Chocolade hotspots in Antwerpen

Chocolade hotspots in Antwerpen

Dagje shoppen in Antwerpen? Dat is beslist geen straf als je chocoholic bent. Ik was er afgelopen weekend, ter ere van de jaarlijkse Chocolate Week. Goede aanleiding om meteen maar eens het nieuwe chocolademuseum Chocolate Nation te bezoeken. En natuurlijk heb ik ook de fijnste chocoladewinkels in Antwerpen voor je op een rij gezet.

Antwerpen chocolate week (2019)

Chocolate Week Antwerpen

Het is al weer de zevende editie van de Antwerpse Chocolate Week, en wat een leuke (en lekkere) traditie is dit! Tijdens deze week kun je bij maar liefst 35 chocoladewinkels, patisserieën en andere horecagelegenheden allerlei chocoladelekkers proeven. Je moet wel eerst een ‘chocolate pass’ kopen bij een van de deelnemende zaken. De bonnetjes kun je dan inruilen bij een van de deelnemers. Leuk om zo een chocoladeroute door de stad te volgen! Zo kom je ook op plekken waar je anders misschien niet langs zou gaan.

Martougin chocolade

Ook leuk: de expo die verbonden is aan de Chocolate Week. Deze keer was het thema Martougin, een van de oudste Belgische chocolademerken. Martougin is al lang geleden opgegaan in Van Houten (en die vervolgens weer in Callebaut), maar op de tentoonstelling zie je nog heel veel oude affiches, wikkels, foto’s van de fabriek en zelfs nog een paar hele oude chocoladerepen! Erg leuk om te zien. Voor de gelegenheid zijn er een paar repen opnieuw uitgebracht, compleet met de nostalgische oude wikkel. Ze zijn verkrijgbaar bij de kassa van de expo. Lekker hoor!

De Chocolate Week 2019 loopt nog tot en met zondag 17 maart. Gemist? Probeer zeker volgend jaar te gaan! Houd de site van Antwerpen Koekenstad in de gaten voor de data.

Chocolate Nation chocolademuseum

Ook een goede reden om naar Antwerpen te gaan: het gloednieuwe chocolademuseum Chocolate Nation! Het ‘grootste Belgische chocolademuseum ter wereld’ (zo’n 4000 vierkante meter) is gevestigd op een prominente plek: pal tegenover het station. Prima binnenkomer, toch?

Chocolate Nation Antwerpen

Chocolate Nation is geen gewoon museum, maar meer een belevenis die volledig draait om Belgische chocolade. The Belgian Chocolate Experience, noemen ze het. In groepjes word je met een audiotour rondgeleid langs verschillende zalen. In de eerste vier krijg je uitleg over hoe de cacaoboom groeit, hoe de bonen naar Antwerpen komen en hoe chocolade gemaakt wordt. Daarna hoor en zie je welke successen de verschillende Belgische chocolademerken en chocolatiers behaalden. Van Côte D’Ors Chocotoff tot Dominic Persoone en Pierre Marcolini; de lijst is indrukwekkend! Ook wordt er ook nog iets verteld over Cocoa Horizons; het programma dat Callebaut (want die is onmiskenbaar de sponsor) heeft opgezet om de cacaoboeren een beter leven te geven.

Chocolate nation Antwerpen

Tijdens de tour kun je chocolatiers aan het werk zien en wordt er nog een demonstratie gegeven. De laatste zaal is het leukst: hier kun je maar liefst 10 soorten gesmolten chocolade proeven! Al met al ben je ruim een uur onder de pannen. Daarna kun je in de bijbehorende shop natuurlijk nog chocoladesouvenirs kopen. Naast Chocolate Nation bevindt zich een restaurant (Octave), mocht je na al dat proeven nog honger hebben.

Chocolate Nation, Koningin Astridplein 7, Antwerpen

Chocoladewinkels in Antwerpen

Hoewel er minder chocoladewinkels zijn dan in Brussel, kun je in Antwerpen nog altijd op iedere straathoek bonbons krijgen. De meeste grote merken hebben hier een of twee vestigingen. Leonidas, de koning van de Belgische pralines heeft er zelfs meer. De leukste, lekkerste, mooiste chocoladewinkels in Antwerpen? Dat zijn deze:

Chocolate line

Chocolate Line Antwerpen

Om de lat maar meteen hoog te leggen: Chocolate Line is (naar mijn mening) de beste chocoladewinkel in Antwerpen. Misschien ook nog wel de mooiste. De winkel van de beroemde chocolademaker Dominique Persoone is namelijk gevestigd in het sfeervolle Paleis op de Meir. Een prachtig pand, maar de fantastische chocolade steelt natuurlijk pas echt de show. Shock-o-latier Persoone staat bekend om zijn gewaagde choco-creaties. Bonbon met Cubaanse sigarensmaak? Chocoladelippenstift? Lijntje cacao om te snuiven? Chocolate Line heeft ze. Net als tree to bar-chocoladerepen gemaakt met cacao van Persoones eigen plantage! Hier kocht ik trouwens de aller-, aller-, allerlekkerste pure chocoladereep met hazelnotenpralinevulling die er bestaat. Ik kan maar één ding zeggen: Ga. Hier. Heen.

Chocolate Line, Meir 50, Antwerpen

Marcolini

Marcolini Antwerpen

Pierre Marcolini is een levende legende die inmiddels aardig wat boeken en maar liefst veertig winkels in binnen- en buitenland op zijn naam heeft staan. Het contrast qua stijl met Chocolate Line kan haast niet groter: de ‘maisons’ van Marcolini zijn strak en zakelijk gestyled, bijna op het ongezellige af. Dat doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de chocolade. De bonbons, truffels en macarons zijn zalig. Hier haal je trouwens ook een geweldige warme chocolademelk!

Pierre Marcolini, Korte Gasthuisstraat 11, Antwerpen

In Choc

In Choc Antwerpen

Aan de rand van Antwerpen, in het ‘Eilandje’, vind je de gloednieuwe winkel van Tom Coosemans. Hier vind je een bescheiden maar ongelooflijk mooie collectie handgemaakte bonbons. Na zijn patissieropleiding heeft hij Tom zich het vak van chocolatier aangeleerd met behulp van wat cursussen en filmpjes op internet. Ik zeg: natuurtalent. De bonbons die ik geproefd heb, waren namelijk stuk voor stuk pareltjes. Houd deze man in de gaten, gaan we nog veel van horen! Beslist het omlopen waard.

In Choc, Nassaustraat 15, Antwerpen

Cross Roasts

Cross Roasts, Antwerpen

Hoewel je in Antwerpen omkomt in de bonbons, moet je goed zoeken naar fine flavour, bean to bar-chocolade. Bij de ‘Experience Store’ van koffiebranderij Cross Roasts kun je hiervoor wel terecht. Marou, Coup de chocolat, Madécasse, Grenada; de collectie is klein maar fijn. Heb een reep van Chocolatoa meegenomen, 75% uit India. Sterk spul! Leuk winkeltje dat vooral gericht is op de koffie- en theeliefhebber.

Cross Roasts, Wisselstraat 7, Antwerpen

Chocolaterie Mary

Chocolatier Mary Antwerpen

I love Mary, en ja, dat heeft alles te maken met die verfijnde styling. De mooie bonbonnetjes, de goudkleurige naambordjes bij de pralines, de schattige doosjes; dit is een winkel (zelf noemen ze het ‘boutique’) waar vrouwen graag komen. Mary heeft in Antwerpen maar een vestiging, dus die wil je niet missen!

Chocolaterie Mary, Korte Gasthuisstraat 34, Antwerpen

Elisa Chocolates

Elisa chocoladewinkel Antwerpen

Nog zo’n leuk chocoladewinkeltje: Elisa Chocolates. Prachtig en sfeervol pandje, maar belangrijker nog: zalige bonbons! Onder andere eentje met een paarse vulling (lavendel?) geproefd, die was geweldig. Hier koop je trouwens ook Antwerpse handjes en gekonfijt fruit dat in chocolade is gedoopt. Twee vestigingen, dus sla je slag!

Elisa Chocolates, Grote Markt 2/ Maalderijstraat 1, Antwerpen

The Belgian Chocolate House

The Belgian Chocolate House, Antwerpen

Geen zin om meerdere chocoladewinkels op te zoeken? Ga naar The Belgian Chocolate House! Hier verkopen ze pralines van diverse makers. Neuhaus, Godiva, Cornet Port-Royal, Galler, Marcolini, Leonidas; The Belgian Chocolate House is je one-stop-shop voor veel grote Belgische chocolademerken. Handig als je haast hebt (of geen keuze kunt maken).

The Belgian Chocolate House, Leysstraat 7, Antwerpen

Chateau Blanc

Chateau Blanc chocoladewinkel Antwerpen

Locatie is alles, en wat dat betreft zit Chateau Blanc op de goede plek. Pal onder de grote kathedraal, in een eeuwenoud hoekpandje; mooier wordt het niet. Een paradijs voor de truffelliefhebbers; die hebben ze hier in 25 smaken. Maar wil je liever een doosje pralines, dan kan dat natuurlijk ook.

Chateau Blanc, Torfbrug 1, Antwerpen

Quetzal

Om de hoek bij Chateau Blanc zit chocoladebar Quetzal, the place to be voor een giga-glas warme chocolademelk, chocoladefondue of milkshake. Ook erg lekker: de brownies! Verplicht adresje voor de chocoholic, houd wel rekening met keuzestress.

Quetzal chocoladebar, Lijnwaadmarkt 11, Antwerpen

DelReY

DelReY Antwerpen

‘Chocolate Lounge’, staat op een van de luifels bij chocolatier DelRey. Ik verwachtte een soort chocoladecafé, maar het blijkt om een lunchroom te gaan waar je – naast desserts en chocoladefondue- ook pasta en andere hartige gerechten kunt bestellen. De naastgelegen chocoladewinkel bestaat al 60 jaar en verkoopt prachtige pralines, macarons en chocoladecadeaus. Ook leuk: de chocoladediamanten!

DelReY, Appelmansstraat 5, Antwerpen

ChoFleur

ChoFleur Antwerpen

Op zoek naar schattige kleine chocolaatjes zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen? ChoFleur heeft ze. Leuk concept: eenhapsbonbonnetjes in 36 verschillende smaken. Ze zitten verpakt in een soort bakje van papieren bloemblaadjes, waardoor je een soort chocoladeboeketje krijgt.

ChoFleur, Eiermarkt 5, Antwerpen

Leonidas

Als laatste een klassieker. Om Leonidas kun je niet heen, tijdens het rondje door Antwerpen kom je om de haverklap een vestiging tegen. Logisch ook, deze chocolaterie bestaat al meer dan 100 jaar en telt wereldwijd zo’n 1300 vestigingen. De bonbons zijn altijd lekker, de winkels altijd tiptop ingericht. Favoriet bij de Belgen, en ik heb toch ook maar weer een doosje meegenomen voor thuis.

Leonidas, Keyserlei 28, Meir 38, Groenplaats 22, van Schoonbekeplein 7 en meer…, Antwerpen

Antwerpen chocoladestad

Wat een heerlijke stad is Antwerpen! En ja, ik ben ongetwijfeld een hoop chocoladeadresjes vergeten. Dus mocht je nog tips hebben, deel ze gerust. Heb ik tenminste een goede reden om snel weer een keer terug te gaan!

Antwerpen chocolade


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.