Chocolatemakers review

Chocolatemakers review
(laatste update: december 2019)

Oké, we kunnen niet langer om ze heen. Je ziet ze tegenwoordig overal: op festivals, in winkels, op internet. Die jongens gaan als een raket! Of liever gezegd als een Boeing, want KLM schijnt hun repen nu ook al uit te delen. Over wie ik het heb? De Chocolatemakers natuurlijk. Rodney en Enver heten ze, en ze produceren échte chocolade. Tenminste, dat staat op de wikkels.

Dat doen ze overigens gewoon in Amsterdam, in de gloednieuwe chocoladefabriek die dit najaar opende en die ook nog eens open is voor publiek. Leuk om daar een keer te gaan kijken hoe bean to bar-chocolade gemaakt wordt!

Chocolatemakers gebruikt cacaobonen uit Peru, de Dominicaanse Republiek en Congo. Exotisch spul dus, maar levert dat lekkere chocolade op? De hoogste tijd voor een Chocolatemakers review.

Chocolatemakers bean to bar-chocolade

De Chocolatemakers hebben het druk. Het hele proces van chocolade maken hebben ze in eigen hand. Niks cacaobonen bestellen via de groothandel; Rodney en Enver reizen persoonlijk af naar de cacaoplantages om de lekkerste cacaobonen uit te kiezen. Daarna regelen ze het transport. Zodra de bonen in Amsterdam zijn aangekomen, gaan de Chocolatemakers aan de slag in hun fabriek tot het eindproduct op de schappen ligt. Echte bean to bar-chocolade dus. Ook fijn voor de cacaoboeren, want direct trade levert voor hen meestal meer op. De bonen zijn bovendien van biologische teelt. Oww ja, en het aantal onnodige toevoegingen: zero. Al met al dus een behoorlijk verantwoorde snack, zo’n reep!

Chocolatemakers Tres Hombres Bar review

Op het Dutch Tea Festival kocht ik twee Chocolatemakers varianten: een Tres Hombres Bar (melk, 40%) en een Awajún Bar (puur, 80%). De Tres Hombres is gemaakt van Trinitario-cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek. Die worden per zeilschip (genaamd ‘Tres Hombres’, vandaar…) naar Nederland gebracht. Een van de weinige klimaatneutrale chocolades, schat ik zo in.

Wat direct opvalt: de chocolade is minder zoet dan je van een melkchocolade zou verwachten. Hij is lekker zacht en heeft iets moutachtigs. Het doet een beetje denken aan de chocolade van Pump Street Bakery. Het korreltje zeezout geeft de chocoladesmaak net dat beetje meer diepte, en de nasmaak heeft een klein bittertje. Prima chocoladereep!

Chocolatemakers Awajún Bar review

Daarna is het tijd voor de Awajún Bar, gemaakt van Criollo-cacaobonen (geteeld door de Awajún Indianen, vandaar…). Goed dat ik die als tweede op het menu had staan, want hier krijgen je smaakpapillen wel even een opdonder van! De chocolade is vrij hard en knapperig, en smelt een stuk langzamer. De Criollo-cacao geeft echter al meteen een paar geheimen prijs. Wijn, hout, iets bitters vechten om aandacht. Later proef ik ook iets dat doet denken aan laurier, iets dropachtigs. Ik weet niet zo goed of ik deze chocolade nou erg lekker vind, hij is erg intens, bijna hartig. Toch neem ik elke keer weer een stukje, dus blijkbaar bevalt hij toch.

Ongelooflijk hoe deze twee repen qua smaak van elkaar verschillen. Knap werk, Chocolatemakers! Binnenkort ga ik de Gorilla Bar (cacao uit Congo!) eens proberen.

Choc Check oordeel: Bar lekker!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.