Red Ape chocolade

Red Ape chocolade

Red Ape logo

Ken jij Red Ape al, de organisatie die zich inzet voor het behoud van het tropisch regenwoud in Indonesië? Red Ape maakt zich zorgen over dit gebied, want er worden op grote schaal bomen gekapt voor oliepalmplantages en de papierindustrie. Daarmee verdwijnt langzaam maar zeker het leefgebied van de Red Ape, oftewel de orang-oetan. Ook de lokale bevolking wordt verdreven: de grote bedrijven pushen ze om hun land voor een spotprijs te verkopen, zodat ze nog meer bomen kunnen kappen.

Red Ape probeert (samen met Stichting Masaran) het tij te keren door te investeren in palmsuiker. Ze betalen de boeren een prima prijs voor de suiker, waardoor deze mensen geen noodzaak meer zien om huis en haard op te geven. Hoe de apen hiervan profiteren? De Arenga suikerpalmen groeien het beste onder de beschutting van grotere tropische bomen. Er hoeft dus niets gekapt te worden, en de orang-oetans kunnen lekker in de jungle blijven.

Palmsuiker en je gezondheid

Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de arenga-palm. Het is heerlijk zoet en smaakt een beetje naar karamel. Pluspunt voor je gezondheid: de suiker is minder belastend voor je gezondheid omdat het een lagere glycemische index heeft. Kort door de bocht betekent dit dat je bloedsuiker er minder van omhoog schiet dan bij het eten van geraffineerde suiker. Daar is je alvleesklier dan weer blij mee omdat die niet zoveel insuline hoeft aan te maken.

Red Ape verkoopt naast biologische palmsuiker (forest sugar) en palmsuikersiroop ook chocolade die gezoet is met deze suiker. Red Ape chocolade bevat daarnaast cacao uit de regio Virunga National Park in Congo, als onderdeel van een project om de berggorilla’s in dat gebied te beschermen. Zo’n reepje is dus niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens goed voor het behoud van het regenwoud en twee belangrijke apensoorten. Da’s nog eens een win-winsituatie.

Red Ape is verkrijgbaar in het gezondheidsschap van sommige supermarkten (ik heb ‘m in ieder geval bij Jumbo gezien). Meer info vind je op de site van Red Ape.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.