Marou

Marou
(laatste update: november 2019)

Als ik zeg Vietnam, dan denk je waarschijnlijk aan loempia’s, de oorlog of Miss Saigon. Die associaties had ik ook altijd. Tot ik kennismaakte met Marou. Dit Vietnamese chocolademerk is een begrip onder de chocoholics die van fine art chocolate houden. Ik had Vietnam nog nooit gelinkt met chocolade, laat staan heel-erg-goede-chocolade. Toen ik deze mooie minireepjes zag, heb ik ze dan ook direct meegenomen voor een Choc Check smaaktest.

Chocolade uit Vietnam

Marou is het project van twee Franse expats die in Vietnam wonen. Vandaar dat de tekst op de wikkels in het Frans is. Deze Sam Maruta en Vincent Mourou (je begrijpt hoe ze bij de naam Marou kwamen) besloten om de diverse cacaosoorten die groeien in Vietnam te presenteren in aparte repen. Vietnam kent veel verschillende streken, en dat proef je terug in de cacaobonen. ‘Terroir’ noem je dat met een mooi woord, wat min of meer betekent dat de omgeving invloed heeft op de smaak. Zo kan een cacaoboon die afkomstig is uit een hooggelegen gebied heel anders smaken dan een cacaoboon die in een dal groot is geworden.

Repen met lastige namen

De repen die ik meenam, heten – vraag me niet hoe je het uitspreekt – Tiên Giang (70% cacao), Bà Ria (76% cacao) en Dõng Nai (72% cacao). Ze zijn allemaal verpakt in die kenmerkende prachtige wikkels. Het goudkleurige folie aan de binnenkant is gesloten met een mooi zegel. Alsof je op het punt staat een belangrijke brief te openen. Je ruikt de cacao nu door de verpakking heen, dus de boodschap is meteen duidelijk: dit is chocolade die wat te vertellen heeft!

Marou chocolade review

Wat opvalt is het enorme verschil in smaak tussen de drie chocolades. De rode reep (Bà Ria) is een sterke jongen. Vrij bitter, met een smaak die in eerste instantie wat neigt naar tabak, maar ook veel weg heeft van laurier, als in drop.

De gele reep (Dõng Nai) is kruidig. Hij doet nog het meeste denken aan hooi, maar ik vind de smaak vrij ongrijpbaar, wat hem natuurlijk ook wel weer interessant maakt.

De blauwe reep (Tiên Giang) heeft een lichtzure smaak en heeft een wat fruitige ondertoon die in de verte lijkt op gedroogde bessen, maar toch ook neigt naar tabak.

Welke reep het lekkerst was? Moeilijk te zeggen. Deze cacaosoorten zijn zo complex dat ze iedere keer weer anders lijken te smaken. De ene keer was de Bà Ria mijn favoriet, de andere keer vond ik de Tiên Giang weer de beste. En terwijl ik in eerste instantie moeite had met de Dõng Nai, was die een paar uur later juist ineens weer verrassend lekker.

Dit is wat ze bedoelen met Fine Art Chocolate: chocolade waar je elke keer weer door wordt verrast, waar je steeds weer wat anders in proeft. Chocolade die je niet achteloos wegkauwt en doorslikt, maar die je met je ogen dicht langzaam moet laten smelten.

Marou chocolade kopen

Marou heeft naast de rode, blauwe en gele lijn nog een aantal smaken in het assortiment. Allemaal pure bean to bar ‘grand cru’ chocolades afkomstig uit verschillende streken. Zelf een keer deze bijzondere Vietnamese chocolade proberen? Marou is helaas niet in de supermarkt verkrijgbaar. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg online chocoladeverkopers en een paar speciaalzaken waar je Marou chocolade in alle smaken kunt bestellen!

Choc Check oordeel: wat van ver komt, is lekker!

Marou chocolade

Save1 gedachte over “Marou”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.