CHOCOA chocoladefestival 2024

CHOCOA chocoladefestival 2024

Eindelijk: Chocoa, hét bean to bar-chocoladefestival, is terug! Na 4 lange jaren (door corona en andere problemen) stond de Beurs van Berlage in Amsterdam in het weekend van 10 en 11 februari weer in het teken van duurzame, eerlijke en vooral ontzettend lekkere chocolade. Chocolademakers en chocolatiers van over de hele wereld waren aanwezig. Geen massaproducenten, maar kleinschalige bedrijfjes die werken met ‘specialty cacao’, vaak zelf geteeld en verwerkt. Vooral onbekende merken dus.

En dat maakt Chocoa nou juist zo leuk; voor je het weet sta je een praatje te maken met een chocolademaker uit India, de Filipijnen, Peru, Ghana, Ecuador of Indonesië. Ze vertellen trots over hun vaak kleine (familie)bedrijven met een eigen plantage. En er is van alles te proeven natuurlijk. Met meer dan 90 stands kon je chocolade proeven uit zo’n beetje alle landen rond de evenaar. Ongelooflijk, zo veel verschillende smaken, geuren en texturen! Het smaakprofiel van de cacaobonen verschilt namelijk nogal per land, per regio, per plantage zelfs. En iedere chocolademaker heeft zo zijn eigen werkwijze. Dat levert een scala aan hele bijzondere ‘fine flavour’ chocolades op.

Naast de exotische stands van de cacaoproducerende landen, waren er veel chocolademakers en resellers van het noordelijk halfrond. Deze chocolademakers importeren uitsluitend bean to bar-cacao en maken daar geweldige producten van. Onder andere Letland, Italië, Polen en Schotland waren vertegenwoordigd op Chocoa. Van eigen boden: Mark Schimmel (Krak chocolade) en Rita (La Carambole bonbons), de Zaanse chocoladewinkel It Smells Like Chocolate en natuurlijk de Chocolate Makers. Verder waren online chocoladewinkels Chocoladeverkopers en Clear Chox aanwezig en had het Amsterdamse Cacaomuseum een prachtige stand. Wát een line-up!

Traditiegetrouw werd ook de chocolademelkwedstrijd gehouden. Het publiek kon blind proeven van 4 soorten. De winnaar werd door Janny van der Heijden bekendgemaakt. De belangstelling was zo groot dat ik uit de rij ben gestapt wegens tijdgebrek. Volgend jaar iets eerder aansluiten!

Ook op Chocoa chocoladefestival: verschillende lezingen en proeverijen. Daarnaast was er veel muziek, een foto booth en een aantal foodtrucks. Het was gezellig druk, de sfeer was top! Heerlijk om na 4 jaar weer bij te praten met oude bekenden en kennis te maken met nieuwe gezichten. Ik was van plan een ochtendje te blijven en een bescheiden stapeltje chocoladerepen mee terug te nemen. Uiteindelijk verliet ik Amsterdam pas tegen het eind van de middag, met een bijna gênant grote ‘stash’. Allemaal prachtige repen waar ik stukje voor stukje ontzettend van ga genieten. De nieuwste smaken van Krak Chocolade en Chocolate Makers. Die fijne 57% puur van het Indiase merk Soklet. O ja, en die 40% witte karamel van de Poolse Beskid. Of toch eerst de mooie 70% van Keshet uit Peru?

Bedankt Chocoa, voor weer een topdag. Volgend jaar weer!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.