Pump Street Bakery

Pump Street Bakery
(update: november 2019)

Op het Dutch Tea Festival kwam ik bij de stand van El Sauco een uniek bean to bar-chocolademerk tegen: Pump Street Bakery. Handgemaakte chocolade uit een Engelse bakkerij, met broodkruimels als een van de belangrijkste ingrediënten. De chocolade van Pump street Bakery is inmiddels een van mijn favorieten. Here’s why:

Chocoladereep met broodkruimels

Chocola met broodkruimels. Het klinkt als een sprookje, net als het verhaal achter de chocolade. In Pump Street Bakery, gelegen in het dorpje Orford (Suffolk, Engeland), maakten ze eerst brood en gebak. Pas later zijn ze zich ook gaan toeleggen op het maken van chocola. Daarvoor halen ze de cacaobonen rechtstreeks van zorgvuldig uitgekozen plantages. Direct trade dus, wat een pluspunt is voor de cacaoboeren en tegelijkertijd zorgt voor een unieke ‘single origin’-smaak.

De cacaobonen worden geroosterd in de Pump Street Bakery broodovens. Wel zo gemakkelijk! Ook de rest van het bean to bar-proces wordt uitgevoerd in de bakkerij. Daarna wordt er de heerlijkste chocolade van gemaakt, die gewoon naast de broden en gebakjes verkocht wordt (maar gelukkig ook online en via een aantal distributeurs). Mijn eerste ervaring met Pump Street was een tablet in de smaak Rye Crumb, Milk & Sea Salt, gemaakt met cacao uit Ecuador.

Pump Street Bakery review

Pump Street Bakery chocola zit verpakt in een very cute ‘boterhamzakje’, dat overigens hersluitbaar is (hahaha, as if…). De plak zelf ziet er simpel uit. Geen fancy logo of streepjespatroon, gewoon blokjes chocola. De broodkruimels zijn van buitenaf niet te zien, waardoor je misschien de indruk krijgt dat er heel weinig inzitten. Niets is minder waar! De kruimels zijn overduidelijk aanwezig en geven de chocolade een hele fijne mout-achtige smaak. Het blijken nog stevige kruimels ook, met vrij scherpe randjes, waardoor je gehemelte en tong enigszins pijn gaan doen als je er te lang op zuigt (lees: als je er teveel van eet, zoals ik…). Een echte ‘kauwtablet’ dus, maar daarvan is het nadeel dat ‘ie wel snel op is.

De chocolade zelf is hemels, met een toffee-achtige nasmaak, af en toe een korreltje zout en –waarschijnlijk door het brood- een heel licht zuurtje. Dankzij de broodkruimels is hij natuurlijk ook lekker crunchy. We want more! Hoe ver is het eigenlijk rijden/varen naar Orford? Wat zou het leuk zijn om de bakkerij te bezoeken en nog wat zakjes broodkruim te halen… Puntje voor de Choco Bucket List!

Zelf Pump Street Bakery chocolade proeven? Je vindt dit Engelse chocolademerk bij de goed gesorteerde chocoladespeciaalzaak, de betere online chocoladewinkels of – als je toevallig in de buurt bent- in het Cacaomuseum in Amsterdam.

Choc Check oordeel: pijnlijk lekker, ik overweeg een snoepreisje naar Engeland

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.