De leukste chocoladewinkels in Brussel

De leukste chocoladewinkels in Brussel
(Laatste update: juli 2020)

Choc Check chocoladeblog goes international! Ik ging naar Brussel voor het chocoladefestival ‘Salon du Chocolat’ en besloot er meteen maar een heel choco-weekend van te maken. Mijn missie: alle chocoladewinkels in Brussel bezoeken. Wist ik veel dat het er zoveel waren! Ga er dus maar even goed voor zitten, want dit wordt een lang (maar lekker!) verhaal…

België chocoladeland

Op zich niet vreemd dat Brussel zoveel chocoladewinkels telt. Chocolade zit diep verweven in de geschiedenis van België. Antwerpen was in het verleden de grootste Europese invoerhaven van cacao, en de cacaobonen werden in België verwerkt tot chocolade. Veel chocoladewinkels in Brussel bestaan dan ook al (bijna) een eeuw of langer. Dat zie je ook terug aan de logo’s waarin ze trots hun leeftijd hebben vermeld: “Mary (depuis 1919)”, “Corné Port-Royal (depuis 1932)”, “Godiva (depuis 1926)”. Anno 2018 speelt België nog altijd een hoofdrol als het gaat om chocoladeproductie. In Wieze staat namelijk ’s werelds grootste chocoladefabriek: die van Callebaut (ja, die van Ruby Chocolat!).

Brussel, chocoladestad bij uitstek

Eén groot chocoladepretpark, dat is eigenlijk de beste manier om Brussel te omschrijven. Ik heb nog nooit een stad gezien met zoveel chocolaterieën. Kloppende hart van deze chocoladestad is de Grote Markt, met de naastgelegen Boterstraat als belangrijkste slagader. Hier kun je gewoon chocolade shoppen van deur tot deur, soms zelfs tot elf uur ‘s avonds. Maar ook in de rest van het centrum vind je om de paar meter een chocolaterie. De bekende ketens hebben er heel veel vestingen, maar er zijn ook chocolaterieën die vrij uniek zijn. Het is geen doen om ze allemaal te noemen in dit artikel, dus ik houd het voor nu even bij de highlights.

Neuhaus, de oudste chocoladewinkel in BrusselNeuhaus Brussel chocolade

De oudste chocoladewinkel in Brussel is Neuhaus. Eigenlijk was dat eerst een apotheek. Eigenaar Jean Neuhaus besloot in 1875 zijn bittere pillen te overgieten met een laagje chocolade. Fijner voor de patiënten, maar vooral fijn voor ons: zijn kleinzoon kwam in 1912 namelijk op het idee om de medicijnen te vervangen door een lekkere vulling en creëerde zo de eerste pralines. Ook de ‘ballotin’ is van zijn hand: een fraai doosje om de pralines en bonbonnetjes in te verpakken. De oude apotheek/chocolaterie van Neuhaus aan de indrukwekkende Koninginnegalerij bestaat nog steeds. Je koopt er zalige bonbons en andere chocolaatjes. In de etalage kun je een chocoladebuste van oprichter Jean Neuhaus bewonderen.

Neuhaus, Koninginnegalerij 25-27, Brussel (ook op andere locaties)

Bruyerre Brussel chocoladewinkelBruyerre, de gezelligste chocoladewinkel in Brussel

Op de hoek van de Grote Markt en de Heuvelstraat zit Bruyerre, ook al zo’n gevestigde naam in de Belgische chocoladewereld. Dit is waarschijnlijk de chocolaterie met de mooiste gevel: een prachtig gouden hert blinkt boven de deur. Het smalle hoekhuisje staat dan ook bekend als ‘het Hert’ en maakt deel uit van de prachtige eeuwenoude gildehuisjes. Binnen is het er gezellig, met veel houten kasten die natuurlijk helemaal gevuld zijn met chocolade. In het midden een tafel met schalen vol chocolaatjes die je zelf kunt scheppen, ook wel eens fijn!

Bruyerre, Grote Markt 20, Brussel (ook op andere locaties)

Mary, de liefste chocoladewinkels in BrusselMary Brussel chocolaterie

Mary, in 1919 opgericht door Mary Delluc, is een van de oudste chocoladewinkels in Brussel, en o wat ben ik verliefd op deze zaak! Verfijnde bonbons, prachtige doosjes, alles in poederige pastelkleuren en luxe goudtinten. Het doet soms meer denken aan een parfumerie dan aan een chocoladewinkel; dit is dan ook echt een chocolaterie voor vrouwen. Naast de prachtige bonbonnetjes in vele smaken verkoopt Mary ook chocoladerepen in schattige wikkels. Beslist even langsgaan hoor, bij deze snoezige chocoladewinkel!

Mary, Grote Markt 23, Brussel (ook op andere locaties)

Elizabeth chocolaterie BrusselElisabeth, de stijlvolste chocolaterie in Brussel

Elisabeth is nieuw (sinds 2001), jong en hip. Wat een stijlvolle chocoladewinkels zijn dit! Prachtig interieur dat doet denken aan een oude apotheek, met houten kasten tot aan het plafond en een fraaie hardstenen vloer. De kleuren zijn sober, en daardoor vallen de mooie producten extra op. Elisabeth verkoopt chocolade, meringues, melo-cakes, noga en andere zoete klassiekers uit België. Daarbij wordt samengewerkt met verschillende vakmensen uit de regio. De chocolade is bijvoorbeeld van Frederic Blondeel, die bekend staat om zijn verfijnde, handgemaakte bonbons. Een feestje om hier te shoppen.

Elisabeth, Boterstraat 49, Brussel (ook op andere locaties)

Leonidas, de bekendste chocolaterie in Brussel

Leonidas is voor ons Nederlanders een bekende naam als het gaat om bonbons. In elke Hollandse stad zit minstens één vestiging, en anders zijn de bonbons wel verkrijgbaar bij partnerwinkels of shop-in-shops. In Brussel is Leonidas nog veel beter vertegenwoordigd. In het centrum zitten alleen al zo’n twaalf winkeltjes van dit vertrouwde chocolademerk. Bij Leonidas vind je natuurlijk de zo bekende pralines en bonbons, waaronder de in 1934 uitgevonden klassieker Manon (die met koffieroombotercrème en een hazelnootje). Misschien niet al te spannend, maar wel altijd lekker en in de buurt.

Leonidas, Boterstraat 34, Brussel (ook op andere locaties)

Godiva, de verleidelijkste chocoladewinkel in BrusselGodiva chocolade aardbeien

Godiva is vernoemd naar de mythische Engelse Lady Godiva, die naakt op haar paard een rondje door het dorp reed waarbij haar lange, blonde haren haar ‘private parts’ verhulden. Tja, dit spannende verhaaltje klinkt natuurlijk een stuk interessanter dan ‘Draps’, de achternaam van de man die het chocoladebedrijf in 1926 begon. Godiva is nog altijd een grote speler in de chocoladewereld. De Godiva chocoladerepen vind ik persoonlijk wat minder, de pralines en bonbons zijn prima. Waar ze echter wat mij betreft de beste in zijn: de aardbei-met-chocolade. Grote, zoete, dieprode aardbeien met een dikke, knapperige laag romige Godiva-chocolade. In hun pronte puntzakjes staan ze voor het raam van de winkel naar je te lonken als waren het dames van lichte zeden in de rosse buurt. Verleidelijker dan dit wordt chocolade niet. Ze zijn prijzig, maar geloof me: deze wil je meenemen en direct opeten. Zó lekker…

Godiva, Grote Markt 21, Brussel (ook op andere locaties)

Planète Chocolat, de compleetste chocoladewinkel in Brussel

Bij Planète Chocolat zijn ze enthousiast, ik kan niet anders zeggen. Naast hun uitgebreide assortiment pralines, repen, truffels, chocoladebloemen, chocoladepasta’s en cosmetica met chocolade, kun je hier ook terecht voor workshops, demonstraties, team building-activiteiten (jammer dat ik een eenmanszaak heb) en tours door de stad. Waarschijnlijk de meest complete chocolaterie in Brussel.

Planète Chocolat, Lombardstraat 24, Brussel

Pierre Marcolini, de chicste chocoladewinkel in BrusselPierre Marcolini chocolade Brussel

‘Haute chocolaterie’, zo staat er op het logo van Pierre Marcolini. Pierre is van de jonge garde (geboren in ’64), maar heeft nu al een reputatie waar je u tegen zegt. Er zijn Marcolini chocolaterieën over de hele wereld, tot aan Japan toe. De bekroonde chocolatier heeft inmiddels ook een aantal boeken op zijn naam staan. Wat er zo bijzonder is aan zijn werk? Marcolini maakt bean to bar-chocolade met de beste ingrediënten. Hij kiest persoonlijk de cacaobonen uit, roostert ze zelf en bedenkt vervolgens een geweldige receptuur voor de mooiste bonbons en andere chocolaatjes. Nou doen meer chocolademakers dat, maar Marcolini beseft als geen ander dat presentatie bijna net zo belangrijk is als de smaak van zijn chocolade. De winkels en de producten zijn dan ook ‘fancy-schmancy’ gestyled. Alles ademt de sfeer van exclusiviteit. Tip: trakteer jezelf op een warme chocolademelk. Zes euro voor een klein bekertje, maar dan heb je ook wat: dikke, stroperige chocolade met een hele intense cacaosmaak, afgetopt met chocoladeroom, -schaafsel en mini-meringues. Da’s geen hot chocolate, maar inderdaad een haute chocolat.

Pierre Marcolini, Koninginnegalerij 9, Brussel (ook op andere locaties)

BS40, de verrassendste chocoladewinkel in BrusselDarcis bonbons Brussel

Nog meer bean to bar-chocolade vind je in chocolaterie BS40 (de vreemde naam blijkt de afkorting voor het adres: Boterstraat 40). Van buiten ziet deze winkel eruit als een doorsnee chocolaterie, binnen wacht een prettige verrassing: pralines van Darcis. Ik kocht hier een paar bonbons van origine-chocolade: chocolade afkomstig van één cacaoboonsoort in een specifieke regio. Jean-Phillipe Darcis gebruikt pure grondstoffen en verwerkt minder suiker in zijn producten. Je proeft daardoor meer chocolade. Dat blijkt een gouden formule, want deze meester-chocolatier heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. En terecht: de bonbons zijn fantastisch! Superzachte ganache omhuld met krachtige chocolade uit Mexico, Peru, Vietnam en Cuba. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik er niet meer heb meegenomen.

BS40, Boterstraat 40, Brussel

Laurent Gerbaud, de hoogst gelegen chocoladewinkel in BrusselLaurent Gerbaud chocolade Brussel

Bovenaan de kunstheuvel, aan de rand van het museumkwartier, ligt de chocoladewinkel van Laurent Gerbaud. Een toepasselijke plek, want chocolatier Gerbaud maakt van zijn chocolade ware kunststukjes. Er wordt uitsluitend gewerkt met producten van topkwaliteit: geen massaproductie-chocolade van Callebaut of Valrhona, maar exclusieve trinitario-cacao uit landen als Ecuador en Peru. Gerbaud houdt ervan om de chocolade te combineren met kruidige, oosterse ingrediënten. In de winkel vind je dan ook een enorme vitrine met bonbons en pralines in de meest uiteenlopende smaakcombinaties. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere kop koffie en ze organiseren bovendien chocoladeworkshops. Prachtige plek met een fantastisch uitzicht over de stad (buiten dan).

Laurent Gerbaud, Ravensteinweg 2d, Brussel

Chocolademusea in BrusselChoco Story chocolademuseum Brussel

Als je dan toch in chocoladehoofdstad Brussel bent, breng dan meteen een bezoekje aan Choco Story (vroeger het Museum van Cacao en Chocolade). Dit chocolademuseum ligt pal in het centrum, vlakbij Manneken Pis. Het ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje oubollig uit, maar in dit museum valt veel te leren over (de herkomst van) chocolade. Het leukste onderdeel van het museum is de demonstratie bonbons maken door de chocolatier. In het winkeltje kun je verrassend genoeg hele mooie bean to bar-chocoladerepen van buitenlandse merken kopen.

Choco-Story, Stoofstraat 41, BrusselChocolate Village chocolademuseum Brussel

Er is ook een Belgian Chocolate Village, en eerlijk gezegd had ik me hier veel meer van voorgesteld. Dit chocolademuseum ligt iets buiten het centrum en is gevestigd in het oude pand waar vroeger Victoria chocolade werd gemaakt. Het museum oogt moderner dan Choco-Story, maar eigenlijk is er niet veel meer te zien dan daar – met uitzondering van de kleine botanische tuin, waar een paar prachtige cacaobomen staan. Verder veel oude reclameposters, een (bij ons bezoek) verlaten atelier waar een demonstratie zou worden gehouden (niet dus), en op de bovenste verdieping een café-annex-giftshop. Misschien is er in het hoogseizoen meer te beleven.

Belgian Chocolate Village, De Neckstraat 20, Koekelberg – Brussel

Chocoladeverschillen tussen Nederland en België

Na een heel weekend choco-shoppen en proeven, gaan er toch wel wat dingetjes opvallen. Zo vind ik de Belgische chocolade een hele gladde structuur hebben. De meeste bonbons (in België noemen ze het pralines), maar ook de bean-to bar-chocoladerepen die ik heb geproefd, zijn gemaakt van zijdezachte, snel smeltende chocolade. Rauwe chocolade, die bij ons in Nederland aan een opmars bezig is, heb ik hier overigens niet gezien. Ook bean to bar-chocolade uit het buitenland (zoals je vindt bij Chocolatl of van Roselen in Amsterdam) ligt hier niet in de chocoladewinkels, met uitzondering van het Choco-Story chocolademuseum waar ze onder andere repen van Taza verkochten. Toch grappig, die chocoladeverschillen tussen Nederland en België.

macaronsBelgische chocolade en Franse macarons

En dan moeten we het nog even hebben over de macarons. Je zult denken, wat heeft dat met chocolade te maken? Geen idee, maar in Brussel kun je geen chocolaterie inlopen of je ziet ze liggen. Persoonlijk heb ik de macaron altijd een beetje aanstellerig koekje gevonden (een overpriced, pastelkleurige hap lucht), maar de Belgen zijn er blijkbaar dol op. Iedere zichzelf respecterende chocolaterie in Brussel heeft een vitrine vol met huisgemaakte macarons in alle kleuren en smaken. Ben jij fan van deze van oorsprong Franse koekjes, dan kun je hier dus je hart ophalen. Ga dan vooral naar het winkeltje van Pierre Ledent, op de Boterstraat 19: hier koop je zeer exclusieve (en zeer prijzige) macarons en pralines.

Au revoir, Bruxelles!

Nou, dat was het, mijn verslag van het chocoladeweekend in Brussel. Nogmaals, ik heb niet alle winkels genoemd. Je mist vast een paar grote namen, zoals Galler en Corné-Port Royal – die verkopen ook lekkere bonbons en chocolade, maar ik vond ze niet echt ergens in uitblinken. En ik heb vast nog een heleboel bijzondere chocoladewinkels in Brussel gemist, want eigenlijk is één weekend niet genoeg om deze fantastische chocoladestad goed te leren kennen. Vul dus gerust aan als jij nog tips hebt, dan ga ik daar de volgende keer langs. Want dat ik een keertje terugga naar Brussel, dat is zeker!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.