientallen smaken onderscheiden. Dat komt omdat chocolade een zogenaamd terroirproduct is, net als wijn. Dat wil zeggen dat je de omgeving waarin de cacao is geteeld (bijvoorbeeld de samenstelling van de bodem, of het klimaat) invloed heeft op de smaak. Onbekende kwaliteitschocolade eten is dus een prima manier om je smaakpapillen eens flink aan het werk te zetten.

4. Minder bekende chocolade is goed voor je topo

De grote chocolademerken kopen al jarenlang hun cacao massaal in bij West-Afrikaanse plantages. Hier worden cacaobonen geteeld die relatief goedkoop, maar qua smaak vrij vlak zijn. Kleine chocolademakers reizen de hele wereld af om de meest aromatische cacaobonen te zoeken waarmee ze de lekkerste chocolade maken. Wat dacht je van een chocoladereep uit Vietnam? En heb je al eens cacao uit Madagaskar geproefd? Of uit Ecuador? Al deze bijzondere chocolades hebben hun eigen, fantastisch smaak. Pak je atlas erbij en kruis aan uit welke regio’s je chocolade hebt geproefd!

5. Onbekendere chocolade is inspirerend

Bean to bar-chocolade of organische chocolade heeft vaak een prachtig achtergrondverhaal. Vaak zijn de producenten begonnen vanuit een persoonlijke passie voor chocolade en maken ze heel wat avonturen mee voordat hun chocoladereep eindelijk het levenslicht ziet. Ook de wikkels van deze chocolademerken zijn vaak een ware kunstwerkjes. Laat je inspireren en geniet van de bijzondere verhalen, geuren, kleuren en smaken.

Waar vind je minder bekende chocolade?

Voor een echt bijzondere chocoladereep kun je de supermarkt wel overslaan. Minder bekende chocolade van topkwaliteit vind je bijvoorbeeld wel in gespecialiseerde chocoladewinkels, biologische winkel, een delicatessenwinkel (zoals een notenbar of koffie/thee-speciaalzaak) of bij een van de betere choco-webshops. Check de wikkel voor termen als ‘bean to bar’, ‘fine art chocolate’, ‘craft chocolate’, ‘single origin’ en ‘organisch’, of vraag de verkoper waar de chocolade vandaan komt. Hulp nodig bij het kiezen? Op Choc Check vind je reviews van een aantal bijzondere chocolademerken, zoals Antidote, Pump Street Bakery en Marou.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.