Chocoa 2020: een reis rond de wereld in 6 uur tijd

Chocoa 2020: een reis rond de wereld in 6 uur tijd

Eergisteren was het de leukste dag van het jaar: het Chocoa chocoladefestival in Amsterdam. Van alle chocolade-evenementen is dit veruit mijn favoriet. Waarom? Je denkt misschien vanwege de chocolade. Ja, dat natuurlijk ook. Maar het is vooral de sfeer die Chocoa zo verslavend maakt.

De Beurs van Berlage is tijdens Chocoa tot de nok toe gevuld met ‘specialty chocolate’: chocolade van bonen met een uitzonderlijke kwaliteit, gemaakt door gepassioneerde chocolademakers. En wat zijn dat toch een leuke mensen! Hun enthousiasme, hun liefde voor goede cacao, maar ook de vriendschappelijke manier waarop ze met elkaar omgaan, het plezier waarmee ze de bezoekers vertellen over hun chocolade; het is hartverwarmend, ontroerend bijna. Het valt me elk jaar weer op.

Oké choco-bloggertje, stop maar met dat sentimentele gedoe en kom ter zake. Wat heb je allemaal gezien, geproefd, gehoord, gekocht? Nou, teveel om op te noemen eigenlijk. Tijdens de zes uurtjes die ik op Chocoa 2020 was (het leek veel korter), heb ik een reis rond de wereld kunnen maken. Het festival was namelijk groter dan ooit. Meer dan 100 stands met chocolademakers uit pakweg 40 landen!

Dutch treat: Nederlandse chocolademakers op Chocoa

Er waren natuurlijk veel Hollandse jongens, zoals de Chocolatemakers (ze hadden de Valentijnsreep mee!), Choxplorers (Mesjokke) en de Bikkelcompany. Mark Schimmel (Krak chocolade) had zijn nieuwste reep ‘Cuba’ meegebracht en Kees Raat (Metropolitan Deli, auteur van de Chocoladebijbel) stond er met een kraam vol lekkers uit de rookoven.

En de Rotterdamse mannen van Heinde & Verre waren er. Zij hadden onder andere een witte chocolade bij zich, gemaakt met Balinese cacaoboter van de eerste persing. Ik was helemaal niet zo’n fan van wit, tot ik deze versie proefde. Smaakexplosie!

Internationale chocoladereis

Daarna werd het al snel een internationale aangelegenheid. Zo heb ik even staan praten met Kay Keusem van het Zwitserse bean to bar-chocolademerk Taucherli. Hij gaf me een stapel repen mee, die liggen klaar om te proeven – ik kan niet wachten! De review houden jullie te goed.

Direct door naar Soklet, de altijd zo bescheiden heren uit India die net doen alsof hun indrukwekkende chocoladerepen maar heel gewoontjes zijn. De 55% milk is om te huilen, zo goed. En ik nam ook een 70% puur met hibiscus en pompoenpitten mee. Allemaal tree to bar, wat zoveel betekent als dat de makers eigenhandig de cacaobonen telen, oogsten en verder verwerken tot chocoladereep.

Van India naar Schotland, bij Chocolate Tree kocht ik onder andere een chocolade met sinaasappel en amaretti, zó lekker! En er was chocolade uit Rusland. De Sweet Carambole bonbons waren helaas al uitverkocht, maar de chocolade van MaRussia is ook helemaal niet verkeerd. Vooral die met Black Salt is een aanrader.

Mike & Becky Chocoa 2020

Over internationaal gesproken: Mike & Becky waren er ook. ‘Mike’ is Julia Mikerova, geboren in Rusland, ‘Becky’ is Björn Becker, van oorsprong Duits maar hij spreekt ook een aardig woordje Nederlands. Het chocoladekoppel woont in de regio Brussel en maakt geweldige bean to bar-chocolade. Tijdens een van de ‘tastings’ (speciale sessies waarvoor je je kunt inschrijven) liet Björn vier repen proeven. Allemaal puur 70%, maar de cacao van elke reep komt uit een ander land. Wat een verschil in smaak!

Tijd voor een tussenstop in de Filipijnen. Chocolademakers Auro hadden heerlijke chocoladerepen mee. Maar ik viel als een blok voor de stukjes mango in chocolade. Normaal gesproken houd ik totaal niet van fruit-in-chocolade, maar dit… De mango is niet plakkering, zwaar of ultrazoet, maar licht en crispy en overgoten met een pure chocolade van Filipijnse cacao. Sensationele combi!

Girl Power chocolade

Waren er ook meisjes in de zaal? Jazeker! Chocolademaakster Kristel Lankots uit Estland bijvoorbeeld, die een paar hele fijne chocoladerepen van haar merk Chocokoo bij zich had. Ik kocht de puur 70% ‘with rye bread’, die vanwege de broodkruimeltjes doet denken aan Pump Street Bakery, maar toch weer heel anders smaakt. Ongelooflijk lekkere reep die (terecht) is bekroond met een International Chocolate Award.

Ook maakte ik kennis met de zusjes van de zalige Bono Bono Bonbons. Anna is de enige biologische bonbonmaker in Nederland die een Skal-keurmerk mag voeren. De karamel-hazelnoot is mijn favoriet, hoewel die met de 5-spices-vulling ook heel bijzonder is.

Uiteraard stonden de dames van Rokbar ook op Chocoa 2020. Deze chocoladerepen worden in Peru van boon tot reep gemaakt door vrouwen. Binnenkort wordt het merk uitgebreid met een paar nieuwe single origin-repen, en ze zijn ook bezig met project Rok It: een ijsje van cacaosap, overgoten met Rokbar-chocolade. Hopelijk deze zomer verkrijgbaar!

Chocoladeverkopers op Chocoa

Naast chocolademakers waren er ook natuurlijk ook chocoladewinkels aanwezig; distributeurs die al deze fantastische wereldchocolades (online) verkopen aan bedrijven en consumenten.

Chocoa 2020 chocoladeverkoper

Chocoladeverkoper Paul had dit jaar nu eens geen koffers vol chocolade bij zich. Wel een enorm hoge display met daarop exemplaren van repen die in zijn webshop te krijgen zijn. Een assortiment om u tegen te zeggen, en dit was nog maar een kwart! Gelukkig had hij ook een handjevol repen voor de verkoop bij zich. Ik nam er twee mee van Omnom, het IJslandse merk waarvan ik de zwarte chocolade Black ’n Burnt Barley ooit nog eens heb afgekraakt (deze zijn vast beter!).

Bij zijn buurman Daan van Clearchox kocht ik een reep van The Other Bar, een project met een sociaal experiment als uitgangspunt. Als je een reep koopt, kun je een code scannen. Daarmee steun je een cacaoboer in Ecuador, want dit ‘token’ is een kwart cacaoboom waard. Je kunt er echter ook voor kiezen om de code in te ruilen voor korting op je volgende aankoop (en daar profiteert de boer natuurlijk ook van). The Other Bar is er in 2 smaken, puur en melk, beide gemaakt van Ecuadoraanse cacao. Ik kocht de 50% milk en vind hem zalig.

Chocolademelkwedstrijd

Chocolademelkwedstrijd Chocoa

Vast onderdeel van Chocoa is de Hot Chocolate Contest. De bezoekers van Chocoa proeven warme chocolademelk van 5 verschillende chocolademakers, gemaakt van speciale cacao, afkomstig uit exotische landen als Venezuela en Ecuador. Lastig kiezen, ze waren dit jaar allemaal lekker! Mijn voorkeur ging uit naar bekertje 1 en bekertje 2. Die eerste werd uiteindelijk de winnaar, het was de chocolademelk van Metropolitan (Kees Raat).

See you in 2021

De uren vlogen om. Na de uitslag van de chocolademelkwedstrijd was het al weer tijd om naar huis te gaan. Frustrerend, want ik had nog lang niet iedereen gesproken/alles gezien! Eén dag is dus te kort, volgend jaar ga ik gewoon weer het hele weekend.

De stapel Chocoa-chocolade in mijn kast is enorm. Ik verheug me zo op alle repen! Mijn reis rond de wereld begint dan gewoon opnieuw, met ieder stukje chocolade dat ik proef. Bedankt lieve chocolademakers en niet te vergeten Team Chocoa! See you in 2021!

Maak ook een wereldreis

Chocoa chocoladefestival gemist, maar wil jij ook een wereldreis langs alle cacaoplantages maken, gewoon vanuit je luie stoel? De meeste chocolademerken die aanwezig waren op Chocoa 2020 zijn verkrijgbaar bij de betere (online) chocoladespeciaalzaak. Pak de chocolade uit als een cadeautje. Ruik, kijk (naar de kleur, glans), luister (als je een stukje afbreekt), proef (ogen dicht, niet kauwen) en geniet!

Chocoa 2020 chocoladerepen


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.