HEMA Gezouten karamel vs butterscotch

HEMA Gezouten karamel vs butterscotch
(laatste update: november 2019)

Wat is het verschil tussen gezouten karamel en butterscotch?

Gezouten karamel, ook wel bekend onder de naam karamel-zeezout, is hip hot and happening, ook in chocoladerepen. ‘Maar is dat niet hetzelfde als butterscotch?’ vroeg iemand ons laatst. Dat hebben we natuurlijk meteen even gecheckt.

Butterscotch was ooit ook hip, hot and happening. Back in the ‘80’s, om precies te zijn. Daarna is deze smaak een beetje in de vergeethoek geraakt. Mijn junior Choc Checkers hadden er zelfs nog nooit van gehoord! Een goed excuus voor een culinaire geschiedenisles. Op naar de winkels voor een nieuwe chocolade review!

HEMA-chocolade: hip en nostalgisch

Wie snel wil slagen voor iets nostalgisch én iets hips, gaat natuurlijk naar de HEMA. En ja, daar lagen ze, broederlijk naast elkaar in het chocoladeschap: een reep gezouten karamel en een reep butterscotch, beide van het huismerk.

Waarom onze oer-Hollandse HEMA ze de namen ‘Salted Caramel Milk Chocolate – delightful rich Swiss chocolate’ en ‘Smooth Belgian milk chocolate with butterscotch’ heeft gegeven? Geen idee.

Wat wel fijn is om te weten: HEMA-chocolade is gemaakt van UTZ-gecertificeerde cacao. En nog een pluspunt: de Belgische chocolade in de butterscotchreep is prima en inderdaad lekker ‘smooth’. De ‘delightful Swiss chocolate’ met Salted Caramel smaakt helaas enigszins naar karton. Maar boy oh boy, wat een verschil tussen gezouten karamel en butterscotch!

Verschil tussen butterscotch en karamel-zeezout

Butterscotch en gezouten karamel zijn beide even ‘crunchy’, om het maar bij HEMA-termen te laten. De butterscotch heeft echter een zeer aanwezige koffie-achtige smaak. Bovendien mist ‘ie het korreltje zout van de salted caramel. Ook zijn de donkerbruine kandij-achtige stukjes iets harder dan de brokjes karamel.

Al met al is de butterscotchreep qua smaak en structuur veel uitgesprokener dan zijn gezouten karamelbroertje.

Van butterscotch moet je houden. En dat doen we. Waarom is deze smaak in hemelsnaam zo op de achtergrond geraakt? Wat ons betreft komt er dit jaar een butterscotch-chocoladeletter. Van de HEMA natuurlijk!

Choc Check oordeel: Butterscotch is ouderwets lekker!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.