Waarom is Toblerone puur slechts af en toe verkrijgbaar?

Waarom is Toblerone puur slechts af en toe verkrijgbaar?
(laatste update: januari 2020)

Hoe komt het toch dat Toblerone in de meeste winkels alleen in de variant melk verkrijgbaar is? Toblerone puur (ook wel Toblerone Dark genoemd) is zoveel lekkerder! Gelukkig kwamen we zo’n mooie zwarte verpakking tegen bij de Action, of all places. Snel een flink aantal repen ingekocht, want je weet maar nooit of die ook weer verdwijnen.

Toblerone: anno 1908

Wist je dat Toblerone al meer dan een eeuw bestaat? Ene Theodor Tobler uit het Zwitserse Bern heeft het recept in 1908 ontwikkeld. Hij werd daarbij geïnspireerd door een reep noga uit Frankrijk die hij cadeau had gekregen. Vandaar dat noga nog altijd een van de belangrijkste ingrediënten is in de Toblerone chocoladereep. De kenmerkende vorm zou overigens verwijzen naar de Zwitserse berg Matterhorn, hoewel dat nooit officieel bevestigd is.

Halal chocoladereep

Dat Toblerone al zo oud is, wil niet zeggen dat de chocoladereep niet met z’n tijd meegaat. Zo werd onlangs bekend dat Toblerone voortaan halal is. Chocoladefabrikant Mondelez, eigenaar van de Tobleronefabriek in Bern, speelt daarmee in op de ‘bloeiende halal-voedingsmarkt.’

Toblerone puur review

Toblerone is vooral lekker vanwege het structuurverschil, of – zoals wijnkenners graag zeggen – het mondgevoel. De smeltende chocolade contrasteert mooi met de harde nootjes. De chewy noga blijft daarbij lekker in je kiezen hangen, zo heb je extra lang plezier van de chocobergjes. Ook fijn: de honingsmaak die zo kenmerkend is voor Toblerone, al maakt dat de reep wel erg zoet. Juist daarom is Toblerone puur zo lekker. Het lichte bittertje en de krachtige cacaosmaak van de pure chocolade vormen een mooie tegenhanger voor al die suiker. De melk- en witte chocoladevariant van Toblerone zijn wat mij betreft dan ook veel te zoet.

Wil je Toblerone puur aan de haak slaan, dan ben je eigenlijk aangewezen op internet. Ik ken geen winkel waar ze pure Toblerone standaard in de schappen hebben liggen. Tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Choc Check oordeel: Wij Willen Puur!

Toblerone puur2 gedachten over “Waarom is Toblerone puur slechts af en toe verkrijgbaar?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.