Heinde & Verre: prijswinnende chocolade uit Rotterdam
Nederland kent een aantal fantastische chocolademakers. En dan bedoel ik niet Verkade of de Mars-fabriek in Veghel, maar gepassioneerde ambachtslieden die bijzondere chocolade maken van ‘fine flavour’-cacao. Mark Schimmel van Krak hoort bijvoorbeeld tot die Hollandse Meesters, net als de Choxplorers (de mannen achter Mesjokke).
De laatste tijd hoor je ook steeds meer over Heinde & Verre, het opmerkelijke chocoladebedrijfje uit Rotterdam. Afgelopen week werden maar liefst 7 repen van dit merk bekroond met een prestigieuze Academy of Chocolate-award: 2 x goud, 2 x zilver en 3 x brons. Petje af, want de competitie is bij deze internationale chocoladewedstrijd enorm. De hoogste tijd om nader kennis te maken!
Stofjas en driedelig pak
Heinde & Verre chocolade wordt gemaakt door Ewald Rietberg en Jan-Willem Jekel. Je herkent de heren aan de stofjas die ze steevast (of in ieder geval op foto’s) over hun kleding dragen. Die laboratoriumachtige uitstraling is geen toeval: dit duo experimenteert heel wat af. Bij elke batch cacaobonen worden er verschillende rooster- en maalprofielen uitgeprobeerd. Elke boon is namelijk weer anders en heeft een eigen aanpak nodig om zijn unieke smaken te doen vrijgeven.
Die aanpak gaat gepaard met zorg, aandacht en heel veel geduld. Ewald en Jan-Willem selecteren iedere boon met de hand en gebruiken slow cooking-technieken voor het beste resultaat. Daarna ligt de chocolade minstens drie maanden op de plank om verder te rijpen. Zo kan de smaak van de cacao zich nog beter ontwikkelen. Omdat er steeds gewerkt wordt met een kleine hoeveelheid cacaobonen, is de oplage van deze speciale repen natuurlijk beperkt. Zo wordt de zalige Blossom Bali niet meer gemaakt (deze is op dit moment nog wel verkrijgbaar bij een aantal online winkels). Maar daar komen gelukkig nieuwe toppers voor in de plaats.
Exotische cacao met Hollandse suiker en melk
De naam Heinde & Verre betekent dichtbij en ver weg. Ook daar is over nagedacht. Bij het bereiden van de chocolade worden niet alleen exotische cacaobonen gebruikt, maar ook producten van Nederlandse bodem. Bietsuiker bijvoorbeeld en melk van Hollandse koeien. Jan-Willem en Ewald ontwikkelden daarnaast een eigen melkvervanger waarmee ze lactosevrije, vegan ‘mylk’chocoladerepen produceren.
Goud, zilver brons
Eén van die Mylk-repen, de Dutch Vegan (mylk 52%), mag nu dus zo’n felbegeerde ‘gouden’ sticker op zijn jasje dragen. En terecht; je proeft niet dat het hier om een melkvrije chocolade gaat, wat is dit knap gedaan! De andere gouden reep is de Gold Piura Peru (37%), een mooie witte chocolade gemaakt van Peruaanse cacaoboter. Het zilver ging naar de Bold Brazil (puur, 71%) en naar de Vegan Noble Bali (mylk, 55%). En dan waren er nog bronzen plakken voor de Duth Original (melk, 52%), de Lush Noble Bali (melk, 52%) en de Piura Peru (puur, 71%).
Wat een prachtige prestatie! Houd deze mannen in de gaten, ik heb zo’n gevoel dat we nog veel van ze gaan horen (en proeven)!
De bijzondere bean to bar-chocolade van Heinde & Verre is verkrijgbaar bij een aantal chocoladespeciaalzaken en bij de betere online chocoladewinkel.