Chocolade bewaren

Chocolade bewaren
(laatste update: september 2021)

Stel, je hebt chocola in huis en die gaat niet in één keer op (klinkt onlogisch, maar in principe zou het natuurlijk een keer kunnen gebeuren). Waar bewaar je die chocola dan het beste en hoe lang blijft chocolade eigenlijk goed? Choc Check heeft tips!

Bij welke temperatuur bewaar je chocola?

De cacaoboom groeit dan wel in warme landen, maar chocolade zelf moet niets van hitte hebben. Ook niet van kou trouwens. Of van vocht. Of licht. Wat dat betreft is het chocolaatje wel een beetje de prinses op de erwt.

Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur die tussen de 15 en 20 graden ligt. Op kamertemperatuur dus, hoewel het tegenwoordig in de meeste woonkamers aan de warme kant is. Een donkere plek is het beste, want zo is de chocolade het minst onderhevig aan temperatuurschommelingen door bijvoorbeeld zonlicht. Een lade, dichte kast of kelder (mits deze niet muf, vochtig en schimmelig is) is dus een prima plek om repen en bonbons te bewaren.

Stop je chocolaatjes in ieder geval nooit in de koelkast, dit is slecht voor de kwaliteit! Echte chocoholics investeren natuurlijk in een heuse chocoladeklimaatkast. In dit mini-vitrinetje blijven chocolaatjes (maar ook gebakjes) altijd op een constante, optimale temperatuur.

Wit uitgeslagen chocola

Had je je net zo verheugd op dat lekkere bonbonnetje, blijkt bij het uitpakken dat hij wit uitgeslagen is. Als dit gebeurt, is de chocolade te koud, te warm of te vochtig geweest. De witte waas wordt een ‘bloem’ genoemd. Er bestaan 3 soorten: een vetbloem, een suikerbloem en een migratiebloem, en ze zien er alle drie hetzelfde – namelijk onsmakelijk- uit.

  • Vetbloem wordt veroorzaakt door warmte. Door de hoge temperatuur smelten de cacaoboterdeeltjes in de chocolade. Als de chocola later weer afkoelt, stolt de cacaoboter en vormen de vetkristallen die kenmerkende witte uitslag.
  • Suikerbloem (ook wel suikerrijp genoemd) is juist het gevolg van kou. Komt de chocolade weer op een warmere temperatuur, dan condenseert de koude lucht en vormt zich vocht op het oppervlak. Hierin lost de suiker op, om vervolgens weer te kristalliseren. Dit proces veroorzaakt hetzelfde wittige laagje als vetbloem.
  • Migratiebloem duidt op bepaalde vetsoorten die sneller naar het oppervlak van de chocolade komen. Ook dit kan voor een witte waas zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vetten uit toegevoegde producten, zoals koekjes, kokos of noten. Samengestelde chocola is dan ook gevoeliger voor het ontwikkelen van bloem dan een no-nonsens pure, ongevulde chocoladereep.

Een bloem kan tijdens het productieproces ontstaan, bijvoorbeeld als de chocolade niet goed getempereerd is of als de chocola al verpakt wordt terwijl hij nog niet goed is afgekoeld. Maar het kan ook zijn dat jij (of de winkel) het product niet op de juiste temperatuur hebt bewaard.

Kun je wit uitgeslagen chocolade eten?

Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar. Een bloem heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan de chocolade wat korreliger of vettiger aanvoelen, of minder intens smaken. Aan jou de keuze of je de witte bonbonnetjes of reep nog wil eten. Is dat niet het geval, dan kun je de chocolade altijd nog verwerken in koekjes, cake of een dessert (check de recepten op het blog!). Weggooien is zonde!

Hoe lang kun je chocolade bewaren?

Hoe minder toevoegingen er in chocola zitten, hoe langer je deze kunt bewaren. Een saaie reep pure chocolade blijft dus langer goed dan een reep melkchocolade met karamel en stukjes koek. Bonbons die gevuld zijn met slagroom zijn natuurlijk nog kwetsbaarder omdat verse room nu eenmaal snel bederft. Een indicatie voor de maximale bewaartermijn:

  • Pure chocolade: 1,5 jaar tot 2 jaar
  • Melkchocolade: 1 jaar
  • Bonbons: 3 maanden

Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit. Nog een laatste tip: bewaar aangebroken chocolade niet in de open lucht, maar in aluminiumfolie, een trommeltje of ziplockzakje. Zo blijft de kwaliteit het langst goed.

Bronnen: Foodlog.nl, Flandersfood.com



1 gedachte over “Chocolade bewaren”

  • Ik wist niet dat je chocolade het beste kan bewaren bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Om smelten tegen te gaan leg ik repen vaak in de koelkast. Dat zal ik vanaf nu niet meer doen. Ik ben van plan binnenkort naar een chocolaterie te gaan om een paar cadeaus (en chocolade voor mijzelf) uit te zoeken. Deze chocolade zal ik op de juiste manier bewaren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.