Raaka en Taza: bean to bar chocolade uit de USA

Raaka en Taza: bean to bar chocolade uit de USA
(laatste update: november 2019)

Hoera, de High Five Company (importeur van Amerikaanse bean to bar chocolade) bood gratis proefpakketjes Raaka chocolade aan. Daar heb ik er natuurlijk meteen een van besteld. Toen ik het doosje ontving, bleken er ook nog een extra Raaka-reep én twee plakken chocolade van het merk Taza bij te zitten die ik mocht beoordelen. O happy days…

Amerikaanse bean to bar chocolade

Taza en Raaka zijn Amerikaanse bean to bar-chocolademerken, ook al doet de naam anders vermoeden. Raaka heeft een fabriek in Booklyn (New York), Taza is gehuisvest in Somerville (Massachusets). Beide labels doen aan direct trade. Dat wil zeggen: ze importeren de cacaobonen rechtstreeks bij de plantage zonder tussenkomst van andere handelaren. Met die cacao maken ze bean to bar-chocolade.

Raaka: virgin chocolade in aparte smaken

Eerst maar eens beginnen met de Raaka samples. Het woord raaka is Fins voor rauw. De chocolademakers van Raaka gebruiken echter liever de term ‘virgin’. De cacao wordt namelijk op een net iets hogere temperatuur verhit dan rauwe chocolade.

De cacao komt uit landen als Bolivia, Belize en de Dominicaanse Republiek. Raaka heeft aan de kwaliteitsbonen een aantal mooie, natuurlijke aroma’s toegevoegd. De doos met samples bevat maar liefst 12 miniflikjes in verschillende smaken. Ze hebben intrigerende namen als ‘Bourbon Cask Aged’, ‘Smoked Chai’ en ‘Yacón’. Proeven maar!

Raaka chocolate review

De minichocolaatjes zijn lekker puur. Sommige beloofde smaken proef je beter terug dan andere. Zo herkende ik in de ‘Apple Pie’ geen appeltaart en deed ‘Cabernet Sauvignon’ mij niet denken aan druiven of wijn. Andere namen waren juist verrassend raak. Mijn top 4:

  • Pine Needle, fijne chocolade die sterk doet denken aan pijnboompitten.
  • Strawberry Basil, ongelooflijk fruitig met een licht zuurtje. Knap gedaan!
  • Pink Sea Salt, het zout combineert erg goed met de pure chocola.
  • Maple & Nibs, complexe smaken met houttonen waar je op het laatst ook nog popcorn en karamel in ontdekt.

Een speciale vermelding gaat naar de Ghost Pepper, een zeer pittig chocolaatje waar ik letterlijk tranen van in de ogen kregen. Voor liefhebbers van spicy stuff is dit beslist een aanrader. De Smoked Chai heeft een fijne rooksmaak dankzij de lapsang souchong-thee. Apart!

Taza chocolade: grof gemalen cacao

Na een korte theepauze gingen we direct verder met de chocolade van Taza. Het bijzondere aan deze chocolademakers is dat ze de cacaobonen fijnmalen met behulp van molenstenen die met de hand zijn gekerfd. Dit geeft de chocolade een grovere structuur. De ronde Mexicano tablet verwijst duidelijk naar de ronde molensteen. Taza maakt ‘chocolate discs’ in verschillende smaken. Ik proefde de variant Cinnamon.

Taza Mexicano Cinnamon review

Alarmfase 1: deze ronde reep veroorzaakt nogal een smaakexplosie in je mond! Wat als eerst opvalt, is de overweldigende bananensmaak. Daarnaast proefde ik een scala aan specerijen, waaronder nootmuskaat en een klein beetje kaneel. Het geheel doet erg aan kerst denken. Op de wikkel staat niets vermeld over banaan, nootmuskaat of Kerstmis. Het enige dat in deze tablet zit, is cacao, rietsuiker en kaneel. Zou de Mexicaanse cacao dan zoveel smaken bij zich dragen? En dan de textuur. Die is (door de molenstenen) korrelig, maar tegelijkertijd ook zoet en zacht, als een klontje hele fijne suiker. Je krijgt daardoor de neiging om te gaan kauwen. De crunchy korreltjes smelten echter heel snel, wat een lekker tegenstrijdig effect oplevert. Al met al een heftig stuk chocola waar ik even van moest bijkomen.

Taza Coconut Almond review

De tweede, rechthoekige Taza-reep (Coconut Almond) uit de ‘Amaze Bars’-serie is wat minder recht voor zijn raap. Ook hier is er een hint van banaan aanwezig, maar hij blijft mooi op de achtergrond, samen met een subtiel koffie-aroma. De chocolade smelt minder snel en is voorzien van lekkere stukjes kokos en amandel. De kokos overheerst gelukkig niet en de reep is minder zoet, waarschijnlijk vanwege het hogere cacaopercentage (80%). Een heerlijke reep die (te) snel op was.

Raaka of Taza: welke is beter?

Welke Amerikaanse bean to bar chocolade de beste is? Geen zinnig woord over te zeggen, want je vergelijkt appels met peren. Raaka is geraffineerd, met mooie en aparte smaken die je echt moet ontdekken. Bijzondere chocolade voor de fijnproever en liefhebber. Taza laat (althans, bij de varianten die ik proefde) weinig ruimte voor eigen interpretatie. Het gaat hier om , zoals de wikkel al belooft, ‘bold flavor and satisfyingly gritty texture’. Het is maar net waar je van houdt. Overigens is het assortiment van zowel Taza als Raaka behoorlijk uitgebreid. Check de High Five Company website voor het aanbod van deze en andere Amerikaanse craft bean to bar-chocolademerken.

Taza chocolade reviewTaza chocolade review

Save

Save

Save

Save



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.