Van Houten – chocolade tentoonstelling in Weesp

Van Houten – chocolade tentoonstelling in Weesp
(laatste update: augustus 2020)

Klein maar fijn is ‘ie, de tentoonstelling over chocolademaker Van Houten. Je moet er wel even voor naar Weesp, en dan nog 3 trappen op (er is ook een lift, hoor). Het museum waar je de expositie kunt zien, is namelijk gevestigd op de bovenste verdieping van het Weesper stadhuis. Dat is natuurlijk geen toeval. Weesp is namelijk de plek waar jarenlang de cacao- en chocoladefabriek van Van Houten stond.

Van Houten: uitvinder van de cacaopers

Casparus Van Houten bedacht zo’n 200 jaar geleden een machine waarmee je het vet uit de cacaobonen kon persen. Daardoor kon cacao voortaan in twee producten worden gesplitst: cacaoboter en cacaopoeder. Met die cacaopoeder kon je op een eenvoudige manier zelf chocolademelk maken. Later gebruikte van Houten het cacaopoeder ook voor de massaproductie van chocoladerepen en andere chocoladeproducten. Daardoor werd de chocolade goedkoper. Zo konden ook de ‘gewone’ mensen van deze luxe lekkernij genieten.

Van Houtens cacao werd wereldberoemd. De fabriek in Amsterdam werd al snel te klein en verhuisde in 1850 naar Weesp. Dit had een enorme impact op het plaatsje. Van Houten bracht veel werkgelegenheid met zich mee; in 1928 was zo’n 1 op de 6 Weespenaren werkzaam in de chocoladefabriek. Hoe indrukwekkend de fabriek was, kun je zien in dit YouTube filmpje over Van Houten, van Hans Otten. De chocoladefabriek heeft ruim 100 jaar in Weesp gestaan voordat in 1971 de deuren definitief sloten.

Reclames uit de oude doos en… een oude chocoladeletter!

Logisch dat ze trots zijn in Weesp. Het museum heeft dan ook een permanente collectie met spullen van Van Houten. Je vindt hier onder andere mallen en wikkels van vroeger, bewaarblikken, een kookboekje uit 1897 en fraaie modellen van de oude machines. Vooral de historische foto’s van de fabriekshal zijn fascinerend.

Het pronkstuk van de collectie: een stokoude chocoladeletter! De letter N, van pure chocolade uit 1965, nog in de originele verpakking.

van Houten chocoladeletter

Ook leuk: de oude reclames. Van Houten heeft daar altijd veel aandacht aan besteed. Het bedrijf had als een van de eerste een reclamefilmpje. In het museum zie je dan ook veel mooie, nostalgische posters en plaatjes. Confronterend ook wel: veel afbeeldingen die vroeger heel gewoon waren, zouden anno nu echt niet meer kunnen.

Van Houten chocolade

Dit jaar is er ook een tijdelijke wisselcollectie: ‘Chocolade – van godendrank tot genieten voor iedereen’. In het kleine zaaltje krijg je een goede indruk van de ontwikkeling van chocolade. Van pittige maar cacaodrank bij de oude Azteken tot de romige, zoete chocolademelk van nu, geserveerd in prachtige oude kopjes van Weesper porselein.

Al met al vormt de expositie in Weesp een mooie ode aan het chocoladebedrijf dat ooit een grootmacht was. Wil je ook een keer naar de tentoonstelling? Neem je kids mee; er is een leuke speurtocht en er zijn ook workshops. In het mini-winkeltje kun je bovendien nog echte cacaopoeder van Van Houten kopen. For old times’ sake…

De tijdelijke collectie over chocolade is helaas al afgelopen. De permanente collectie over Van Houten is er… nou ja, altijd dus.

museum Weesp van Houten
alle foto’s zijn gemaakt in (en gepubliceerd met de goedkeuring van) Museum Weesp

Gemeentemuseum, Nieuwstraat 41, Weesp.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.